naar top
Menu
Logo Print
30/08/2018 - PIETER CHERLET

WANDBEKLEDING

In je badkamer kies je, zeker in de buurt van douche, bad en lavabo het best voor een waterdichte en makkelijk reinigbare wandbekleding. Tegels zijn misschien het eerste waar je aan denkt, de keuze is echter ruimer.

Tegels

Panelen

Behang

 

VOORAF

Zorg vooraf voor een waterdichte wand. Dat kan je bewerkstelligen door middel van droogbouwpanelen. Roger toont je voor hoe het moet.

tegels badkamerwand kiezen metrotegels voegmiddelTEGELS

Er zijn heel wat soorten tegels. De verschillen zitten in het materiaal, het formaat en de kleur. Je gaat natuurlijk voor die tegel die jou het meeste aanspreekt, maar je moet toch met een aantal zaken rekening houden.
Grote tegels vragen heel wat planning. Bepaal vooraf de ideale positie van de tegels, waarbij je zo weinig mogelijk tegels moet doormidden snijden, zodat er weinig valse voegen ontstaan.
Kleinere tegels vragen meer tijd om te plaatsen, en kunnen dus iets duurder uitvallen bij het plaatsen. Bij een groot contrast tussen tegel- en voegkleur kan je een druk effect hebben. Mozaïektegels vragen nog meer plaatsingstijd, vandaar dat ze vaak enkel als accent worden aangebracht.
Hou er ook rekening mee: hoe kleiner de tegel, hoe meer voegen. Voegen in de badkamer zijn het moeilijkst te onderhouden. Zorg dat er kwalitatief voegmiddel gebruikt wordt.
Rechthoekige tegels die je horizontaal plaatst kunnen de ruimte verlengen, plaats je ze verticaal dan oogt je badkamer groter.
Kies je voor tegels met een opvallende tekening of een felle kleur of ga je voor een gewaagd patroon, weet dan dat tegels vervangen niet zo eenvoudig is als een muur herschilderen of een behangpapier vernieuwen. In een kleinere badkamer kies je sowieso beter voor lichtgekleurde tegels

VIDEO ► Hoe tegels plaatsen

glasplaat gelakt glas badkamerwand naadloosPANELEN

Er is ook allerlei plaatmateriaal beschikbaar om de badkamerwand aan te pakken. Denk daarbij aan kunststof tegels of planken die via een tand-en-groefsysteem geplaatst kunnen worden. In de hogere prijsklasse zitten naadloze platen. Die zijn vervaardigd uit (gelakt) veiligheidsglas of uit kunststof. Doordat ze naadloos zijn geven ze een strak eindresultaat en zijn ze makkelijk te onderhouden.

VIDEO ► Hoe panelen plaatsen

behang badkamermuur afwerkenBEHANG

Behangpapier is de methode bij uitstek om kleur, sfeer en persoonlijkheid in je badkamer te integreren. Je kiest uiteraard het best voor een waterafstotend behang, met een vinyllaag. Je kan, vanzelfsprekend, geen behang hangen aan de douchemuur, dat zou afweken, maar voor alle andere muren van de badkamer kan behang een goed alternatief zijn. Kiezen voor behangpapier in plaats van tegels kan de prijs van de badkamer ook drukken.