naar top
Menu
Logo Print

DE PERFECTE GIETVLOER IN 5 STAPPEN

Gietvloeren zijn niet alleen mooi, ze zijn ook dun, sterk, waterdicht en gemakkelijk te reinigen. We overlopen waarbij je op moet letten bij het kiezen van een gietvloer - er zijn namelijk verschillende types. We geven daarnaast ook mee hoe je een gietvloer plaatst en hoe je die onderhoudt.

WAT IS EEN GIETVLOER?
6 AANDACHTSPUNTEN VOOR DE ONDERVLOER
EEN GIETVLOER PLAATSEN IN 5 STAPPEN
HOE JE GIETVLOER ONDERHOUDEN

WAT IS EEN GIETVLOER?

gietvloerEen gietvloer is een zelfnivellerende vloerbekleding op basis van vloeibare kunststofharsen (epoxy, polyurethaan, acrylaat, cementgebonden…). De vloer wordt opgebouwd uit verschillende gegoten lagen, tot er een dikte van ongeveer 3 millimeter bereikt is.

Die geringe dikte maakt een gietvloer ook ideaal als afwerkingslaag in ruimtes met een beperkte opbouwhoogte. Daarnaast zal dit soort vloeren je ruimtes ook optisch vergroten, en dankzij het naadloze oppervlak zijn ze gemakkelijk te onderhouden.

EPOXY VS. POLYURETHAAN

pu gietvloer

Over het algemeen bestaan gietvloeren uit epoxy of polyurethaan. Het verschil tussen die twee is dat een epoxy gietvloer voornamelijk geplaatst wordt in zones met hoge belasting, zoals fabriekshallen, werkplaatsen en garages.

Bij een lichtere belasting is een polyurethaan vloer interessanter, aangezien die flexibeler en dus ook scheuroverbruggend is. Bovendien voelt zo’n vloer zachter aan en neemt hij sneller de omgevingstemperatuur over, wat een PU-gietvloer aangenaam maakt om blootsvoets of op kousenvoeten te belopen.

6 AANDACHTSPUNTEN VOOR DE ONDERVLOER

Aangezien een gietvloer een opbouwdikte van amper 3 mm heeft, is het belangrijk dat de startsituatie voor de plaatsing zo ideaal mogelijk is, want er is er weinig marge om te corrigeren. Houd rekening met volgende aandachtspunten:

DE DEKVLOER

VLAKHEID

dekvloer

Hoe vlakker de dekvloer ligt, hoe mooier ook je gietvloer zal zijn. Weet je al voor de plaatsing van je dekvloer dat je later een gietvloer wilt, laat dit dan ook weten aan de aannemer zodat hij hier extra rekening mee kan houden.

DROOGTEGRAAD

In het ideale geval heeft de dekvloer een vochtgehalte van ca. 2 %. De plaatser van de gietvloer komt dit in een voorafgaand werfbezoek ook opmeten. Ligt er vloerverwarming in je dekvloer, dan moet die ook minstens één volledige opstartcyclus gedraaid hebben, en idealiter twee. Zo’n cyclus duurt ongeveer 2 weken.

UITZETTINGSVOEGEN

uitzetvoeg

De dekvloer moet ook van uitzetvoegen voorzien zijn in het verlengde van de draagmuren en in alle deuropeningen. Want chape ‘leeft’ en zal steeds een beetje uitzetten of krimpen onder invloed van temperatuursverschillen.

Met deze uitzetvoegen zet je de verschillende onderdelen van de draagvloer los van elkaar en hebben ze ook de ruimte om te bewegen, zonder dat je chape zou gaan barsten. Ook in je gietvloer zijn uitzetvoegen nodig en dus zullen ze daarin worden overgenomen, maar wel op een zodanige manier dat ze esthetisch ingewerkt zijn en daardoor amper zichtbaar.

VOLDOENDE VERLICHTING VAN BOVENAF

verlichting

Voorzie in elke ruimte voldoende verlichting van bovenaf, zodat de plaatser steeds goed ziet waar hij mee bezig is. De verlichting mag niet op de grond staan, enerzijds omdat deze zo in de weg zou staan bij het gieten van de vloer, anderzijds omdat de plaatser dan genoodzaakt is om in zijn eigen schaduw te werken.

ZO WEINIG MOGELIJK INSECTEN OF ONGEDIERTE

insecticide

Zeker in de zomermaanden is het aangewezen een aantal dagen voor de plaatsing je huis te behandelen met een insecticidespray, zodat er zo weinig mogelijk beestjes overschieten die in de gietvloer zouden kunnen kruipen en schade veroorzaken.

ZO WEINIG MOGELIJK STOF

De bezetting van je muren kan nog heel wat stof bevatten. Daarom is het aan te raden om je muren vooraf stevig af te borstelen, en eventueel zelfs al een primerlaag op het pleisterwerk te voorzien. Stofzuig de woning ook nog eens voor de plaatsing van de gietvloer begint.

EEN GIETVLOER PLAATSEN IN 5 STAPPEN

De perfecte gietvloer wordt opgebouwd uit vijf lagen. Daarbij moet iedere laag ook optimaal voorbereid worden én voldoende tijd krijgen om te drogen; alleen zo krijg je een onberispelijk resultaat. Elke laag gebeurt op een nieuwe dag, dus een gietvloer aanleggen neemt minstens vijf dagen in beslag.

DAG 1: PRIMERLAAG

De primerlaag is een solventvrije en reukloze hechtlaag die de hechting van de volgende laag zal verbeteren. Als eerste laag is deze onontbeerlijk.

ONDERVLOER VOORBEREIDEN OP DE PRIMERLAAG

PUR schuim

Voordat de primerlaag aangebracht kan worden, moet de dekvloer er eerst en vooral zo glad mogelijk bijliggen. Losse stukjes, bijvoorbeeld afkomstig van het pleisterwerk, worden dus afgeschraapt. Te grote gaten of putjes vult men op met epoxymortel, een reparatiemortel uit hars en zand die stevig uithardt. Openingen tegen de rand worden dan weer opgevuld met PU-schuim, zodat de gietvloer daar niet in kan weglopen en er een kratertje ontstaat. 

Echte barsten in de chape moeten worden verankerd zodat ze later niet aftekenen in de gietvloer. Daarvoor maakt men er incisies in met een slijpschijf.

slijpen

De ingeslepen barst wordt vervolgens schoongemaakt, waarna er krammetjes in gezet worden als verankering. Dan wordt de opening gevuld met epoxy en afgestreken om verdikkingen in de ondervloer te voorkomen.

Daarnaast moet het pleisterwerk aan de muren onderaan recht afgestoken worden, zodat je een nette haakse hoek met de muur bekomt en de plaatser mooi tot daartegen kan gieten. Snijd de randfolie van de dekvloer af en brand de mousse weg tot iets onder dekvloerniveau; wanneer je dan de muurnaden opkit met acrylaat, heeft de kit alle ruimte om te hechten. Strijk het overtollige acrylaat weg zodat de gietvloerlagen daar later niet aflopen.

aanbrengen primer

Ten slotte markeer je ook de uitzetvoegen op de muur. Na het aanbrengen van verschillende lagen zullen ze immers moeilijker te zien zijn. Door af te tekenen ken je te allen tijde hun positie.

AANBRENGEN VAN DE PRIMERLAAG

De primerlaag wordt royaal aangebracht en verdeeld met een trekker. Na één dag is de laag droog en kan er met de volgende laag begonnen worden.

DAG 2: EPOXY SCHRAAPLAAG

De schraaplaag is een flinterdunne egalisatielaag, die tegelijk ook functioneert als primerlaag. Deze zal de fijnste poriën in de dekvloer voeden en minuscule oneffenheden wegwerken waar nodig.

PRIMERLAAG VOORBEREIDEN OP DE SCHRAAPLAAG

uitzetvoeg

Voor de schraaplaag gelegd wordt, horen de uitzetvoegen eerst geplamuurd te worden met een epoxyplamuur – anders zou de schraaplaag er immers in lopen en een putje vormen. Dat gebeurt echter niet als je achteraf in de hard geworden epoxy inslijpt en opkit. Het epoxymiddel dat hierbij gebruikt wordt is gelijkaardig aan dat van de vorige stap, maar met meer indikmiddel. Je brengt het met een spateltje aan. Na het uitharden van het epoxyplamuur mag je dan de uitzetvoegen inslijpen.

aanbrengen epoxy

Als er zich in de vloer nu nog putjes bevinden van meer dan een halve centimeter diep of met te scherpe randen, dan plamuur je die nu eerst uit.

AANBRENGEN VAN DE SCHRAAPLAAG

De epoxy schraaplaag wordt uitgegoten en met een spaan verdeeld tot in de hoekjes en kantjes. Er wordt van boven naar beneden gewerkt, en ook steeds richting de uitgang. De uithoeken egaliseren zichzelf.

Een schraaplaag droogt snel en daarom is het een race tegen de tijd om hem in één keer te kunnen gieten. Het vereist ervaring, dus laat dit aan vakmannen over.

DAG 3: PU-LAAG

De PU-laag is de laatste egaliseringslaag van de vloer. In tegenstelling tot de epoxy schraaplaag is deze wel flexibel en kan hij de omgevingstemperatuur gemakkelijker aannemen. Dat maakt hem minder geneigd tot scheuren dan een epoxy gietvloer.

SCHRAAPLAAG VOORBEREIDEN OP DE PU-LAAG

slijpen

Net zoals in de vorige stap moeten de uitzetvoegen opnieuw ingeslepen worden. Aangezien je aangeduid hebt waar ze zitten, vind je die gemakkelijk terug. Stofzuig de voegen en kit ze op. Dat kan al in deze fase gebeuren omdat de twee bovenliggende lagen ook flexibel zijn en ze de werking dus niet zullen beïnvloeden.

Gebruik montagelijm en geen silicone, want montagelijm zakt niet in maar blijft toch flexibel, waardoor de voegen nog kunnen uitzetten.

uitslijpen voegen

Om een gelijkaardige kleur te verkrijgen als de uiteindelijke vloer, kleur je de kit aan met een pigment. De PU-laag en toplaag zijn immers doorschijnend, en als de naad dezelfde kleur heeft, zal hij veel minder opvallen. Om een mooi strak resultaat te krijgen, kun je tape gebruiken. Strijk daarna de voegen af met een plamuurmes.

Ten slotte controleer je de muur ook nog eens op gaatjes. Waar er nog zitten, worden ze opgekit en netjes afgestreken.

AANBRENGEN VAN DE PU-LAAG

laag aanbrengen

Het gebruikte product moet overal een gelijke consistentie hebben en wordt daarom eerst gemengd, daarna overgegoten in een nieuwe ton en opnieuw gemengd. Verder wordt er op dezelfde manier te werk gegaan als bij de schraaplaag: het product wordt uitgegoten en de plaatser verdeelt het. Het PU-product nivelleert zichzelf gedeeltelijk.

pu-laag volledigAangezien het nog vloeibaarder is dan de vorige epoxylaag, moet de verwerking nog sneller gaan en ook steeds nat-in-nat volgens de regels van de kunst. Tijdens het plaatsen van deze laag mag er niet op de natte uitzetvoegen gestapt worden, zodat deze zeker strak onder de PU-laag weggestopt zitten.

Nadat de PU-laag er ligt, zal de dekvloer volledig onzichtbaar weggewerkt zijn. Deze laag moet nu 24 uur drogen.

DAG 4: TOPLAAG (EERSTE AANBRENGING)

De toplaag zal in twee keren worden aangebracht. Het gaat om een PU-coating die de gietvloer de nodige duurzaamheid (krasvast, UV-bestendig en zuurbestendig) én structuur zal bieden. Er bestaan twee varianten, zowel voor epoxy als voor PU-gietvloeren: de Peach Peel en de Orange Peel.

VOORBEREIDEN VAN DE PU-LAAG OP DE TOPLAAG

oneffenheden

Voor de toplaag een eerste keer aangebracht wordt, moeten oneffenheden eerst worden weggeschuurd met zacht schuurpapier (korrelgrootte 100 tot 150). Het gaat hier om minuscule oneffenheden die enkel door een getraind oog waargenomen kunnen worden.

Stofzuigen en dweilen na het schuren mag natuurlijk niet vergeten worden. Tape ook de muren af, zodat de afwerkingscoating ze niet zou raken.

PEACH PEEL VS. ORANGE PEEL

orange peel peach peel

Peach peel: geeft een heel strak, hoogst esthetisch resultaat. Tegelijkertijd is deze variant gevoelig aan eventuele verkleuringen door zuren, krassen etc. Ook vuil zie je er sneller op liggen.

Orange peel: deze variant is krasvaster en zuurbestendiger, en heeft een heel fijne geribbelde structuur. Opteer hiervoor wanneer de vloerbelasting groter is en er bijvoorbeeld kinderen en huisdieren op zullen rondlopen.

HET AANBRENGEN VAN DE TOPLAAG

nylonkous

Het plaatsen van de topcoating is delicaat, dus zal de plaatser een pak en speciale schoenen dragen zodat er zeker geen losse haren of stofjes in de vloer komen te liggen.

Zodat de vloer de juiste kleur zou hebben, wordt er aan het PU-product een pigment toegevoegd. De verwerkingstijd is bij dit product iets langer dan bij de vorige lagen, waardoor er meteen voldoende aangemaakt kan worden voor de volledige vloer. Eventuele brokjes worden er nog uitgezeefd door middel van een nylonkous.

toplaag

Het aanbrengen van deze toplaag gebeurt door middel van een pluisvrije verfrol, net zoals bij het verven. De randen en hoeken worden met een dun rolletje of borstel gedaan. Het product wordt niet te dik aangebracht en moet mooi opengewreven worden. De beste manier is om het kamer per kamer aan te brengen, beginnend bij de randen en naar het midden toe werkend.

Als het snel genoeg gaat, zal de vloer tussen de verschillende kamers mooi in elkaar overvloeien. Als laatste stap wordt er met een bredere rol nog eens in de andere richting aangerold om de naden weg te krijgen.

DAG 5: TOPLAAG (TWEEDE AANBRENGING)

tweede laag

Nadat de eerste aanbrenging van de toplaag gedroogd is, wordt op identieke wijze exact hetzelfde product een tweede keer aangebracht. Dat is nodig voor een perfecte dekking, die met één toplaag niet gegarandeerd kan worden (in dat geval bestaat er nog kans op strepen of een ‘wolkerig’ effect).

Na het aanbrengen van de laatste toplaag moet nog 48 uur gewacht worden alvorens de vloer te betreden.

HOE JE GIETVLOER ONDERHOUDEN

gietvloerHet onderhoud van een gietvloer is vrij eenvoudig, onder andere dankzij de afwezigheid van naden. Met lauw water en een beetje zeep kan je de vloer dweilen. Gemorste vlekken (koffie, rode wijn etc.) of schoenstrepen haal je het best zo snel mogelijk weg. Uiteraard is het gebruik van een schuursponsje wel uit den boze, want daarmee maak je krassen.

gietvloer onderhoudHet belangrijkste is dat je na het dweilen de resten met proper water wegspoelt, want zeepresten laten een vettige film achter en trekken zelf opnieuw vuil aan. Zit je met een ingetrokken vlek, dan kun je die er eventueel nog met een speciaal reinigingsmiddel uit krijgen.

Zijn er op de vloer na jaren slijtage toch vlekken, strepen of krassen te zien die met geen enkel product te verdrijven vallen of is de vloer dof geworden, dan kun je ervoor opteren om een nieuwe toplaag te laten gieten.

eindresultaat

PHENIX TOTAL INTERIOR

PHENIX TOTAL INTERIOR

METROPOOLSTRAAT 1
2900 SCHOTEN
+3233118643
+3233118644