naar top
Menu
Logo Print
21/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

VEELGESTELDE VRAGEN OVER ZONNE-ENERGIE BEANTWOORD

Hoeveel zonnepanelen moet ik plaatsen op mijn dak voor het beste rendement? Wat is de terugverdientijd? Hoe zit dat nu met die subsidies en die terugdraaiende teller? Wat is een prosumententarief? Wie zonnepanelen plaatst, informeert zich het best zo volledig mogelijk. Daarom bundelen we in dit artikel voor jou de antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

WAARMEE MOET IK REKENING HOUDEN VOOR EEN MAXIMALE OPBRENGST?
HOEVEEL ZONNEPANELEN HEB IK NODIG VOOR EEN MAXIMALE OPBRENGST?
WAT IS HET PROSUMENTENTARIEF?
HOE BEREKEN IK DE TERUGVERDIENTIJD VAN MIJN ZONNEPANELEN?
WELKE SUBSIDIES KAN IK KRIJGEN?
HOE WORDEN MIJN VERBRUIK EN PRODUCTIE BIJGEHOUDEN?

WAARMEE MOET IK REKENING HOUDEN VOOR EEN MAXIMALE OPBRENGST?

Als je genoeg zonnepanelen hebt om je totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik op te wekken, haal je er de meeste opbrengst uit. Daarvoor moet je de volgende factoren in rekening brengen:

HET PIEKVERMOGEN VAN DE ZONNEPANELEN, OF DE WATTPIEK (WP)

hybride pvt-panelen

Als het over zonnepanelen gaat, zal je vaak de eenheid ‘Wp’ zien passeren. Dat staat voor wattpiek en wordt gebruikt om het maximale vermogen (of piekvermogen) van zonnepanelen aan te geven en zodoende zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt, hangt af van de sterkte van het zonlicht, maar ook van de eigenschappen van het paneel.

Een standaardzonnepaneel heeft een Wp van 250 tot 290, een zonnepaneel met een hoog vermogen haalt tot 350 Wp. Dat wordt berekend in optimale condities (goede straling en temperatuur). Bij thermische zonnepanelen doet de Wp er niet zo toe, maar is de oppervlakte van de panelen belangrijker.

DE OPPERVLAKTE VAN JE ZONNEPANELEN

oppervlakte

Een zonnepaneel met een bepaalde oppervlakte en een hoger vermogen zal een hoger rendement halen dan een zonnepaneel met eenzelfde oppervlakte, maar een lager vermogen.

Dat hangt uiteraard ook samen met de oppervlakte van je dak die je kan vrijmaken voor zonnepanelen. De oppervlakte van je zonnepanelen heeft ook haar weerslag op het rendement ervan, lees hier hoe je dat berekent.

JOUW JAARLIJKSE STROOMVERBRUIK

stroomverbruik

Het verbruik van je zonnepanelen wordt, net zoals bij het verbruik van netstroom, uitgedrukt in kilowattuur of kWh.

Als je zonnepanelen wil plaatsen bij een bestaande woning, zal je je eigen energierekening erbij moeten halen om een indicatie te geven van hoeveel stroom je per jaar gebruikt.

JE DAK

dak

Uiteraard spelen ook de positionering van de zonnepanelen op je dak en je beschikbare dakoppervlakte (waar geen schaduw op terechtkomt) een rol.

Lees hier waarmee je rekening moet houden voor een optimaal rendement van fotovoltaïsche zonnepanelen, en hier voor een optimaal rendement van thermische zonnepanelen.

HOEVEEL ZONNEPANELEN HEB IK NODIG VOOR EEN MAXIMALE OPBRENGST?

maximale opbrengstHoeveel zonnepanelen er nodig zijn op jouw dak, kan een installateur vrij precies uitrekenen. Je kan zelf echter een eerste schatting maken met de volgende formule:

(jaarlijks stroomverbruik kWh x 0,85*) / Wp van één paneel

*Je jaarlijkse stroomverbruik doe je maal 0,85, omdat in ons klimaat zonnepanelen slechts 85% van hun piekvermogen behalen (1 Wp = 0,85 kWh). Dit is je vereiste vermogen.

zonnepanelen plaatsenAls je een zonnepaneel hebt van 250 Wp, en je jaarlijkse verbruik 3.000 kWh bedraagt, bereken je het dus als volgt:

(3.000 x 0,85) / 250 = 10,2

Je zou dus 11 panelen nodig hebben. Welk cijfer je ook uitkomt met het gebruik van de formule, het is best om naar boven af te ronden, aangezien zonnepanelen na verloop van tijd minder performant worden. Na min of meer 25 jaar verliezen ze 15% van hun rendement bij de installatie.

KAN HET VEREISTE AANTAL ZONNEPANELEN OP MIJN DAK?

zonnecellen

Wil je zeker zijn dat het vereiste aantal zonnepanelen effectief op de beschikbare oppervlakte van je dak kan? Meet dan eerst die oppervlakte op. Of het vereiste aantal zonnepanelen erop past, kan je berekenen met de volgende formule:

aantal zonnepanelen x oppervlakte van het zonnepaneel

De uitkomst moet overeenkomen met, of kleiner zijn dan, je beschikbare oppervlakte.

vlakkeplaatcollectorStel dat je in de bovenstaande berekening met zonnepanelen van 1,5 m² werkt op een beschikbare dakoppervlakte van 24 m², dan wordt dat:

10 panelen x 1,5 m² = 15 m², passend dus.

Als dat niet past, ga je voor meer panelen met een kleinere oppervlakte en een lager vermogen per paneel, of ga je voor minder panelen met een hoger vermogen.

rendementAls er geen andere oplossing mogelijk is, en je meer zonnepanelen nodig zou hebben dan er op je dak kunnen, dan zal je voor een stuk toch nog netstroom nodig hebben. In de formule voor het uitrekenen van het vereiste aantal zonnepanelen kan je dan een fractie van je jaarlijkse verbruik ingeven in plaats van je totale jaarlijkse verbruik.

Stel dat er geen 10 panelen op je dak passen, maar wel 8, dan vul je in hoeveel je van je jaarlijkse verbruik door zonnepanelen wil laten overnemen. Als je in bovenstaand voorbeeld maar twee derden (dus 2.000 kWh) invult bij je verbruik in plaats van 3.000 kWh, kom je er al met 7 panelen. Je zal nog steeds besparen, maar dan niet optimaal.

WAT IS HET PROSUMENTENTARIEF?

prosumententariefDit is van toepassing op fotovoltaïsche panelen. Als je meer stroom opwekt dan verbruikt, en die stroom weer aan het net doorgeeft, moet je een bepaald bedrag betalen. Dat is afhankelijk van het vermogen van je omvormer en bij welke netbeheerder je zit. 

In Brussel is er geen prosumententarief en in Wallonië zal deze worden ingevoerd vanaf 2020.

HOE BEREKEN IK DE TERUGVERDIENTIJD VAN MIJN ZONNEPANELEN?

zonneboilercombiDe terugverdientijd van zonnepanelen is moeilijk exact te bepalen. Meestal ligt dat tussen de 10 en 15 jaar voor een standaardinstallatie.

Dat is nog afhankelijke van de volgende zaken:

  • de kosten voor de plaatsing van de panelen incl. het btw-tarief (6% voor woningen ouder dan 10 jaar, anders 21%);
  • je elektriciteitsverbruik;
  • het rendement van je zonnepanelen: hoe hoger dit is, hoe sneller je terugverdient;
  • het prosumententarief.

WELKE SUBSIDIES KAN IK KRIJGEN?

subsidiesIn Vlaanderen en Wallonië zijn de groenestroomcertificaten afgeschaft sinds 2018. Als je in Brussel woont, heb je geluk, want daar krijg je ze nog voor nieuwe installaties.

Het wegvallen van die certificaten is echter niet meteen een nadeel. Tegenwoordig is het immers een stuk goedkoper om zonnepanelen te laten plaatsen, en zullen nieuwe installaties beter presteren.

HOE WORDEN MIJN VERBRUIK EN PRODUCTIE BIJGEHOUDEN?

Hoeveel elektriciteit je afneemt van het net en hoeveel je zelf weer afgeeft, wordt bijgehouden door de elektriciteitsmeter. Die is bij gebruik van zonnepanelen onder te verdelen in een terugdraaiende teller en de recent bijgekomen digitale meter.

TERUGDRAAIENDE METER

terugdraaiende meter

Een terugdraaiende teller zal bij overtollige productie – zoals de naam al zegt – teruglopen. Als je verbruik op 500 kWh uitkomt en je zonnepanelen 200 kWh produceren, dan gaat je meter terugdraaien naar 300 kWh.

Via saldering wordt de verbruikte en teruggegeven stroom met elkaar verrekend. De stroom die je levert, wordt verrekend op je energiefactuur.

DIGITALE METER

slimme meter

Terugdraaiende meters zijn op hun retour en zullen op termijn allemaal vervangen worden door digitale meters. Deze hebben twee aparte tellers voor de productie en het verbruik van de stroom. Deze digitale meters draaien niet terug. Voor installaties die vanaf 2021 worden geplaatst, geldt er geen compensatieregeling en zal er een alternatief systeem van vergoeding worden bedacht.

Wat verandert dit voor eigenaars van zonnepanelen? Het prosumententarief zal verdwijnen en de eigenaars zullen betalen voor hun stroomafname van het net. Er wordt in Vlaanderen tevens gesleuteld aan een regeling die stroomproductie zal vergoeden voor eigenaars van zonnepanelen.

Zijn je zonnepanelen voor 2021 geplaatst? Dan kan je nog 15 jaar gebruikmaken van de compensatieregeling van een terugdraaiende meter.