naar top
Menu
Logo Print

4 OPLOSSINGEN OM JE KELDER WATERDICHT TE MAKEN

Een kelder die niet goed is afgedicht, is - zeker in regenachtige periodes - een gemakkelijk doelwit voor grondwater. Dat kan nare gevolgen hebben: van afbladderende verf tot vochtplekken tot schimmels, en op lange termijn kan de constructie van je woning eronder lijden. Geef grondwater dus geen kans, en bewapen je muren en vloer ertegen. Inspecteer je kelder regelmatig op barsten, scheuren en lekken in eventuele leidingen. Heb je het toch vlaggen? Wacht dan zeker niet te lang met de bestrijding van vochtproblemen. In dit artikel geven we de 4 courantste vormen van vochtproblemen in de kelder mee, en hoe je ze kan oplossen.

VOCHTIGE KELDERMUREN
VOCHTIGE KELDERVLOER
VERANKERING VAN LEIDINGEN EN BOUTEN
LEKKEN DOOR BARSTEN EN SCHEUREN

VOCHTIGE KELDERMUREN

keldermuur

Een kelder ligt deels of helemaal onder het grondniveau, en is daarom de meest vochtige ruimte in huis. Dat maakt het gevoelig voor opstijgend grondwater, en als je daar niets aan doet zit je snel met schimmels en alle onaangename gevolgen van dien.

Zo kan op lange termijn ook de constructie van je woning verzwakken en kan het opstijgend vocht zich voortzetten tot boven het vloerniveau. Wacht dus zeker niet om opstijgend vocht in je kelder te behandelen. Inspecteer je muren af en toe en herstel waar nodig. Het beste blijft uiteraard: voorkomen.

Zo bescherm je je keldermuren.

VOCHTIGE KELDERVLOER

keldervloer

Naast de muren kan ook je keldervloer aangetast worden door vochtproblemen. De grootste boosdoener is ook hier weer het grondwater:

  • een lek bij de kimnaad (de aansluiting tussen de muur en de vloer);
  • (zeer kleine) scheurtjes in de vloer;
  • een hoge stand van het grondwater (zeker in een kruipkelder);
  • hevige regenval die zorgt voor een verhoogde druk van het grondwater.

Zo bescherm je je keldervloer.

VERANKERING VAN LEIDINGEN EN BOUTEN

leidingen

Vochtproblemen in de kelder zijn meestal, maar niet altijd aan grondwater te wijten. Ook leidingen die door je kelder lopen kunnen voor problemen zorgen. Als je daar met een lek zit, kan vocht snel en gemakkelijk voor problemen zorgen zoals vochtplekken en schimmels.

Zo dicht je leidingen en bouten af.

LEKKEN DOOR BARSTEN EN SCHEUREN

scheur kelder

Scheuren en barsten in de muren kunnen ook een gevaar vormen voor je kelder als je er niets aan doet. Ze vormen namelijk een gemakkelijke ingang voor vocht. Dat laat zich merken als het bezetwerk of behang loskomt, als de verf afbladdert of wanneer je schimmelvorming begint te zien.

Ook is het best om regelmatig de kimnaad eens te inspecteren op scheuren of barsten, zeker in regenachtige periodes, wanneer de druk van het grondwater sterk toeneemt.

Zo bestrijd je lekken in de kelder.

 

AQUAPLAN

AQUAPLAN

D'HERBOUVILLEKAAI 80
2020 ANTWERPEN
+3232483000
+3232483777