naar top
Menu
Logo Print

JE ZOLDER INRICHTEN: KOSTEN BESPAREN

Eens je weet wat je allemaal aan je zolder zal veranderen, kan je de verbouwing starten. Hoe je dit aanpakt is afhankelijk van je budget, je kennis en kunnen. Iemand met voldoende budget kan voor een totaaloplossing gaan waarbij één aannemer de volledige verbouwing voor zijn rekening neemt. Of je kan de verbouwing ook opdelen en voor elke stap bij een aantal spelers prijsbestek vragen. Uiteraard zijn er ook een aantal zaken waarop je kan besparen door zelf aan de slag te gaan. Hieronder een aantal punten die je kosten zullen besparen.

STRUCTURELE WERKEN
ISOLEREN
DAKRAAM PLAATSEN
TRAP PLAATSEN
NUTSVOORZIENINGEN PLAATSEN
INRICHTEN

STRUCTURELE WERKEN

 • structurele werkenPrijsbestek: Laat bij grote werken zoals deze door een aantal aannemers een bestek opmaken, want prijzen kunnen verschillen. 
 • Afbraak en afvalverwerking: Net als bij andere grote werken kan je geld besparen door de afbraak zelf te doen en je aannemer te helpen bij het verwerken van het afval. Maak in elk geval duidelijke afspraken met je aannemer zodat deze werken vlot verlopen.
 • Materialen: Een dak vernieuwen betekent niet meteen dat alle elementen van het dak aan vernieuwing toe zijn. Om kosten te besparen kan je eventueel bepaalde materialen gaan recupereren.
 • Premies: De kost van je dak vernieuwen is hoog, maar gelukkig zijn er een aantal premies en verminderingen die de kosten kunnen drukken. De Vlaamse overheid voorziet een renovatie- en verbeteringspremie voor werken zoals deze. Ook sommige gemeentes voorzien een verbeteringspremie. Bekijk hier op welke premies je recht hebt. Indien je de werken laat uitvoeren aan een woning ouder dan 10 jaar, dan kan je dit aan een verlaagd btw-tarief van 6%. Als laatste voorziet de overheid ook nog renovatieleningen met een lage rentevoet.

ISOLEREN

 • Isoleer zelf
  : Je dak isoleren is iets wat je perfect zelf kunt doen en waar je dus geld kan op besparen. Je kan hier kiezen tussen een isolatie die je nadien nog moet uitkleden ofwel plaats je isolerende panelen die meteen van een afwerking voorzien zijn. Besteed bij beide optie's voldoende aandacht aan het luchtdicht maken van de woning. Vergeet ook je dampscherm niet.
 • Premies: Ook voor het isoleren van je woning bestaan er premies en verlaagde tarieven. Bekijk deze dus zeker voor je de isolatiewerken start.

DAKRAAM PLAATSEN

 • dakraamKies voor eenvoud: Hoe groter het raam, hoe hoger de kost. Ook extra's zoals automatische bediening zal de kosten doen oplopen. Kies dus prijsbewust.
 • Plaats zelf je dakraam: Ook een dakraam kan je zelf plaatsen. Laat je hierbij uiteraard wel voldoende informeren over hoe je dat doet.
 • Premies: Bij het vervangen of plaatsen van nieuwe ramen kan je misschien ook recht hebben op een premie, afhankelijk van wat je zal plaatsen en je inkomen. 

TRAP PLAATSEN

 • trap plaatsenKies voor eenvoud: De kostprijs van de trap is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, het aantal tredes en de afwerking. Wil je kosten besparen, dan kies je dus best voor een eenvoudig model in hout. 
 • Bereid de plaatsing voor: Door je voldoende voor te bereiden op de komst van de schrijnwerker, kan je al wat kosten besparen. Verwijder zelf de oude trap en bekijk of je zelf het trapgat kan aanpassen.
 • Bekijk ook hier of je recht hebt op een premie.

NUTSVOORZIENINGEN PLAATSEN

INRICHTEN

inrichtenVooral bij het inrichten van je zolderruimte kan je gaan besparen. Niet alleen door prijsbewust je materiaal te gaan kiezen maar ook door veel zelf te doen.