naar top
Menu
Logo Print

GROTE GATEN IN GIPSKARTON HERSTELLEN

Kleine gaatjes of scheurtjes in een muur zijn niet altijd zo opvallend, maar een gat in je gipskartonwand is wel wat anders. Ook hier bestaan gelukkig oplossingen voor. Welke methode je hanteert, hangt af van de vorm; met name of die regelmatig of onregelmatig is.

REGELMATIGE VORM
ONREGELMATIGE VORM
TIP: EXTRA EINDLAAG
EEN GAT IN HET PLAFOND

REGELMATIGE VORM

gatEen gat met een regelmatige vorm valt te dichten met een stuk hout van precies dezelfde afmetingen, of met het reststuk dat je zelf uit de muur hebt gehaald indien dat nog intact is.

Snijd eerst de rand van het gat schuin af met een breekmes, zodat het vulmiddel straks goed hecht en er geen losse stukjes oud behangpapier of oud pleister in terechtkomen.

plankjeMaak dan een houten plankje dat langer is dan de breedte of de diameter van het gat en draai er een schroef in.

openingPlaats het plankje achter de opening; de schroef zorgt ervoor dat je het kunt blijven vasthouden. Boor het plankje nu vast in de wand.

reststukDaarna kun je er het reststuk (of houten vorm met dezelfde afmetingen als het gat) tegen bevestigen. Zo heb je een oppervlak om pleister op aan te brengen. Let erop dat de schroeven diep genoeg zitten, zodat je alles mooi vlak kunt afwerken.

opvullenOntstof nog even en breng dan een aantal pleisterlagen aan, die je telkens ook uiteffent en afschuurt. Als je nadien nog een nieuw laagje verf aanbrengt, is er van de herstelling niets meer te zien.

ONREGELMATIGE VORM

vormEen gat met een onregelmatige vorm herstel je, net zoals scheuren, door middel van glasvezelgaas. Verwijder ook hier eerst alle loszittende stukjes en snijd de randen schuin af.

Ontstof en kleef er dan een patch glasvezelgaas over die het gat ruim bedekt. Druk de patch goed aan. Daarna kun je hem bepleisteren, uiteffenen en afschuren.

TIP: EXTRA EINDLAAG

extra eindlaagVoor een uiterst glad resultaat kun je na de hierboven beschreven stappen ook nog eens een extra afwerkplamuur toevoegen als eindlaag.

Breng daarvoor een dunne laag aan en haal hem er weer volledig af; op die manier worden enkel de allerkleinste oneffenheden gevuld.

EEN GAT IN HET PLAFOND

Meet eerst het gat op. Is het te grillig van vorm? Maak het dan wat groter met je gatzaag. Maak vervolgens een stuk gipskarton op maat van het gat. Zorg dat er een heel klein beetje speling is zodat je niet moet wringen om het stuk in de uitsparing te krijgen.

Ofwel prepareer je het gipskarton met een steekzaag, of neem je er een gatzaag van de juiste diameter bij die je op je boormachine plaatst. Boor het stuk uit. Het gipskarton is op maat en monteer je straks tegen wat resthout. Straks moet je ook nog plamuren, om proper te werken kleef je nu al met schilderstape de delen af die je proper wil houden.

schroefBevestig een schroef in het resthout. Deze verwijder je nadien. De schroef dient louter als handvat om het blokje beter te kunnen vasthouden tijdens de montage.

Gebruik zoals steeds bij gipskarton gefosfateerde snelbouwschroeven, deze roesten niet. Plaats ook een schroefkoppeling op de boormachine!

Plaats een schroef langs de ene kant, hou het blokje resthout in positie met je hand terwijl je schroeft. Herhaal nogmaals langs de andere kant. Daarna kan je de middelste schroef verwijderen.

positionerenPositioneer het stuk gipskarton waarmee je de uitsparing gaat opvullen. Hergebruik de gefosfateerde snelbouwschroef en monteer tegen het houten blokje.

plamurenDe uitsparing is weggewerkt, tijd voor de afwerking. Werk de naden weg met een instantvuller. Haal er je plamuurmes bij, roer de specie wat, en breng aan. Duw eerst goed in de naden, waarna je het overtollige materiaal telkens zo glad mogelijk wegstrijkt met je plamuurmes.

Terwijl het materiaal nog nat is, verwijder je al de schilderstape. Je kan nu het plamuur laten uitharden, waarna je het kan glad schuren.