naar top
Menu
Logo Print

AFREIEN VAN OPRIT OF TERRAS

EXTRA STRAATLAAG
GEULEN CREEREN

EXTRA STRAATLAAG

klinker

Je klinkers of tegels leg je bijna nooit rechtstreeks op de aangetrilde fundering, maar op een extra straatlaagje stabilisé van enkele centimeters dik. Deze laag moet de laatste oneffenheden opvangen en wordt niet aangetrild, maar afgereid tot het vlak overal de correcte hellingsgraad heeft en de stenen in een rechte lijn geplaatst kunnen worden.

Om te weten hoeveel je de straatlaag moet afreien, plaats je ter referentie een klinker in de stabilisé, tegen de rand of afboording van je perceel. Druk hem goed aan, tot hij op de goede hoogte komt en waterpas ligt. 

afreienDoe dit op verschillende plaatsen, telkens op een afstand die kleiner is dan de lengte van je afreilat.

Het touw dat je aan de overkant in een eerdere stap (zie Fundering plaatsen) al van hoek naar hoek had gespannen, dient als referentie; span ter hoogte van dit touwtje een koord rond een nieuw betonijzer en laat dit doorlopen tot over de klinker die je aan de overkant tegen de rand geplaatst hebt.

GEULEN CREEREN

gleuf maken

Nu maak je een gleuf door een tweede klinker aan te drukken in de stabilisé, beginnend bij de eerste klinker en volgend langs het 'pad' van het koord. Met een wrijfbeweging duw je het teveel aan stabilisé aan de kant, tot de klinker zich op de juiste hoogte bevindt - dat wil zeggen, wanneer de bovenkant van de klinker het touw nog net raakt.

De geul die je creëert zal aantonen hoeveel stabilisé van de straatlaag je zometeen zult moeten afreien. Doe dus bij ieder betonijzer dat je (op een kleinere afstand dan de lengte van de afreilat) langs de rand geplaatst had hetzelfde, zodat je over het perceel een aantal geulen (of 'paden') krijgt.

rubberen hamerHierna plaats je een betonijzer of latje over de gehele lengte van een geul. Dit zal dienen als geleider. Leg de klinker erop en klop hem zachtjes aan met een rubberen hamer, tot het betonijzer op de juiste diepte weggezonken ligt.

afstand afreienDe afstand tussen de verschillende betonijzers in de geulen moet kleiner zijn dan de lengte van je rei. Dan kun je het teveel aan stabilisé gaan afreien. Dit doe je terwijl de rei contact houdt met twee betonijzers, zodat je niet te veel of te weinig wegneemt.

Trek het teveel aan stabilisé naar je toe; begint het zich op te hopen, dan schep je de resten eerst weg. Is de overbrugging tussen twee betonijzers te groot, vraag dan iemand om de andere kant van de rei te helpen begeleiden.

Eventueel gaatjes vul je nadien op en wrijf je vlak met een pleisterspaan.