naar top
Menu
Logo Print

HOE WORDT EEN RAAM OPGEMETEN?

Als je een raam bestelt, dan komt er een opmeter langs om de juiste maten te noteren. Dat opmeten is een precisiewerk dat je niet voor niets aan een vakman overlaat. Zo vermijd je dat er iets over het hoofd wordt gezien en dat de ramen bij plaatsing niet blijken te passen.

CORRECT OPMETEN
GA JE ZELF OPMETEN? VERMIJD DEZE FOUTEN!

CORRECT OPMETEN

opmeten laserOm correct op te meten gebruik je een vouwmeter of een rolmeter, al maakt een professional vooral gebruik van een digitale meter. Zorg er verder ook voor dat je alles mooi kan noteren.

Om een perfecte opmeting uit te voeren, wordt de maatvoering op verschillende punten in de breedte en in de hoogte genomen.

raamslagVerder besteed je ook aandacht aan de raamslag - het verschil tussen de breedte van de buitenmuur en de breedte van de binnenmuur - zo ben je zeker dat, wanneer het raam wordt geplaatst, er ook voldoende ruimte voor isolatie tussen het raam en de binnenmuur.

Wanneer alle maten genomen zijn, kan de opmeter die ook meteen omzetten naar productiematen, wat het bestelproces versnelt. In een volgende fase kun je alvast beginnen uitkijken naar het moment waarop je ramen geplaatst worden.

GA JE ZELF OPMETEN? VERMIJD DEZE FOUTEN!

fout

Opmeten kan je zelf doen, maar al te vaak worden daar fouten bij gemaakt, die een vlotte plaatsing verhinderen.

De meest voorkomende fouten bij mensen die zelf proberen om hun ramen op te meten zijn maten die verkeerd worden genoteerd. Zo wordt de dagmaat -  de breedte tussen de bakstenen aan de buitenkant van je raam - bijvoorbeeld vaak verward met de binnenmaat.

boog ramen

Maar denk ook aan speciale uitvoeringen, zoals ramen met een boog of ramen die gekoppeld worden. Daarvoor laat je het opmeten beter aan professionals over. 

Fouten bij de opmeting niet altijd onoverkomelijk. Er kan in heel wat gevallen nadien nog wel een kleine correctie worden uitgevoerd, zoals het breder maken van de siliconenvoeg, of – in het slechtste geval – het gebruik van verbredingen, zodat het raam alsnog kan worden geplaatst.

BELISOL

BELISOL

LUIKERSTEENWEG 254
3500 HASSELT
+3211210098
-