naar top
Menu
Logo Print

HANDEN, VINGERS EN VOETEN

Je handen, vingers en voeten zijn bij vele handelingen erg kwetsbaar tijdens het klussen. Onthoud deze vuistregels voor veilige werkomstandigheden.

HANDEN EN VINGERS
VOETEN

HANDEN EN VINGERS

Het motto blijft altijd; gebruik je gezond verstand. Gebruik gereedschap waarvoor het dient en neem altijd je tijd om de handelingen veilig en correct uit te voeren. Denk aan de plaatsing van je handen, snij niet met een breekmes naar je toe, maar van je weg, gebruik een scherpe beitel en geen bot exemplaar, vervang ook tijdig het mesje van het breekmes enzovoort.

handschoenenAfhankelijk van de situatie draag je veiligheidshandschoenen als bescherming tegen brandwonden, snijwonden, schadelijke vloeistoffen die je kan morsen, splinters …

Welke type handschoen heb je dan nodig? De symbolen op de verpakking geven meer uitleg, of laat je bijstaan door de verkoper om het gepaste exemplaar aan te schaffen. Handschoenen om te dragen bij het lassen (brandwerend) verschillen compleet ten opzichte van exemplaren in 'flexgrip' waarmee je nog makkelijk schroeven kan vastnemen.


in de gepaste maatDraag handschoenen in de gepaste maat; en wacht niet tot ze tot op de draad versleten zijn. Koop ze aan in bulk, zodat je er geen tekort komt wanneer je ze nodig hebt. De winkels zijn niet altijd open net op het moment dat je aan het klussen bent.

Draag tijdens het klussen sowieso geen ring, armband, halsketting of losse kledij, en doe je lange haren vervolgens in een staart, want het zijn allemaal gevaarlijke items om ergens tussen te haperen of vast te raken!

VOETEN

Veiligheidsschoenen moet je nu niet meteen gebruiken bij het schilderen, maar sta je aan de werkbank wat ijzeren profielen te bewerken met een moker? Logisch dat je dan kiest voor schoeisel met een verstevigde beschermneus. Net zoals je gewone schoenen kiest, let je goed op het draagcomfort ervan. Waar het ene merk als een tweede huid aanvoelt voor de ene, zal iemand anders meer gebaat zijn bij een andere uitvoering: brede zool, hogere bescherming …

Het is ook pas door ze een tijdje te hebben gedragen en getest, dat je echt zult weten of de schoenen geschikt zullen zijn. Enkele criteria:

veiligheidsschoenen
  • Beschermneus; uit staal, composiet of kunststof, ook laarzen kunnen hiervan voorzien zijn;
  • Zool; bestand tegen perforatie (trappen in nagel …), geïsoleerd tegen de koude, extra grip tegen uitglijden;
  • Draagcomfort; de schoen mag niet te veel knellen als je ermee beweegt of springt, maar moet toch voldoende stabiliteit geven; wie steunzolen draagt, checkt op voorhand of ze er vlot in passen;
  • Ventilatie: de schoen moet voldoende ventileren, zeker als je ze dag in, dag uit moet dragen;
  • Koop niet zomaar volgens je schoenmaat; je draagt meestal dikkere sokken, dus moet er voldoende ruimte zijn.

WOODWIZE

WOODWIZE

HOF TER VLEEST DREEF 3
1070 BRUSSEL
+3225581551
+3225581589