naar top
Menu
Logo Print
21/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE ZONNEPANELEN REINIGEN EN ONDERHOUDEN

Je zonnepanelen zijn geplaatst en je wekt nu op een ecologische manier elektriciteit of warm water op. Daarmee is de kous echter niet af. Zonnepanelen gaan tot 25 jaar mee, maar wil je er het maximum blijven uithalen, dan moeten ze natuurlijk ook op tijd eens worden gereinigd. In dit artikel overlopen we wat zo’n onderhoud inhoudt.

Check eerst of het wel nodig is dat je ze reinigt, tegenwoordig zijn zonnepanelen steeds vaker uitgerust met een zelfreinigend systeem die de panelen automatisch reinigt.

WAAROM REINIGEN?
WANNEER REINIGEN?
DO'S EN DON'TS  BIJ DE REINIGING
VEILIGHEID

WAAROM REINIGEN?

reinigenZonnepanelen liggen daar maar te liggen op dat dak en doen hun ding, dus zou je bijna geneigd zijn om ze met rust te laten. Ze zijn echter onderhevig aan heel wat stof en vuil op dat dak. Denk maar aan bladeren, mosvorming of vogeluitwerpselen. Allemaal zaken waardoor ze op de duur minder efficiënt gaan werken, en dus het rendement zal zakken.

Door ze regelmatig te reinigen, kan het rendement zelfs met een aantal procenten stijgen.

WANNEER REINIGEN?

reinigenIn het najaar, wanneer het normaal meer regent of sneeuwt, zal één reinigingsbeurt volstaan. Het regenwater spoelt immers een groot deel van het vuil weg.

In de lente en de zomer is het best om twee keer per seizoen het dak op te gaan.

DO’S EN DON'TS BIJ DE REINIGING

DO’S

reinigen do's

Wanneer je je zonnepanelen reinigt, neem je best ook het frame mee waarin ze vastzitten. Je doet dat alles het best op momenten waarin er niet te veel zon is.

Er zijn speciale reinigingsproducten voor zonnepanelen op de markt, maar je geraakt er al met zuiver gedemineraliseerd water of een tuinslang. Reinigen doe je dan met een zacht doekje of een zachte spons.

DONT’S

reinigen do's

Je gebruikt hiervoor geen agressieve schoonmaakproducten, schuurmiddelen of afwasmiddel.

Vermijd ook schuursponsjes, en al zeker een hogedrukreiniger. Daarmee loop je het gevaar om de beschermende glasplaat te beschadigen.

VEILIGHEID

veiligheidZijn je dak en alle panelen die erop liggen gemakkelijk bereikbaar? Dan kan je je er zelf aan wagen. Lees hier hoe je veilig in de hoogte werkt met de juiste ladder of steiger.

Je kan uiteraard ook rekenen op een professional hiervoor. Zij hebben alle juiste materialen bij zich voor de zonnepanelen én voor de veiligheid, wat het risico vermindert én er op die manier zal voor zorgen dat de panelen beter gereinigd zijn.