naar top
Menu
Logo Print

HOE ZELF JE TERRAS OF OPRIT LEGGEN

Of je nu een terras, tuinpad of oprit gaat plaatsen; je tegels of klinkers horen hoe dan ook op een stevige fundering te komen, zodat ze stabiel liggen en enige impact kunnen verdragen. Daar gaan de nodige voorbereidingen aan vooraf, zoals het uitzetten van de maten, het uitgraven van je perceel, het plaatsen van onderfundering en afboording. Na de hoofdfundering rei je nog af, plaats je de tegels of klinkers en werk je alles netjes af door te voegen. In dit artikel overlopen we al deze stappen zodat je aan de slag kunt om jouw oprit, terras of tuinpad zelf te plaatsen.

Deel dit artikel op Facebook

1. MATEN UITZETTEN VOOR JE OPRIT OF TERRAS

maten uitzetten

Een allereerste stap bij het plaatsen van je oprit of terras is het afbakenen van het uit te graven perceel. 

2. GRAAFWERKEN VOOR OPRIT OF TERRAS

graafwerken

Als je aangeduid hebt tot waar de bovenkant van je oprit of terras telkens moet komen, moet je berekenen hoe diep je de bodem nu hoort uit te graven.

3. ONDERFUNDERING VAN OPRIT OF TERRAS PLAATSEN

onderfundering

De fundering onder je bodembedekking zal verhinderen dat de bodem na verloop van tijd wegzakt onder het gewicht van de bedekking en de druk die erop uitgeoefend zal worden. 

4. AFBOORDING PLAATSEN VOOR OPRIT OF TERRAS

afboording

Het zorgen voor afboording is van belang omdat een boordsteen voorkomt dat de tegels op termijn wegzakken of verschuiven.

5. FUNDERING VAN OPRIT OF TERRAS PLAATSEN

fundering

De fundering zorgt, eventueel samen met een onderfundering, voor een stabiele ondergrond. 

6. AFREIEN VAN OPRIT OF TERRAS

afreien

Je klinkers of tegels leg je bijna nooit rechtstreeks op de aangetrilde fundering, maar op een extra straatlaagje stabilisé van enkele centimeters dik. Deze laag moet afgereid worden.

7. KLINKERS OF TEGELS PLAATSEN

klinkers of tegesl

Wanneer je een oprit of terras wilt aanleggen met klinkers of tegels, dan zijn er een aantal vuistregels om in het achterhoofd te houden. 

8. TERRAS OF OPRIT VOEGEN

terras of oprit voegen

De naden worden tussen de klinkers of tegels opgevuld. Daardoor krijg je één vast geheel. 

Kanuf

Uw terras of tuinpad aanleggen in 6 stappen? Easy met Knauf!
Mocht u eraan denken een nieuw zonneterras, een brede oprit of een pittoresk tuinpad aan te leggen, dan is deze periode alvast ideaal. Met Knauf EasyJoint, het voegmiddel voor buitenprojecten bij uitstek, wordt deze klus wel heel makkelijk.
Niet alleen is dit mengklaar voegproduct waterondoorlatend, ook past het product zich moeiteloos aan aan de vorm van uw natuurstenen en klinkers. 
Meer info
Ontdek het volledige assortiment voor je terras! 

Huurland

Huur extra machines bij Huurland!
Voor het beste resultaat is het aan te raden om de laag vervolgens nog eens aan te trillen met de trilplaat. Dit zal de onderfundering nog steviger, stabieler en vlakker maken. Na het aantrillen kun je dan eventueel een antiworteldoek plaatsen.
Trilplaat huren