naar top
Menu
Logo Print

ONDERGROND VOORBEREIDEN

Schilderen betekent vertrekken van een propere, egale ondergrond. Naargelang de schildersklus kan de ondergrond verschillen. Wat kan je allemaal voorbereiden?

EGALE ONDERGROND
ONTVETTEN

EGALE ONDERGROND

BINNENMUUR

binnenmuurUiteraard mag er geen schimmel op de muur staan. Pleisterwerk bij nieuwbouw laat je daarom altijd goed ventileren. Er is namelijk veel water gebruikt bij het aanbrengen van het gips.

Een oude muur met schimmelvlekken? Schuur alles grondig weg, en pak ook het onderliggend vochtprobleem aan. Oneffenheden, restanten van behangerslijm krab je verder ook al zoveel mogelijk weg.

plamuur

Scheuren en putjes vul je dan weer op met plamuurmes en plamuursel. Bij een grote scheur, krab je de randen wat schuin openen, zodat je de gipspasta beter kan aanbrengen. Eenmaal plamuurmiddel opvoegen, en meteen het teveel aan plamuursel wegnemen volstaat voor een mooie opvulling.

Bij het opdrogen kan het vulsel alweer wat ingezakt zijn. Breng dan een tweede laag aan. Dan schuur je alles mooi egaal. Je kan de kleine oneffenheden of kleurverschillen van binnenmuren ook wegwerken met vliesbehang, die op zijn beurt overschilderbaar is. Gebruik overschilderbare acrylkit om grote openingen tussen muren en kozijnen te vullen.

Lees hier meer over hoe je pleisterwerk herstelt.

Pas geen siliconenkit toe, omdat de verf hierop niet hecht. Wacht tot de naad droog is, en schuur glad. Gebruik eventueel een primer om het geheel beter te dekken.

BUITENMUUR

buitenmuur

Is de muur in goede staat? Reinigen met water volstaat, met aangepast reinigingsmiddel of ammoniak.

Mos verwijder je makkelijk met de hogedrukreiniger, en behandelen kan met een antimosproduct.

Sommige muren vertonen een witte uitslag, maar dat borstel je gewoon weg. Loszittende onderdelen of verf krab je weg.

buitenmuurVoegen die loszitten? Slijp ze uit en voeg ze opnieuw. Idem met stenen die gekraakt zijn, tenzij de scheur in de muur wel meevalt, kan je de scheuren of barst herstellen met een aangepast vulmiddel of kit. Als je hand er gekleurd uitziet nadat je over de muur hebt gewreven, dan poedert de muur ietwat. Behandel de muur dan zeker met een fixeermiddel.

Vertrek ook altijd van een droge muur. Laat de muur dus drogen nadat je hem hebt gereinigd, hersteld of behandeld. Logischerwijze ga je ook niet te werk na een regenbui, of in het voorjaar of late najaar want de muur heeft dan al veel vocht geabsorbeerd.

Ook hier geldt: vochtproblemen pak je grondig aan, want een vochtige muur schilderen komt nooit goed.

ANDERE ONDERGRONDEN

metaal

Raamkozijnen in pvc of aluminium. Een metalen hek. Een werkstuk in MDF, een eiken kast … Allemaal verschillende materialen maar ook hier geldt: de ondergrond moet mooi egaal zijn.

Roest en bramen op metaal schuur je weg. Ga eventueel aan de slag met een lamellenschijf op je haakse slijper om het metaal terug mooi glad te krijgen. Vuiligheid borstel je weg, of was je af.

houtsplinters

Ook houtsplinters en oneffenheden in het hout schuur je glad. Schuren begin je altijd met grove korrel, om daarna over te schakelen naar een fijnere korrel voor een fijn resultaat.

Voor je gaat schuren, ontvet je al een eerste keer de ondergrond. Het vet verzadigt anders je schuurpapier, waardoor je niet grondig kan schuren. Bovendien verwarm je het oppervlak tijdens het schuren, waardoor het vet in de poriën van het hout dringt en moeilijker te verwijderen valt.

Met kneedbare houtpasta werk je scheuren of kleine beschadigingen weg.

schurenEen oude verflaag kan je verwijderen met een verfafkrabber of schuurpapier, hetzij handmatig of met een schuurmachine. Met een heteluchtpistool strip je makkelijker een verflaag los, en de restanten krab je weg met een verfafkrabber.

afbijtmiddel

Delen waar je niet goed bij kan, pak je aan met verfafbijtmiddel. Aanbrengen, laten inwerken en alles afschrapen. Indien nodig, herhaal je nogmaals bij een hardnekkig vastzittende verflaag.

Draag handschoenen, beschermende kledij en zelfs een veiligheidsbril. Het is een stevig bijtend goedje waar je niet in contact mee wil komen.

ONTVETTEN

De ondergrond is geëgaliseerd, en liefst ook ontdaan van stof en vuiligheid. Schuurstof borstel je weg of verwijder je even met een natte vod of spons. De ondergrond moet je daarbovenop ook nog ontvetten.

Vettigheid en hardnekkige lijmresten vormen namelijk een film tussen ondergrond en verf, waardoor de verf niet optimaal aan de ondergrond kan kleven. De verf zou later vlekken maken en gaan afbladderen. Ontvetten met soda of ammoniak brengt soelaas. Lijmresten pak je aan met een multispray of aceton.

Ook niet te vergeten: de juiste schilderstape!