naar top
Menu
Logo Print
16/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

JE TRAP AFWERKEN EN RENOVEREN

Wanneer je je trap wil afwerken, hij toe is aan een opknapbeurt, of als je vindt dat het tijd is voor een nieuwe look, kan je ook verschillende kanten uit.  

SCHILDEREN

verven

Je trap een frisse look geven hoeft heus niet zoveel in te houden, een nieuw laagje verf kan al veel doen. Bij een intens belopen trap is het hierbij belangrijk om een degelijke lak te gebruiken die niet snel slijtage vertoont.

Om een houten trap te schilderen kies je het best voor vloerverf of een lak op basis van (poly)urethaan alkydhars, die zorgt namelijk voor een goede dekking en een gladdere afwerking.

WERKWIJZE

Een houten trap schilderen is echter geen klusje dat meteen is geklaard, want eerst moeten oude vernis-, beits- of olielagen worden verwijderd. Om oude verflagen weg te doen gebruik je een afbijtmiddel. Als dat alles is gebeurd kan je een eerste laag aanbrengen, die moet worden opgeschuurd voor je de tweede en uiteindelijk de definitieve laag aanbrengt.

STOFFEREN

In plaats van te schilderen kan je een trap ook bekleden met tapijt. Het is een handige methode om aftandse treden te camoufleren en te beschermen van verdere slijtage. Een voordeel van een gestoffeerde trap is dat die nagenoeg geen geluid produceert bij beloop. Bovendien voelt een gestoffeerde trap warm en zacht aan.

OP TWEE MANIEREN

traploper

Een trap stofferen kan je op twee manieren aanpakken:

  • enerzijds kan je voor het traplopereffect gaan en enkel maar het middelste deel van je trap stofferen,
  • anderzijds kan je de treden volledig bekleden.

Bij stoffering moet je indachtig houden om een tapijt te gebruiken met een stevige garenstructuur (zoals bouclé).

POOLDICHTHEID

tapijt

Ook de pooldichtheid van het tapijt is belangrijk. Bij het leggen van het tapijt wordt die namelijk om elke traptrede gebogen. Met een lage pooldichtheid zal de onderlaag waarop de garen worden verwerkt zichtbaar zijn, wat geen egaal uitzicht geeft.

Een tapijt met een hoge pooldichtheid is daarentegen gemakkelijker te buigen en laat de onderlaag niet zien, wat zorgt voor een mooi ogende en effen bekleding.

Een stoffen trap dient wel regelmatig te worden gestofzuigd en vergt dus iets meer onderhoud.

OVERZETTREDEN PLAATSEN

overzettreden

De meeste mensen die hun trap willen renoveren doen dat met behulp van overzettreden. Volgens deze methode worden simpelweg nieuwe treden over de oude treden heen geplaatst.

Deze treden zijn beschikbaar in verschillende materialen, maar over het algemeen zijn laminaat en vinyl de meest gebruikte. Andere houten (massief of samengesteld) en metalen opties zijn er ook, alsook overzettreden met een betonlook.

Het voordeel van een trap renoveren met overzettreden is dat de klus relatief snel is geklaard. De plaatsing kan op één dag gebeuren, en de trap kan bovendien snel weer worden belopen.

WERKWIJZE

overzet

Om overzettreden te fabriceren worden de originele traptreden eerst opgemeten, waarna de overzettreden op maat kunnen worden gemaakt. Voor ze effectief worden geplaatst is het belangrijk dat het oppervlak netjes en stofvrij is.

Daarna wordt de (PU-)lijm aangebracht en kunnen de treden geplaatst en afgekit worden. Wanneer je opteert voor houten overzettreden, kan je die voor een extra glans en bescherming nog afwerken met een vernis- of olielaag, of eventueel een verflaag als je een andere kleur wil.

VIDEO ► Hoe een trap renoveren met overzettreden

ZANDSTRALEN

zandstraal

Een houten trap kan je ook een make-over geven door hem te zandstralen. Daarbij wordt een straalmiddel onder hoge druk op het oppervlak gespoten. Dat middel heeft een schurende werking waardoor alle kieren en hoeken mooi egaal worden gestraald. Zandstralen is de meest gepaste methode om je trap enkele tinten lichter te maken.

Er zijn verschillende straalmiddelen voorhanden, waarvan glasparels, keramische parels en mineraal zand de meest gebruikte zijn. Wat je gebruikt om mee te zandstralen hangt af van de houtsoort van de trap en hoe die is afgewerkt (met verf, olie, beits of een vernislaag).