naar top
Menu
Logo Print

JE EIGEN TUINMEUBELS MAKEN

De tuin wordt steeds vaker gezien als een buitenruimte. Daar horen tuinmeubelen bij. Een tafel, een bank, een stoel … Noem maar op. Je kan naar de winkel stappen om die aan te schaffen, maar het is goedkoper en leuker om ze zelf te maken.

Terrastafel maken
Tuinstoel maken
Terrasbank maken

HOUT IN DE TUIN

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk even stil te staan bij het tuinhout dat je gaat gebruiken.

(Tropisch) Hardhout is uitstekend geschikt voor het gebruik in de tuin. Je kan ervoor kiezen om het hout niet te behandelen. Dan gaat het hout een mooie natuurlijke patine krijgen. Ben je geen fan van vergrijsde houttinten, dan kan je het hardhout ook onderhouden met een olie. Hardhoutsoorten blijven relatief duur om mee te werken. Voor sommigen is de ecologische voetafdruk van bepaalde soorten hardhout te groot.

Behandeld hout is een goed alternatief. Zachtere houtsoorten kunnen op allerlei manieren behandeld worden om hun levensduur te verlengen. Ze kunnen bijvoorbeeld thermisch behandeld zijn, of gedrenkt in waterafstotende producten. Controleer of de behandeling diep gaat, als je gaat zagen, schuren, frezen of beitelen kan het onbehandelde hout bloot komen te liggen.

Zachtere houtsoorten vragen altijd een behandeling. Die kan je zelf aanbrengen. Gebruik een lazuur of een beits om je hout goed te beschermen. Je kan kiezen tussen dekkende en niet-dekkende varianten. Je kan dus zelf beslissen of de originele houtstructuur nog zichtbaar is in het eindresultaat.

TERRASTAFEL MAKEN

Belgen zijn een BBQ-volkje. Bij de eerste zonnestralen plant iedereen een buitenmaaltijd bij het houtskoolvuur. Een stevige terrastafel is dan het centrale element. Wij maken er een met zwaluwstaartverbindingen.

Download het bouwplan

TUINSTOEL MAKEN

Een makkelijke stoel om te genieten van een coupe aardbeien, om een boekje te lezen of om zomaar wat te luieren in de zon: dat heeft toch iedereen nodig in zijn tuin. Dit model is echt een klassieker.

Download het bouwplan

TERRASBANK MAKEN

Tuinmeubelen hoeven niet groots te zijn. Ook een simpele bank kan een zonnig hoekje in je tuin omtoveren tot een zalige hangplek. Voor deze bank recupereren we pallethout.

Download het bouwplan

KIES JE HOUTBESCHERMINGSPRODUCTEN: