naar top
Menu
Logo Print

MACHINEVEILIGHEID

Bij het klussen draag je steeds de gepaste werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen (veiligheidsbril, handschoenen, stof-
masker …). Ringen, een halsketting of armbanden, polshorloge, lang los haar of losse kledij zijn onveilig: je kan ermee haperen of ergens tussen vast geraken. Werken met (zwaar) gereedschap spreekt eigenlijk allemaal wel voor zich, maar toch nog even enkele tips opsommen:

RESPECTEER DE HANDLEIDING EN HET GEREEDSCHAP
TIJDENS HET WERKEN

RESPECTEER DE HANDLEIDING EN HET GEREEDSCHAP

gereedschapGebruik je gereedschap en (elektrische) machines enkel waarvoor ze zijn ontworpen. Zorg dat je weet hoe het apparaat werkt en alles functioneert zoals het moet. Zit de slijpschijf correct gefixeerd, en volgens de juiste draairichting?

Laat de handleiding niet rondslingeren en bewaar die standaard in de werkkoffer van het toestel zelf. Als je het toestel ooit uitleent aan iemand, kan die persoon dan ook alles nalezen.

veiligheidZorg er ook voor dat er geen onderdelen ontbreken; zoals het bijhorende verloopstuk voor de stofafzuiging, de geleider van je bovenfrees, de beschermkap rond het decoupeerzaagblad enzovoort.

Gebruik altijd het juiste zaagblad, de juiste boor … naargelang het te bewerken materiaal. Zowel voor je veiligheid, maar ook voor het beste resultaat.

Wijzig ook niets aan de veiligheidsvoorzieningen of overbrug ze niet om bijvoorbeeld ergens makkelijker bij te geraken met het zaagblad en dergelijke meer.

ONDERHOUD

onderhoudOnderhoud je gereedschap! Geef het een jaarlijkse controle, en bij mankementen laat je het meteen herstellen.

Voor gebruik controleer je liefst ook nog even of er geen gebreken zijn, en al zeker als je materiaal ontleent van iemand.

TIJDENS HET WERKEN

houdingWees niet overmoedig. Denk niet in 1-2-3 de klus te klaren, maar neem alle tijd, zodat je in alle rust en veiligheid kan werken. Je kent het wel; haast en spoed … Of laat je bijstaan door een meer ervaren iemand als je voor de eerste keer de slijpschijf of het lasapparaat gebruikt.

Ga aan de slag met de juiste houding. Uiteraard met zorg voor ergonomie, maar ook op zo'n manier dat de machine goed in de hand ligt om te bedienen. Is er een elektrische kabel? Hou het overzicht en zaag ze bijvoorbeeld niet onbedoeld doormidden.

Hou verder ook alles op orde in je atelier of werkplaats.

WOODWIZE

WOODWIZE

HOF TER VLEEST DREEF 3
1070 BRUSSEL
+3225581551
+3225581589