naar top
Menu
Logo Print

MATEN UITZETTEN VOOR JE OPRIT OF TERRAS

AFBAKENEN
GEWENSTE HOOGTE OVERZETTEN
METSERSKOORD SPANNEN

AFBAKENEN

afbakenenEen allereerste stap bij het plaatsen van je oprit of terras is het afbakenen van het uit te graven perceel. Plaats daarvoor paaltjes (bv. betonijzers) langs de randen en neem overal zo'n 20 à 30 centimeter marge.

GEWENSTE HOOGTE OVERZETTEN

waterpasDan zet je de gewenste hoogte van je terras of oprit (of de oorspronkelijke hoogte/de hoogte van het maaiveld in de tuin) over op alle paaltjes door middel van een regel. Indien de afstand tussen de paaltjes te lang is voor je regel, werk je met een pasdarm.

markeer de hoogteMarkeer die hoogte met een stukje tape, zodat je later een referentiepunt hebt bij het uitdiepen van je perceel.

Houd er alvast rekening mee dat een oprit of terras steeds een beetje moet afhellen, namelijk 1 à 2 centimeter per meter. De markeringen aan de ene zijde van je perceel, waar het water naartoe moet lopen, horen dus een beetje lager te liggen dan de markeringen aan de andere zijde.

Wanneer er geen afwatering voorzien is, zul je voor een afvoergoot moeten zorgen; die voorzie je op het moment dat je aan de bedekking begint.

METSERSKOORD SPANNEN

koord spannen

Om de markeringen met elkaar te verbinden, span je metserskoorden van het ene paaltje naar het andere. Zo is er rondom het perceel een referentiepunt voor het graven.

De koorden moeten goed spannen; mocht het touw doorhangen, dan zullen de referentiepunten niet kloppen en zal je oprit of terras later niet recht zijn. Een handige manier om het koord te doen spannen, is niet door het te knopen maar door het uiteinde van het losse stuk door het spannende stuk te halen. Zo spant het zich vanzelf helemaal aan wanneer je eraan trekt.