naar top
Menu
Logo Print

HOE EFFICIENT EN SLIM WATER BESPAREN IN JE TUIN

Periodes van lange droogte doen zich de laatste jaren alsmaar meer voor. Correct omgaan met water in je tuin zal je dan ook veel water besparen. Het bewateren van je tuin op het gepaste moment is van belang om je tuin optimaal te onderhouden. Daarvoor maak je het best gebruik van een slim en flexibel irrigatiesysteem. We overlopen in dit artikel wat dat precies inhoudt en hoe je dat gemakkelijk zelf kan installeren.

HOE WERKT EEN BESPROEIINGSSYSTEEM?
HOE INSTALLEER JE EEN BESPROEIINGSSYSTEEM?
SLIMME BEDIENING VAN JE BESPROEIINGSSYSTEEM

HOE WERKT EEN BESPROEIINGSSYSTEEM?

besproeiingAlles vertrekt vanuit een pomp die regenwater of grondwater oppompt van onder de grond. Daarna wordt het verder verdeeld door een computergestuurd systeem waarop een hoofdleiding wordt aangesloten.

De verdere verdeling gebeurt via druppelaars of fonteintjes die aangesloten worden op leidingen die gelden als vertakkingen van de hoofdleiding. Tussen de hoofdleiding en de leiding waar de druppelaars op worden aangesloten, moet echter nog een drukverlager aangebracht worden.

WAAROM EEN DRUKVERLAGER?

drukverlager

Wanneer het water opgepompt en verdeeld wordt, zal dat eerst onder vrij hoge druk door de hoofdleiding gestuwd worden. Omdat de leidingen waarop de druppelaars aangesloten zijn, geen te hoge druk aankunnen, wordt er tussen de hoofdleiding en de verdere leidingen een drukverlager aangesloten. Die zorgt ervoor dat de waterdruppels heel gezapig terechtkomen op de plaats waar ze nodig zijn, vlak bij de wortels van de planten.

Op die manier kan je tot 70% van je waterverbruik besparen. Zonder drukverlager zouden de druppelaars onder de hoge druk uit de leiding springen.

HOE INSTALLEER JE EEN BESPROEIINGSSYSTEEM?

sproeicomputer

De besproeiingscomputer moet je aansluiten op je waterkraan. De verdere installatie van zo’n irrigatiesysteem vergt weinig materiaal: uiteraard heb je leidingen nodig, wat plastic haringen, een gaatjesprikker en de waterdruppelaars. Verder heb je nog T- en L-verbindingsstukjes nodig.

Hoe en waar je de leidingen legt en hoeveel vertakkingen er zijn, hangt af van hoe je tuin is ingericht. Het belangrijkste is dat er tussen de hoofdleiding en de rest van je leidingen eerst een drukverlager zit.

T- en L-stukjesWanneer je je leidingen legt en je met vertakkingen zit, komen de T- en L-stukjes van pas. Je snijdt op de plaatsen van de vertakking de ‘stamleiding’ door, de twee stukken bevestig je dan weer met elkaar door middel van een T-stukje, waar op het derde uiteinde de vertakkende leiding – eventueel met nog een L-stukje ertussen – bevestigd wordt.

Vergeet voor aftakkingen ook niet vooraf de leiding voor de ‘tak’ af te meten, zodat je niet te veel leiding voorziet.

gaatjesknipperHet vastleggen van de leidingen tegen de grond doe je simpelweg met de plastic haringen. Verder gebruik je de gaatjesprikker om waar nodig op de leidingen een druppelaar te installeren. Na het gaatje te prikken, bevestig je de druppelaar zelf. Die heb je maar in te vijzen in de leiding met behulp van een houdertje dat je op de prikker bevestigt.

De uiteinden van je leidingen moeten uiteraard ook dichtgemaakt worden. Dat doe je met een eenvoudige stop die je op het uiteinde van de leiding vastdraait.

VOOR KLEINERE FORMATEN

dunne leiding

Vanaf de hoofdleiding kan je ook naar een dunner buisje gaan. Dunne buisjes zijn uitermate geschikt wanneer je bijvoorbeeld je terrasplanten wilt bewateren, terwijl je op vakantie bent. Of heb je een tuin van 1 m², of een verticale kruidentuin tegen een zonnige muur?

Dan kan je met aangepaste, dunnere leidingen gaan bevloeien. De druk zal iets minder zijn, en de bedruppeling iets rustiger, maar het werkt perfect op kleine plekken.

VOOR GROTERE FORMATEN

beregening

Op plekken waar net wat meer water nodig is dan je met een druppelsysteem zou kunnen bereiken, bijvoorbeeld bij struiken of boompjes, kan je ook met fonteintjes werken in plaats van druppelaars.

Die zullen het water verdelen op een zeer beperkte oppervlakte, die toch groot genoeg is om het boompje of de struik de volledige zomer van voldoende water te kunnen voorzien.

grotere fonteinNaast de kleine fonteintjes voor de struiken en boompjes kan je ook nog grotere oppervlaktes besproeien met grotere fonteintjes.

Deze hebben het voordeel dat ze het water zeer fijn verdelen en tot op een hoogte van maximum 50 cm bijna gaan vernevelen over een oppervlakte van 3 bij 3,5 m.

LEIDINGEN BOVEN OF ONDER DE GROND?

leidingen bovengronds

Je kan ervoor kiezen om de leidingen onder de grond te leggen, maar bovengronds is over het algemeen veiliger. Zo zal je er met je spade niet doorheen steken wanneer je eens moet graven in je tuin.

Je hebt bovendien ook een betere controle over de druppelaars wanneer je de leidingen bovengronds laat liggen.

SLIMME BEDIENING VAN JE BESPROEIINGSSYSTEEM

smartphoneHet besproeiingssysteem en de besproeiingscomputer zijn geïnstalleerd. Maar hoe zorg je er nu voor dat je op de juiste momenten je tuin bewatert? Dat kan je door simpelweg manueel de kraan open te draaien.

Maar wat als je op reis bent? Dan laat je je tuin toch niet kapotgaan? Wel, tegenwoordig kan je daar op een slimme manier een mouw aan passen met je smartphone.

basiselementenOm slim en automatisch te bewateren, zijn er drie basiselementen nodig:

  • een app op je smartphone zelf,
  • een sensor op de plaatsen waar bewatering nodig is (dat kan er één zijn, maar het kunnen er evengoed 20 of 30 zijn, afhankelijk van je tuin);
  • een gateway aangesloten op je WiFi-netwerk die fungeert als poort tussen je telefoon, de sensor en je tuin.

VIA JE SMARTPHONE EN/OF EEN SENSOR

smartphone

In de app kan je een schema instellen, waarmee je zelf kan bepalen wanneer en hoe lang je tuin wordt bewaterd als je er niet bent.

Je kan het beregeningssysteem ook met een slimme sensor uitrusten. Deze is gevoed met batterijen, waarmee je doorgaans gerust een volledig plantenseizoen kan doorkomen zonder ze te vervangen.

sensorDe sensor meet de lichtintensiteit, de temperatuur en de vochtigheid van de grond op 15 cm diepte.

Deze sensor staat eveneens in verbinding met de WiFi-gateway en zal via de gateway aan je smartphone aangeven wanneer de tuin besproeid moet worden. Dan kan je vanuit de app het besproeiingssysteem in werking stellen.

GARDENA

GARDENA

EGIDE VAN OPHEMSTRAAT 111
1180 BRUSSEL (UKKEL)
+3227209212
+3227205719