naar top
Menu
Logo Print

NIET VERGETEN: AFKITTEN

WAAROM WORDT AFKITTEN VERGETEN?

afkittenAfdichten of afkitten is niet altijd even eenvoudig en wordt vaak gezien als een vervelend werkje dat je liever wat uitstelt.

WAAROM IS AFKITTEN BELANGRIJK? 

afkittenAfkitten is het dichtmaken van spleten en kieren met een koker- of worstpasta. Het voorkomt dat vuil en vocht in deze naden en kieren komen en zo een broeihaard van schimmel en bacteriën zouden vormen.

Schilderskit zorgt ervoor dat je na het schilderen mooie rechte hoeken hebt zonder putjes of kieren. Op die manier vermijd je schaduwlijnen, die ervoor zorgen dat je schilderwerk er onverzorgd uitziet.

Daarnaast heeft een kit ook een elastische functie. Als de ondergrond nog wat leeft en beweegt, kan de kit een bepaald percentage uitrekken en de spanning overbruggen.

HOE AFKITTEN?

Er bestaan verschillende soorten kitten met elk hun eigenschap. Het belangrijkste is dat de kit naast een goede hechting en elasticiteit ook ervoor zorgt dat de verf niet verkleurt.

Voordat je begint met af te kitten, zorg je er eerst voor dat de oude versleten kit wordt losgesneden. Dat doe je met een breekmes, waarvan je het mes volledig uittrekt.

Het aanbrengen zelf moet altijd op een ontstofte ondergrond, waarbij het belangrijk is dat de voeg volledig gevuld wordt met kit. Nadat de kit is aangebracht, wordt het oppervlak glad afgewerkt. Bevochtig met je vinger het voegoppervlak. Gebruik hiervoor wat water en afwasmiddel.