naar top
Menu
Logo Print
16/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

7 AANDACHTSPUNTEN BIJ HET PLAATSEN VAN EEN HOUTEN TRAP

Een traphal is uiteraard geen traphal zonder trap. Is er al een trap aanwezig die enkel een nieuw likje verf of overzettreden nodig heeft? Dan kan je er gemakkelijk zelf aan beginnen. Een volledig nieuwe trap installeren is echter andere koek. De plaatsing is een echte stiel. Dat laat je dus best over aan een vakman. In dit artikel tonen we hoe dat in zijn werk gaat, welke technieken er gebruikt worden en waarmee plaatsers rekening moeten houden. In onze hal gingen ze aan de slag met een fris ogend houten exemplaar.

BETONBEKLEDING
DE TRAPBOMEN
GELIJK MET VLOERNIVEAU?
VASTSCHROEVEN
DE TREDEN
AFDEKKEN
BALUSTRADE EN LEUNING

Deel dit artikel op Facebook

BETONBEKLEDING

betonbekledingVoor je kan beginnen met de trap zelf moet eerst een stuk van de betonbekleding gemonteerd worden. Die zijn op dit moment nodig omdat daar vervolgens de trapbomen worden voor geplaatst.

Die betonbekleding wordt gekleefd en vastgeschroefd aan het beton van de gewelven, met andere woorden de zijkant van de betonplaat die het plafond/de vloer vormt wordt netjes afgewerkt en aan het oog onttrokken.

DE TRAPBOMEN

trapbomen

Tijd om het eerste onderdeel van de trap te plaatsen: de trapbomen. Er wordt op gelet dat ze mooi waterpas en op de correcte plaats staan.

Daarna worden ze onderstut voor de bevestiging. De trapbomen worden niet tegelijkertijd geplaatst, de eerste wordt volledig afgewerkt voor de tweede wordt geplaatst. Door stukken resthout te klemmen worden er eventueel nog wat lichte aanpassingen gedaan voordat de bomen aan de muur worden vastgeschroefd.

GELIJK MET VLOERNIVEAU?

gelijk met vloerniveau

Voor een mooie afwerking is het belangrijk dat je tijdens het plaatsen van de eerste trapboom ook al eens kijkt of de bovenste trede gelijkloopt met het vloerniveau. Enkel zo krijg je immers een mooie afwerking.

De bovenste trede wordt er na plaatsing van de trapbomen ook al eens op gelegd, die moet namelijk in hoogte overeenkomen met de vloerafwerking, als die er al ligt. Deze bovenste trede moet uiteraard ook waterpas staan.

VASTSCHROEVEN

vastschroeven

Waar het kan, worden de trapbomen dan in de muur geschroefd. Eerst worden met een houtboor gaten gemaakt in de trapbomen.

Deze wordt dan verder doorgeboord met een betonboor en vervolgens met betonschroeven in de muur bevestigd. Het voordeel bij deze verankeringen is dat je ze zonder pluggen rechtstreeks in de muur kan schroeven.

DE TREDEN

treden

Als de trapbomen vaststaan kunnen de treden worden geplaatst. Hier is elke trede al samengelijmd met een stootbord – het verticale deel dat twee treden met elkaar verbindt. Ze worden hier dus in één keer geplaatst.

De treden worden aan elkaar bevestigd met schroeven. Dat gebeurt achteraan, zo blijven de schroeven uit het zicht. Er wordt hier met twee gewerkt: een iemand zet druk op de trede terwijl achteraan de andere schroeft.

TREDEN AAN TRAPBOMEN

treden aan trapbomen

De trap wordt hier tot tegen de muur geplaatst. Hij is zo gemaakt dat er langs beide zijden nog een beetje ruimte is. Om die afstand gelijk te houden worden er afstandsblokjes gebruikt. Die blokjes hebben aan beide kanten dezelfde dikte zodat de trap langs beide kanten even ver van de muur komt.

Als dat in orde is kan je de treden aan de trapbomen schroeven. Dat wordt alweer via de onderkant gedaan, zo zie je op de trap geen enkele schroef zitten.

AFDEKKEN

afdekken

Als afdekking tussen het pleisterwerk en de vloer van de bovenverdieping wordt gebruikgemaakt van betonbekleding. Door deze afdekking zie je de chape en de zijkant van eventuele isolatie niet bij het belopen van de trap.

Deze stukken betonbekleding worden op maat gemaakt en aan elkaar bevestigd met houtlamellen. Deze zijn al gefreesd tijdens de fabricage, dus ze moeten gewoon nog verbonden worden.

DE BALUSTRADE

balustradeMet de betonbekleding in orde, wordt er uitgemeten waar de balustrade precies komt. Deze wordt uitgelijnd en ingeboord zodat ze in de ondergrond kan worden verankerd. De balustrade wordt even gepast om ook de verbinding aan de muur op de juiste plaats te zetten.

In alle gaten wordt dan chemisch anker aangebracht om de balustrade uiteindelijk vast te zetten. In de muur komt dan nog een pin ter bevestiging. Wanneer de balustrade dan wordt vastgezet wordt die pin nog in de balustrade gedraaid.

DE LEUNING

leuningHet laatste werk is de plaatsing van de trapleuning, die komt op 90 cm hoogte van de trap zelf. Eerst wordt er gemarkeerd waar men moet boren om de leuning te kunnen bevestigen. Daarna kunnen de gaten worden ingeboord.

Ook hier wordt gebruikgemaakt van chemisch anker. Dat wordt in de boorgaten aangebracht, waarna vervolgens de leuning erin wordt gestoken. Deze wordt uitgelijnd zodat ze overal even ver van de muur komt te hangen.