naar top
Menu
Logo Print

WELKE BEGLAZING KIEZEN VOOR JE VERANDA

Voor de beglazing van veranda's wordt er vaak geopteerd voor hoogrendementsglas. Maar wat is dat precies? En welke opties zijn er verder nog? We lijsten ze voor je op.

HOOGRENDEMENTSGLAS
EXTRA OPTIES BIJ VERANDAGLAS

HOOGRENDEMENTSGLAS

HR

Er wordt vaak gekozen voor hoogrendementsglas. Dat bestaat uit twee lagen glas die door een spouw gescheiden worden. Bij HR+glas is deze spouw gevuld met droge lucht. Bij HR++glas is dat een edelgas, zoals argon.

De lambdawaarde van hoogrendementsglas bedraagt 1,1 à 1,4. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het glas isoleert. Tegenwoordig is HR++glas al de standaard geworden.

Ondertussen kan er ook al gekozen worden voor triple HR+++glas. Dit heeft drie glasbladen die eveneens door een spouw van elkaar gescheiden zijn. Dit type wordt vooral gebruikt bij passiefwoningen omdat het glas heel goed isoleert. Het heeft een lambdawaarde van 0,5 à 0,8. Het grote nadeel is dat er speciale raamprofielen moeten gebruikt worden, aangezien het glas heel wat dikker is dan HR+ of HR++.

EXTRA OPTIES BIJ VERANDAGLAS

1. ZONWEREND OF REFLECTEREND GLAS

zonwerend

Als de veranda naar het zuiden is gericht, wordt deze in hoge mate blootgesteld aan de zon. Daarom kan het handig zijn om met zonwerend of reflecterend glas te werken. Deze houdt de warmte in de zomer tegen.

In de winter blijft de warmte juist binnen. Hoe donkerder het glas, hoe minder licht er wordt doorgelaten. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan vast. Maar er moeten dan geen kosten meer gemaakt worden voor een zonwering.

2. ZELFREINIGEND VERANDAGLAS

zelfreinigend

Bij dit type glas is er aan de buitenzijde een speciale coating van titaniumoxide aangebracht. Deze zorgt ervoor dat vuil zich minder snel kan hechten aan het glas. Hierdoor blijft het glas schoner en heeft het minder onderhoud nodig.

Bovendien vormen er zich nauwelijks regendruppels op het glasoppervlak.

3. GELUIDSWEREND VERANDAGLAS

geluidswerend

Bij speciaal geluidswerend isolatieglas wordt een extra geluiddempende folie in de ramen verwerkt, waardoor het geluid automatisch beter wordt tegengehouden.

Meestal is dit glas ook een stuk dikker dan normaal, waardoor er hier zeker speciale raamprofielen gebruikt moeten worden.

4. VEILIGHEIDSGLAS

PVB

Dit soort glas dient meestal voor het dak van de veranda of voor de lichtkoepel. Hier wordt een transparante PVB folie verwerkt in het glas.

Bij inslag zal het glas dus niet breken en er kunnen dus ook geen gevaarlijke glassplinters ontstaan. Ook de schuifwanden worden vaak uit dit soort glas gemaakt.