naar top
Menu
Logo Print

JE ZOLDER INRICHTEN: EEN GOEDE VOORBEREIDING

Je zolder inrichten start met een goede voorbereiding. Eerst en vooral is het belangrijk om te bepalen waarvoor je zolder zal moeten dienen. De functie van de zolder kan namelijk mee gaan bepalen welke werken je zal moeten uitvoeren. Eens je de functie kent, zal je de bestaande zolder moeten analyseren om te zien hoe je deze kan ombouwen en een optimale indeling kan bekomen.

IS DE STRUCTUUR IN ORDE?
IS JE DAK VOLDOENDE GEISOLEERD?
IS ER VOLDOENDE LICHT?
IS ER EEN VASTE TRAP AANWEZIG?
ZIJN DE NODIGE NUTSVOORZIENINGEN AANWEZIG?
ZIJN ER OBSTAKELS IN DE RUIMTE?
WELKE AFWERKING WIL JE?

IS DE STRUCTUUR IN ORDE?

Controleer of je dak niet aan vernieuwing toe is.structuur Je dakstructuur moet stabiel zijn en de dakbekleding in een goede staat. Het is ook aan te raden het hout in je dak of vloer preventief te behandelen tegen houtrot, houtworm of schimmels. Reeds aangetaste delen hout zullen uiteraard vervangen moeten worden.

Je dak moet ook wind- en waterdicht zijn. Beschikt je zolder dus nog niet over een onderdak, dan zal je dit moeten voorzien. Wie wel al een onderdak heeft, gaat best even na of dit geen schade vertoont, die eventueel hersteld moet worden. Ook je zoldervloer controleer je best even vooraf, zodat deze voldoende stabiel is.

KOSTENRAMING

De kosten van het in orde brengen van je dakstructuur kunnen sterk verschillen, afhankelijk van wat er precies moet gebeuren en ook van de vorm en bereikbaarheid van je dak: 

 • Kleine herstellingswerken kunnen al voor enkele honderden euro’s.
 • Reken vanaf 50 euro per vierkante meter voor nieuwe dakbedekking.
 • Reken vanaf 100 euro per vierkante meter voor het plaatsen van onderdak en het vervangen van de dakbedekking.
 • Reken vanaf 175 euro per vierkante meter om je volledige dak te vernieuwen.

Deze bedragen zijn startprijzen en kunnen nog oplopen. Laat het zeker niet na om bij verschillende aannemers een prijsbestek te vragen. Prijzen kunnen namelijk sterk variëren.

Bekijk zeker ook even of je eventueel recht hebt op een premie van je gemeente of de overheid.

IS JE DAK VOLDOENDE GEISOLEERD?

Bij bergzolders volstaat het in principe om isolatie op de vloer te plaatsen. Wie de zolder als leefruimte wil gebruiken, kan beter het dak isoleren. Bij het isoleren heb je de keuze tussen isolatie waarbij nog een bekleding moet worden voorzien of isolatie die meteen al voorzien is van een afwerking. 

Indien je een stuk vrijstaande muur hebt, is het misschien de moeite waard om ook deze meteen van isolatie te voorzien en zo koudebruggen te voorkomen. In elk geval moet je voor en na het isoleren ook voldoende aandacht besteden aan het luchtdicht maken van de zolder.

Is je zolder al geïsoleerd, maar dat is al enkele decennia geleden gebeurd? Kijk dan hier hoe je een zolder bij-isoleert.

KOSTENRAMING

De keuze van het isolatiemateriaal en de oppervlakte van je dak zullen uiteraard de prijs van de isolatiewerken bepalen. 

 • Reken tussen 10 en 50 euro per vierkante meter voor het plaatsen van de isolatie en het dampscherm.
 • Afgewerkte isolatieplaten zullen iets meer kosten, reken op een 100 euro per vierkante meter. Uiteraard heb je hierbij dan wel minder kosten aan het uitkleden van de ruimte.

Ook bij het isoleren van je dak, kan je recht hebben op bepaalde premies.

IS ER VOLDOENDE LICHT?

lichtGa je je zolder inrichten? Zorg dan zeker dat je voldoende licht hebt. Een aantal extra dakramen kunnen het natuurlijke licht naar binnen trekken. Daarnaast kunnen ze de luchtcirculatie op zolder verbeteren. Denk bij de plaatsing zeker na over de positie van de zon ten opzichte van je dak zodat je de dakramenoptimaal kan positioneren. Vergeet ook niet de nodige zonwering te voorzien.

Ook een balkonvenster of dakkapel kunnen een - weliswaar iets duurdere - oplossing zijn. Die zorgen dan wel voor wat extra ruimte.

KOSTENRAMING

Ook hier is de prijs afhankelijk van een aantal factoren zoals het materiaal en de grootte van het raam.

 • Een dakraam van standaardgrootte zal je rond de 500 euro kosten. 
 • Andere formaten van dakramen zullen tussen de 500 en 1.500 euro kosten, afhankelijk van het model. Extra opties zoals rolluiken zullen de prijs uiteraard opdrijven.
 • Een balkonvenster brengt een kostenplaatje van rond de 3.000 euro met zich mee.
 • Een dakkapel zal tussen de 3.000 en 5.000 euro kosten, opnieuw afhankelijk van het model.

IS ER EEN VASTE TRAP AANWEZIG?

vaste trapOm makkelijk en veilig van en naar je zolder te gaan, heb je een vaste trap nodig. Heb je deze nog niet, dan zal je moeten nagaan of het plaatsen van een vaste trap in de woning mogelijk is en waar deze kan geplaatst worden.

Hou rekening met met de vrije hoogte onder het dak. Denk ook aan slimme oplossingen - zoals een compacte trap - om op een eenvoudige manier je zolder te bereiken. Hou er ook rekening mee dat je in sommige gevallen een nieuwe trapopening zal nodig hebben of dat de bestaande opening vergroot zal moeten worden. Let verder op dat de stabiliteit van de zoldervloer niet aangetast wordt.

Bij twijfel doe je een beroep op een architect of stabiliteitsingenieur.

KOSTENRAMING

De richtprijs van een trap kan variëren afhankelijk van de soort trap, het aantal treden en de grondstof waaruit de trap gemaakt is.

 • Een standaardtrap, een steektrap of draaitrap, zal je tussen de 1.500 en 2.500 euro kosten.
 • Wenteltrappen of zwevende trappen zijn iets duurder, reken hier vanaf 2.500 tot zelf 12.500 euro voor, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de afwerking.
 • De prijs voor het maken van een nieuw trapgat of het vergroten van een bestaand trapgat is afhankelijk van de opbouw van je zoldervloer. Bij een houten draagstructuur zal dit gemiddeld tussen de 500 en 1.500 euro kosten. Bij een betonnen vloer of holle gewelven kan de prijs oplopen tot 4.000 euro. 

ZIJN DE NODIGE NUTSVOORZIENINGEN AANWEZIG?

ELEKTRICITEIT

elektriciteitEen zolder is meestal niet voorzien van veel stopcontacten en lichtpunten. Om er een functionele zolder van te maken zal je dus moeten nagaan of er geen extra stopcontacten of verlichting moeten komen.

In vele gevallen is het slechts een kwestie van de bestaande kringen op het onderliggende verdiep door te trekken naar de zolder.

VERWARMING 

thermostatische kraan

Naast elektriciteit, moet je ook nagaan hoe je de zolder zal verwarmen. Opnieuw is de simpelste oplossing om aan te sluiten op het verwarmingssysteem van het onderliggende verdiep.

SANITAIR

wastafel

Wie op zolder ook een badkamer wil, zal uiteraard ook de nodige voorzieningen moeten aanleggen. Het aan- en afvoeren van water is meestal iets gecompliceerder dan de voorgaande nutsvoorzieningen omdat je hierbij buizen van een grote diameter hebt die correct moeten kunnen aflopen. Het is dus belangrijk om op voorhand voldoende raad te vragen over waar en hoe je de badkamer best gaat plaatsen.

KOSTENRAMING

 • Extra stopcontacten laten plaatsen zal in principe niet veel kosten, reken op een 50 à 90 euro per stopcontact of lichtpunt.
 • De kosten van de verwarming zijn afhankelijk van welk verwarmingssysteem je zal gebruiken en of je zal aansluiten op het bestaande systeem. Ruw geschat mag je op een 1.000 euro per verwarmingspunt rekenen.
 • De kosten van het sanitair en water zijn afhankelijk van hoe eenvoudig de verbinding met de huidige installatie kan verlopen. Reken toch op een minimum van 1.000 euro voor deze klus. Daarbij komen dan uiteraard nog de kosten van je sanitair zelf, zoals je douche of toilet.

ZIJN ER OBSTAKELS IN DE RUIMTE?

obstakelDe zolder wordt vaak gebruikt om een aantal zaken in onder te brengen zoals bijvoorbeeld een ventilatie-unit. Deze kunnen een obstakel vormen bij het inrichten van je zolder. Ook balken van de draagstructuur kunnen een probleem vormen.

Ga dus op voorhand na welke obstakels je eventueel kan verplaatsen en welke je zal moeten inwerken in je ontwerp.

RUIMTE OPTIMAAL BENUTTEN

schuifdeuren

Omdat je bij een zolder een schuin dak hebt, zal je ook moeten nagaan hoe je deze ‘verloren’ ruimte optimaal kan benutten:

 • Je kan er bijvoorbeeld kastruimte van maken en dan zal je in de meeste gevallen naar een op maat gemaakte keuze op zoek moeten gaan.
 • Soms kan het ook nuttig zijn om de ruimte te gaan opdelen, zeker als je bepaalde obstakels zo kan wegwerken. De eenvoudigste manier om dit te doen is door valse wanden uit gipskarton te plaatsen. Vergeet dan niet dat je ook deuren zal nodig hebben.
 • Een ingrijpendere en iets duurdere opdeling van de ruimte is het voorzien van een mezzanine of extra opbergzolder in de nok van het dak. Besteed hier aandacht aan de draagkracht en stabiliteit van de dakstructuur.

KOSTENRAMING

 • Bij een kast op maat is de prijs afhankelijk van de indeling en de afwerking. Reken tussen de 100 en 150 euro per lopende meter.
 • Een extra scheidingswand in gipskarton zal ongeveer 50 euro per vierkante meter kosten. Een standaarddeur zal je rond de 250 euro kosten. 
 • De prijs voor een mezzanine of opbergzolder is moeilijker te bepalen omdat dit sterk zal verschillen afhankelijk van het oppervlak, de moeilijkheidsgraad en de afwerking. Reken hier vanaf 5.000 euro.

WELKE AFWERKING WIL JE?

Een laatste item van je voorbereiding is het kiezen van de afwerking. Dit zal minder afhankelijk zijn van de huidige staat van je zolder en meer van je smaak en budget.

WANDEN

wanden

De wanden van de zolder kan je, indien je geen kant-en-klare isolatieplaten hebt gebruikt, uitkleden met gipskartonplaten, OSB of wandpanelen.

 • Gipskartonplaten kan je daarna naar smaak gaan schilderen of behangen.
 • Wandpanelen uit hout, composiet of pvc bestaan er in alle soorten kleuren en afwerkingen en zijn eenvoudig te plaatsen.
 • OSB panelen of andere panelen uit hout zal je best nog even gaan vernissen of schilderen.

VLOER

tegels

Na de wanden kan je ook de vloer aanpakken. Lees hier wat de mogelijkheden voor je vloer zijn.

VERLICHTING

verlichting

Als laatste is er nog de verlichting. Zeker als je zolder een grote ruimte is, zal je voldoende licht moeten voorzien. Denk dus op voorhand ook na over hoe je de ruimte zal verlichten.

KOSTENRAMING

De kostprijs van je afwerking is uiteraard afhankelijk van wat je precies kiest.

Na de voorbereiding kan je aan de slag. Lees hier hoe je hierbij kosten kan besparen.