naar top
Menu
Logo Print

RICHT DE IDEALE WERKPLAATS IN

Heb je de ruimte voor een atelier? Mooi. Dan ben je vast ook handig. Wel, je kan van die handigheid gebruik maken om je eigen werkplaats in te richten. Met wat hout en kunde kan je je eigen werkbank, gereedschapsrek, houtkar en misschien wel je eigen paneelzaag maken. Hopelijk heb je plaats genoeg om al deze elementen een mooie plek te geven in je atelier.

SCHRAGEN MAKEN

schragen zelf maken

Een echte schrijnwerker maakt zijn eigen werkplek. En de basis van elke werkplek is een paar stevige schragen. Die kan je gemakkelijk zelf maken. En van daaruit kan je dan je eigen (mobiele) werkbank maken. De schragen die we hier maken, zijn voor het leven. En jij kan ze nu ook maken, met het bijhorende bouwplan.

Download het gratis bouwplan

TIMMERMANSWERKBANK MAKEN

werkbank zelf maken

Elk atelier heeft een werkbank nodig. Des te robuuster die is, des te langer ze kan blijven staan. Wij maken een stevig en praktisch model. Een bankschroef zorgt ervoor dat je er alles in kan klemmen, en de gaten in het werkblad zorgen ervoor dat je bankhaken of bovenklemmen in je werkbank kan gebruiken. Het ontwerp is gestoeld op een eeuwenoud model, maar het is nog lang niet overbodig in het moderne atelier.

Download het bouwplan

GEREEDSCHAPSREK MAKEN
gereedschapsrek zelf maken

Een ordelijke werkplaats is essentieel om goed te kunnen klussen. Geef je materiaal een vaste plek. Dat lukt het best met een gereedschapsrek of een materiaalbord. Elk stuk heeft er zijn vaste plaats, je ziet meteen of er een stuk ontbreekt. Uiteraard maak je zo'n gereedschapsbord zelf, dan kun je het helemaal aanpassen aan je eigen collectie werkmateriaal. Koop je een nieuw stuk, dan maak je gewoon wat extra plaats.

Download het bouwplan

HOUTOPBERGKAR MAKEN

hout opbergkar zelf maken

Afvalhout bestaat niet voor doe-het-zelvers. Restjes kunnen later nog van pas komen voor een of andere klus. Het is echter niet zo evident om al dat resthout netjes op te bergen in je werkruimte. Een houtopbergkar brengt dan redding. Dankzij de verschillende opbergruimtes kan je de houtresten er overzichtelijk in opbergen. Doordat het wagentje ook over wielen beschikt, rij je hem telkens daar waar je hem nodig hebt, of zet je hem mooi aan de kant. 

Download het bouwplan

KOLOMBOORTAFEL MAKEN
kolomboor freestafel schuurtafel zelf maken hulpstuk werkplaats inrichten

Een kolomboor werkt perfect om gaten te boren op een bepaalde positie. Met een uitgebreide tafel kan je die voor heel wat meer gebruiken. Reeksen gaten boren, schuren, of zelfs schaven: het lukt vanaf nu perfect. Zo'n tafeluitbreiding maak je zelf, op maat van je kolomboor. We tonen hoe het kan.

Download het bouwplan

ZAAG- EN FREESWERKBANK MAKEN

werkbank zaagtafel freestafel doe het zelf hulpstuk

Velen onder ons hebben maar een beperkte ruimte om te klussen. Toch willen we graag, net als in een echt schrijnwerkersatelier, alle klussen kunnen uitvoeren. We moeten de ruimte die we hebben, dus optimaal benutten. Dat kan met deze werkbank. Door er wielen onder te plaatsen, kunnen we die makkelijk aan de kant rollen. We integreren onze frees in de werkbank, zodat we een freestafel hebben, en we passen onze tafelzaag ook in het geheel in.

PANEELZAAG MAKEN

hulpstuk paneelzaag

Je kunt je plaatmateriaal steeds op maat laten zagen in de doe-het-zelf- of de houthandel. Maar hoe fantastisch zou het niet zijn als je dat probleemloos thuis kon? Wie net de lotto gewonnen heeft, koopt gewoon een paneelzaag (en een extra grote werkplaats), voor alle anderen kan dit wel de oplossing zijn. We maken een verticale paneelzaag op basis van een cirkelzaag.

 

WAAR KAN JE JE MATERIAAL KOPEN?