VENTILATIE-OPTIES VOOR JE RAMEN

Om een ruimte van ventilatie te voorzien, kun je voor verluchtingsroosters zorgen in je ramen. Die hoeven niet per se onsierlijk te zijn. Een specialist overloopt alle opties.

Transciptie 

Bij het bouwen of renoveren moet je onder andere voor voldoende ventilatie zorgen. Die kun je bijvoorbeeld verkrijgen door je nieuwe ramen van roosters te laten voorzien. In deze tip leren we meer over de mogelijkheden en de wettelijke verplichtingen omtrent ventilatie.

 

 


Man 1

(= Serge, zoals in ZDWbe2010U02)
Er zijn eigenlijk drie soorten verluchtingsroosters die je kunt voorzien op je ramen. Een eerste type zie je hier. Dit is een rooster, euh… dat gepositioneerd wordt boven het kader van het raam.


Man 1
Een tweede soort verluchtingssysteem zie je hier. Hierbij wordt het verluchtingsrooster geïntegreerd in het monoblok. Dus dat is een rolluikmonoblok, en zoals je hier ziet staat zo’n monoblok boven op het raam. En dan wordt hier een rooster, een klep, voorzien… waarbij de lucht – de buitenlucht dus – zo door het monoblok naar binnen komt. Dat is een tweede verluchtingssysteem.


Man 1
Dit is het derde systeem, namelijk een systeem waarbij het rooster tussen het glas en het kader gepositioneerd wordt. Het rooster, dat altijd in dezelfde kleur gespoten wordt als de rest van je schrijnwerk, komt hier zichtbaarder in de woning. Dit systeem wordt vaker gekozen voor slaapkamers, omdat het zichtbaarder is als rooster en dat daar niet zoveel uitmaakt.


Man 1
Het andere systeem, waarbij het rooster minder zichtbaar is omdat het op het kader zit, of verdoken via een klep die aan een monoblok hangt, wordt dan eerder voor de woonkamer gekozen… Omdat dat natuurlijk mooier is, en iets strakker.


Man 1
Er zijn 3 situaties waarin je verplicht bent om verluchtingsroosters te voorzien. Bij nieuwbouw, bij een renovatie met een bouwvergunning, en bij verhuur. Als je ook van een premie wilt genieten – de Vlaamse of Waalse renovatiepremie – kan je ook verluchtingsroosters voor ventilatie gaan voorzien.
Meer info over de types ventilatie vind je zowel in de toonzaal als op de raamcalculator op de website. Je vindt er alle prijzen en opties onder enkele muisklikken. Bestel gerust met nameting, want ook de keuze van ventilatie kan je nadien nog altijd aanpassen in samenspraak met de opmeter.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.