naar top
Menu
Logo Print

TERRAS OF OPRIT VOEGEN

Een laatste stap bij de aanleg van je oprit of terras is het voegen. Hierdoor worden de naden tussen de klinkers of tegels opgevuld en krijg je één vast geheel. Wat voegmiddel betreft heb je een aantal opties.

ZAND
CEMENT

ZAND

voegen zandVoegen door middel van zand is vrij gemakkelijk, maar let erop dat je dit altijd bij droog weer doet en kies ook de juiste zandsoort. Voor heel kleine voegen (kleiner dan 30mm) gebruik je natuurlijk, fijn wit zand of split.

Voor voegen groter dan 30mm neem je polymeerzand, dat slijtvast en onkruidwerend is. Vermijd ongewassen of gekleurd zand, want dat zorgt voor vlekken.

trilplaatEerst verdeel je het zand met een borstel of trekker over de voegen. Wanneer het overal mooi tussen de voegen zit, ga je over de stenen met een trilplaat of tril je aan met een hamer of aandammer.

Vul dan bij waar nodig. Het teveel aan zand haal je weg met een borstel of blazer. Heb je polymeerzand gebruikt, dan moet je als laatste stap alles nog 30 minuten lang vochtig houden en nadien alles goed afspoelen. Het zand is na 24u volledig droog.

CEMENT

Cement - of producten op basis van cement - gebruik je voor het vullen van voegen die groter zijn dan 30mm. Het leent zich vooral voor opritten, omdat het meer gewicht kan dragen dan zand.

LOPEND VOEGCEMENT

lopend voegceent

Bij de lopende variant hoor je eerst je terras of oprit nat te maken. Daarna verdeel je het cement met een trekker in de voegen.

Dan borstel je alles af met een harde borstel, terwijl je de voegen vochtig houdt. Laat het voegmiddel nu drogen zoals aangegeven op de verpakking en spoel dan af met water.

DROOG VOEGCEMENT

droog voegcement

Droog voegcement gebruik je bijna op dezelfde manier als zand; ook hier verdeel je het met een borstel of trekker over de voegen. Maar in plaats van alles aan te trillen, druk je hier het cement aan met een voeger.

Daarna breng je een tweede laag cement aan, die je laat uitdrogen en waar je dan nog eens diagonaal overheen borstelt.