naar top
Menu
Logo Print

TIPS BIJ HET OPSPOREN EN VERWIJDEREN VAN ASBEST

Ben je bezig met renoveren? Dan moet je opletten voor asbest. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal vezelachtige mineralen die tot 2001 regelmatig verwerkt werden in bouwmaterialen. Het inademen van die vezels kan ernstige ziektes veroorzaken en daarom speel je maar beter op veilig. In dit artikel gingen we al nauwgezet na hoe je asbest opspoort en zelf verwijdert. We zetten hieronder nog even enkele tips op een rij om het opsporen gerichter te laten verlopen, en het verwijderen veilig te laten gebeuren. Voor meer informatie kan je terecht op de website van OVAM.

 

HOE JEZELF BESCHERMEN OM VEILIG ASBEST TE VERWIJDERENpbm

Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid, en werd vroeger in heel veel materialen verwerkt, vooral in dakbekleding. Sommige materialen mag je zelf verwijderen, anderen dan weer niet. Oude golfplaten op je tuinhuis of garage bijvoorbeeld mag je zelf verwijderen, maar let dan altijd op de veiligheidsvoorschriften. Het is absoluut te vermijden dat asbestvezels loskomen en in de buurt terecht komen. Voorzichtig verwijderen en veilig afvoeren is dus de boodschap.In deze tip kijken we welke veiligheidskledij je nodig hebt, en hoe je de PBM's na de klus correct verwijdert. 

Lees het volledige artikel

 

HOE VERBORGEN ASBEST OPSPOREN IN JE WONINGbadkamer

Een oud huis dat je wil renoveren? De kans is groot dat je met asbest te maken zult hebben, maar soms zit het daar verwerkt waar je het in de eerste plaats niet zou verwachten. Asbest werd immers toegepast in allerlei soorten bouwmaterialen, soms zelfs in toepassingen waar je het in de eerste plaats niet zou verwachten. We overlopen hoe je verborgen asbest kan herkennen.

Lees het volledige artikel

 

HOE ASBEST HERKENNEN IN JE VLOERBEKLEDINGvloerbekleding

Bezig aan de renovatie van een huis? Pas op met oude vloerbekleding, want die kan asbest bevatten.  We leggen uit hoe je asbest gemakkelijk herkent in je vloerbekleding.

Lees het volledige artikel

 

HOE VEILIG ASBEST AFVOERENafvoeren

Asbest vormt een gevaar voor je gezondheid, dus bij renovatie- of afbraakwerken volg je alle veiligheidsmaatregelen voor een correcte verwijdering van het asbesthoudend materiaal. En daar blijft het niet bij; ook bij het afvoeren zorg je ervoor dat de omgeving niet gecontamineerd raakt met rondvliegende asbestvezels.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE WERKZONE BESCHERMENwerkzone

Asbest vormt een gevaar voor je gezondheid, dus bij renovatie- of afbraakwerken volg je alle veiligheidsmaatregelen voor een correcte verwijdering van het asbesthoudend materiaal. Eén van de aandachtspunten is dat je een werkzone afbakent waar de werken plaatsvinden. Dit om al wie onbeschermd rondloopt uit de perimeter te houden.

Lees het volledige artikel

 

HOE ASBEST BUITENSHUIS HERKENNENasbest opsporen

Asbest is een materiaal dat vroeger veel in woningbouw werd toegepast: je kan het in meer dan 3.500 bouwmaterialen van vroeger aantreffen. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. Helaas kan je bij de renovatie van een woning nog asbest op het spoor komen. In dit artikel bespreken we waar je asbest ook buitenshuis kan tegenkomen.

Lees het volledige artikel

 

OVAM

OVAM

STATIONSSTRAAT 110
2800 MECHELEN
+3215284284
+3215203275
www.ovam.be