naar top
Menu
Logo Print

HOE HOUT BESCHERMEN?Wrijven

 

MOOI HOUT VRAAGT JUIST ONDERHOUD

Toegegeven, buitenschrijnwerk zoals ramen en deuren is tegenwoordig steeds vaker in pvc of aluminium. Voor andere toepassingen, zoals schuttingen, tuinhuisjes, trappen, parket en meubelen, blijft hout het populairste materiaal. Gevelbekledingen in hout maken opnieuw hun opmars. Hout is een warm materiaal, met een natuurlijke uitstraling. Een perfect tegengewicht voor koelere, strakkere materialen.

Wil je jouw hout mooi houden, dan moet je het wel op een degelijke manier beschermen.


1 - OLIE

De natuurlijke olie verdwijnt na een tijdje uit je hout. Om ervoor te zorgen dat water de plaats niet kan innemen van die olie, bescherm je het hout met olie of een verzadiger.
Die producten bestaan uit zeer minuscule deeltjes. Ze dringen diep in het hout, en vervangen er de oorspronkelijke olie. Oliën beschermen het hout tegen verwering maar zijn niet altijd gepigmenteerd, het hout kan dus vergrijzen onder invloed van uv-stralen. Kies dus olie met op z'n minst een lichte pigmentering, zo breng je ook pigmenten in je hout, wat zorgt voor een uv-bescherming. De kleur van je hout wordt intenser als je olie gebruikt, en je hout voelt veel zachter aan. Het zal minder snel scheurtjes vertonen en wordt duurzamer.
Na het aanbrengen, moet je het oppervlak nog eens nawrijven met een pluisvrije doek. Zo verwijder je restjes olie die boven op het hout achtergebleven zijn. Een nieuwe laag kun je zonder schuren aanbrengen.
Olie of verzadiger gebruik je voor tuinmeubilair, grote horizontale vlakken zoals terrassen en parket, en bij zachte houtsoorten (ceder, den en spar).

 

Beits

2 - BEITS

Om je hout op een duurzame manier te beschermen tegen weersinvloeden zoals regen en zon, temperatuurverschillen, vervuiling en vlekken, behandel je het met lazuur of beits. Een beits zal indringen in het hout en na het aanbrengen een laagje vormen. Naargelang van het product zal dat laagje dik (filmvormende beits) of dun (niet-filmvormend) zijn, water- en/of uv-bestendig. Hoe meer lagen beits je aanbrengt, hoe dikker de film wordt. Bij een transparante beits blijf je de houttekening en de -structuur zien. Zowel de houtsoort, de absorptie als het aantal aangebrachte lagen beïnvloedt het uiteindelijke kleurresultaat. Bij een dekkende beits blijft van het hout enkel de structuur zichtbaar. De oorspronkelijke kleur van het hout beïnvloedt het eindresultaat niet.
Naast kleuren van het hout, zorgt de beits of het lazuur eveneens voor impregnering, wat het hout beschermt. Het hout kan blijven ademen, en er treedt geen blaasvorming op. De pigmentatie maakt het product uv-werend, waardoor het vergrijzen van het hout wordt verhinderd.
Je vindt beits en lazuur voor specifieke ondergronden (cederhout, bangkirai, teakhout ...) of toepassingen (tuinhuizen, schuttingen en omheiningen, houten gevelbekleding, ramen, deuren, terrassen, tuinmeubilair). Je kiest het best een beitskleur die overeenkomt met de houtsoort, zo behoud je de originele kleur van het hout. Lichtkleurige houtsoorten kun je iets donkerder maken. Donkerder wil namelijk zeggen meer pigment, en dat resulteert in een betere uv-bescherming.


3 - LAKKEN EN VERNISSEN

Met een lak of een vernis kun je je hout beschermen en/of kleuren. Lak of vernis zal weinig in het hout dringen. Er wordt effectief een film op de ondergrond gecreëerd. Die laag biedt een zeer goede bescherming tegen vlekken, krassen en vocht. Beschadigingen (sleet en krassen) komen enkel in de beschermende laag, niet in het hout zelf. Het hout kan wel niet langer ademen, en bij verkeerde toepassing loop je het risico op blaasvorming. Een goede voorbereiding van de ondergrond (oude lagen in slechte staat volledig verwijderen, nadien opschuren, en zeker goed ontstoffen en ontvetten) zal veel problemen vermijden.
Een vernis moet je zien als een zeer stevige en een volledig transparante lak. Het product zal een laag vormen op het hout. Bovendien zijn er ook gekleurde vernissen op de markt die het hout zowel kleuren als beschermen.
Een lak zal de houttekening, de houtstructuur en de houtkleur volledig bedekken. Daarom vallen de lakken niet echt onder houtbescherming, maar veeleer in de verfcategorie.

 

SchimmelNIEUW HOUT

Nieuw of onbehandeld hout kun je beter eerst met een primer of een houtverduurzamingsmiddel behandelen. Deze producten beschermen tegen weersinvloeden, insecten en/of schimmels.
Nadien kun je het hout afwerken met een beschermende eindlaag (beits of vernis). Als je al een aantasting door schimmels of houtworm kunt vaststellen, zorg dan met een houtbehandelingsmiddel voor een efficiënte bestrijding.

 

TRENDKLEUREN

Kleuren

Tegenwoordig kun je weinig verkeerd doen met hout. Het natuurlijke aspect van hout blijft het goed doen in de trendy interieurs, zowel lichte als donkere houttinten, van den tot teak. Zie je toch liever wat minder tekening, kies dan voor neutrale kleuren: wit-, zwart- en grijstinten zijn een uitstekende keuze, bijvoorbeeld voor buitenschrijnwerk. Wie toch liever wat meer kleur heeft, kiest opnieuw voor de traditionele tinten voor het buitenhout: donkergroen bijvoorbeeld.

 

TREND: WATERBASIS

Net zoals bij verf, maak je bij houtveredelingsproducten een onderscheid tussen producten op solvent- en die op waterbasis.SpoelenBij de meeste merken gaat de interesse en ontwikkeling hoofdzakelijk naar de watergedragen producten omwille van de milieuvriendelijkheid en het onderhoudsgemak. Maar ook de voordelen van producten op waterbasis zijn belangrijk: de producten zijn in het algemeen iets soepeler, met minder gevaar voor barstvorming, ze vergelen niet en behouden meestal de glans zeer goed, ze drogen sneller waardoor de wachttijd tussen twee lagen korter is, de gebruikte tools kunnen makkelijk met water worden gereinigd, en er is geen geurprobleem. Nieuwe ontwikkelingen binnen dit gamma hebben ook de krasvastheid al sterk verhoogd.

 

TIP

Zorg er niet enkel voor dat je hout goed beschermd is, maar gebruik ook het juiste materiaal om het hout te bewerken.

Waarvoor gebruik je een vijl, rasp of schraapstaal?