naar top
Menu
Logo Print
30/08/2018 - PIETER CHERLET

DOUCHE

Wie een badkamer inricht of renoveert kiest bijna altijd voor een douche. De juiste douche kiezen hangt af van de beschikbare ruimte en je persoonlijke wensen.

inloopdouche hoe plaatsen keuzewijzer ontwerpINLOOPDOUCHE

Een inloopdouche is esthetisch vaak de mooiste oplossing. Er zijn geen drempels en weinig in het oog springende randen. Je kan de inloopdouche aanpassen naargelang de beschikbare ruimte. Wil je een inloopdouche dan heb je voldoende ruimte nodig, reken zeker 180 cm inloopruimte. Hou er ook rekening mee dat de afvoer onder het vloerniveau moet komen. In renovatiesituaties betekent dit soms dat je de badkamervloer helemaal moet ophogen. Je kan kiezen voor een betegelde inloopdouche, of een met een douchebak. Dat laatste geeft iets meer garantie tegen lekken. Je hebt ook minder problemen met het proper houden van de voegen. Een inloopdouche is interessant voor mensen die slecht te been zijn.

VIDEO ► Hoe inloopdouche plaatsen

AANDACHTSPUNTEN BIJ INSTALLATIE

Voor inloopdouches geldt dat hoe meer breekwerk eraan te pas komt (bijvoorbeeld als een bestaande douche of een bestaand bad wordt omgebouwd), hoe moeilijker de installatie verloopt. Met de volgende zaken moet zeker rekening worden gehouden.

• Minimale afmetingen

Inloopdouches vereisen een minimumbreedte van 90 cm en een diepte vanaf 120 cm. Anders zijn ze te klein om comfortabel in te kunnen douchen. Bovendien wordt de waterdichtheid niet gegarandeerd door het spatwater op de badkamervloer.

• Diepte chape

Er is voldoende diepte nodig in de dekvloer. Met name waar de afvoergoot komt, moet de vloer aflopend zijn. Controleersteeds naar de dikte van de chape; die bepaalt welk afvoersysteem er kan worden ingebouwd. Bij onvoldoende diepte wordt er bij voorkeur een douchebak geplaatst.

• Waterdichtheid

Met het oog op de waterdichtheid, is het belangrijk dat er gedetailleerd wordt afgekit in de kieren van de inloopdouche zodat er geen lekken of schimmel ontstaan. Dit gebeurt met sanitaire siliconen. Ook een vochtbestendige ondervloermat is een must. 

DOUCHEBAKKEN: WAARDIG ALTERNATIEF VOOR INLOOPDOUCHE

In een nieuwe badkamer is een inloopdouche eenvoudig te plaatsen. In een bestaande badkamer vergt dit meer breekwerk, omdat de douche moet worden ingewerkt in de chape. Mensen die dit niet willen, opteren het best voor een douchebak. Douchebakken worden steeds platter en lager, waardoor ze qua look dichter aanleunen bij inloopdouches. Bovendien bieden ze een betere garantie op een spatvrije badkamer.

• Vormen

Douchebakken zijn verkrijgbaar in vierkante, rechthoekige of kwartronde vorm. Rechthoekige bakken zijn in trek, aangezien ze de meeste gelijkenissen vertonen met inloopdouches. De populairste afmetingen zijn 90 cm x 90 cm, 90 cm x 120 cm en 90 cm x 140 cm. We zien ook breedtes van 80 cm, en de diepte kan oplopen tot 180 cm.

• Materialen

Acryl is het meest courante materiaal: sterk, licht en prijsvoordelig. Ideaal voor doe-het-zelvers. Daarnaast zijn er douchebakken in sterkere (en duurdere) materialen zoals geëmailleerd staal en composiet. Ook douchebakken in gietijzer, kwarts, (imitatie)natuursteen, porselein en polybeton komen voor. Deze producten worden meer door professionals geplaatst.

VIDEO ► Hoe douchebak plaatsen

 

luxe wellness douchecabineDOUCHECABINE

Een douchecabine klinkt misschien wat minder trendy, toch bestaan er zeker ook hedendaagse en strakke varianten. Bovendien heeft een cabine ook heel wat voordelen. Om te beginnen verspil je heel wat minder ruimte. 110 cm volstaat om comfortabel te douchen, als ruimte echt een probleem is dan lukt het zelfs met 90 cm.

Een douchecabine kan ook in opbouw geplaatst worden, je hoeft niet meteen de volledige vloer uit te breken. Door de aanwezigheid van deuren hou je het water en de warmte binnen tijdens het douchen.

Ook wie van wellness houdt kijkt best eens bij het gamma douchecabines: bepaalde modellen hebben heel wat aangename snufjes als extra sproei- en stoomkoppen, kleurrijke ledverlichting, uv-stralers, ...

douchekop regendouche  kiezen DOUCHEKOP

De keuze van de juiste douchekop is belangrijk voor de perfecte douche-ervaring. Ook hier spelen persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol. Sta je graag lang te ontspannen onder de douche of kies je ervoor om snel alle vuil weg te spuiten?

Kies het best een douchekop met verschillende standen, zo kan je wisselen tussen een harde massagestraal en een zachte ontspannende regenbui. Voor kinderen is een zachtere straal erg belangrijk.

Hou ook het debiet in de gaten. Hoeveel water zal er door je douchekop stromen? Enerzijds moet dit overeenstemmen met de aanvoer (hoeveel warm water stroomt er uit je boiler, hoeveel water moet je verbruiken voor de boiler in werking treedt?). Anderzijds wil je misschien een zo laag mogelijk verbruik uit ecologische of economische overwegingen.

Hou bij je keuze ook rekening met veiligheid: een doucheslang en -kop mag niet te heet worden.

Kies ten slotte, zeker als je last hebt van hard water, voor een douchekop die makkelijk te ontkalken is.

VIDEO ► Hoe douchekop plaatsen