naar top
Menu
Logo Print

ONDERFUNDERING VAN OPRIT OF TERRAS PLAATSEN

WELKE FUNDERING?
AAN DE SLAG

WELKE FUNDERING?

funderingDe fundering onder je bodembedekking zal verhinderen dat de bodem na verloop van tijd wegzakt onder het gewicht van de bedekking en de druk die erop uitgeoefend zal worden.

Of je naast een stabiliséfunderingslaag ook een onderfundering nodig hebt, hangt af van de draagkracht van de ondergrond en de druk die deze zal moeten ondergaan. Bij een stevige ondergrond kan dus een fundering volstaan indien je een tuinpad of terras aanlegt. Bij een oprit ligt dat anders en zul je deze extra onderlaag moeten voorzien.

De onderfundering moet, net zoals de stabilisélaag die daarboven komt, minstens 15 centimeter dik zijn. Hij kan uit verschillende materialen bestaan, zoals steenslag, gebroken steenpuin of zand. Belangrijk is dat deze laag drainerend is en goed aangedamd wordt.

AAN DE SLAG

trilplaatOm het puin in de bodemopening te krijgen, kan een kraantje goed van pas komen. Erna kun je het dan nog met de hand aanvullen en effenen, tot je de gewenste hoogte bereikt hebt.

Voor het beste resultaat is het aan te raden om de laag vervolgens nog eens aan te trillen met de trilplaat. Dit zal de onderfundering nog steviger, stabieler en vlakker maken. Na het aantrillen kun je dan eventueel een antiworteldoek plaatsen.