naar top
Menu
Logo Print

HERKEN FOUTEN IN HET HOUT

 

Hout

HERKEN DE MOGELIJKE PROBLEMEN

Ben je van plan in en rond je huis wat te gaan klussen of wil je je aan het maken van eenvoudige meubelstukken wagen? Hoe dan ook, je ontkomt er niet aan: vroeg of laat moet je hout gaan kopen. En dan is het belangrijk dat je niet alleen met de juiste soort hout, maar ook met de juiste kwaliteit naar huis komt. We zetten even de belangrijkste zaken op een rijtje die je in het oog moet houden bij de aanschaf ervan.

 

KROMGETROKKEN HOUT

Tijdens het drogingsproces kan hout kromtrekken. Dit heeft meestal te maken met het feit dat het hout foutief werd opgeslagen. Ook als je het al hebt aangekocht moet je er rekening mee houden dat het hout nog steeds blijft 'leven'. Sla het in elk geval niet op de grond op en zorg voor een gelijkmatige ondersteuning over de volle lengte. Wil je het direct verwerken, laat het dan een paar dagen acclimatiseren in de ruimte waar je het gaat gebruiken. Zelfs al beschik je over aardig wat houtbewerkingstoestellen, met kromgetrokken hout werken is zeer vervelend. Het is moeilijk te zagen en staat op bepaalde punten onder spanning. Bovendien - en dat ligt nogal voor de hand - probeer met kromgetrokken latten maar eens een waterpas kader te monteren als draagstructuur voor bijvoorbeeld een scheidingswand. Het is zo goed als onmogelijk om daar iets propers van te maken. Dus: controleer hout steeds bij aankoop en sla het correct op in de juiste thermische omstandigheden. Zo zal je heel wat irritatie vermijden bij het verwerken ervan.

Fouten
De meest voorkomende mankementen: gebogen, kromgetrokken, bolgetrokken en scheluw hout.

 

HARDHOUT VS. ZACHTHOUT

Hardhout komt meestal van bladverliezende bomen, zachthout van naaldbomen. Hardhout ontstaat langzamer en gaat men dan ook als de betere kwaliteit beschouwen, wat natuurlijk zijn gevolgen heeft voor de prijs. Dat neemt echter niet weg dat zachthout minder geschikt zou zijn. Alles is afhankelijk van de toepassing die je voor ogen hebt.Naald vs. loof

 

BIJ AANKOOP

Hout wordt zowel geschaafd als ongeschaafd verkocht. Dit kan tot verwarring leiden omdat de op de verpakking vermelde afmetingen meestal de ongeschaafde staat betreffen. Ongeschaafd hout benadert die afmetingen dus het meest, alhoewel het hout tijdens het drogen altijd wel iets gekrompen kan zijn. Geschaafd hout is dus steeds iets korter en smaller dan de vermelde afmetingen. Veel doe-het-zelfzaken verkopen ook hout volgens de exacte maten. Informeer je vooraf dus grondig voor je je het nodige hout aanschaft. Zo kom je thuis niet voor verrassingen te staan wanneer je aan de slag gaat.

 

HET BELANG VAN DE NERF

Net zoals het aaien van een kat gemakkelijker gaat in de ene richting dan in de andere, gaat het bewerken van een houten plank gemakkelijker wanneer je met de nerf meegaat dan wanneer je tegen de nerfrichting in gaat werken. Vooral bij het schaven of wanneer je een houtbeitel gebruikt, zal het gemak van werken en de kans op splijten afhankelijk zijn van de nerf. De gelijkmatigheid en de tussenafstand van de nerven zijn ook bepalend voor de sterkte van het hout en de afwerkingsgraad. Bij dennenhout liggen de nerven vrij ver uit elkaar en bewegen ze grillig.

Bij loofhout, zoals essen, zie je duidelijk dat de nerven veel dichter bij elkaar liggen, een meer eenduidige richting en structuur hebben.

 

Dosse vs. kwartiers

KWARTIERS EN DOSSE

Bij dosse gezaagd hout worden uit de stam evenwijdige planken gezaagd. Dit is een snelle verwerking, met weinig verlies en een mooi vlammenpatroon in de planken. Het nadeel is dat dergelijke planken sterk kunnen vervormen.

Bij kwartiers gezaagd hout wordt de stam eerst in vier kwarten gezaagd. Zo staan alle groeiringen haaks op de plank, waardoor het hout minder snel zal kromtrekken. Voor die betere kwaliteit moet je natuurlijk ook meer betalen en het dient vooral voor het fijnere decoratieve werk.

 

KNOESTEN

KnoestKnoesten komen voor in alle houtsoorten. Maar de hoeveelheid of de afwezigheid ervan zal de prijs bepalen. Voor constructiehout is dit minder belangrijk dan bij hout voor fijne afwerking. Knoesten kunnen wel bloeden of door de verf heen zichtbaar blijven. Je moet ze dus vooraf behandelen.

 

CHECKLIST

  • Controleer of het hout uit een duurzaam beheerd bos komt.
  • Informeer hoe het behandeld of gedroogd is en hoe het opgeslagen werd.
  • Controleer of planken kromgetrokken, gespleten of vochtig zijn en of ze al dan niet veel knoesten hebben.
  • Informeer of de vermelde afmetingen slaan op de geschaafde of ongeschaafde staat van het hout.
  • Informeer of het hout thuis bezorgd kan worden. Dit is handig bij grotere hoeveelheden en/of minder courante afmetingen.
  • Controleer bij aankoop of levering het hout steeds zorgvuldig.