naar top
Menu
Logo Print

HOE ZELF JE VLOER EGALISEREN

Het werken met egalisatiemortels blijft nog vaak een typische aangelegenheid voor aannemers en professionele vaklui. Dit neemt echter niet weg dat ook DHZ'ers een egalisatielaag kunnen aanbrengen, zolang je maar de correcte werkwijze toepast!

HET NODIGE MATERIAAL
STAPPENPLAN
HOE EGALISEREN

HET NODIGE MATERIAAL

Materiaal• Borstel of stofzuiger

Het is belangrijk te starten vanaf een propere ondergrond!

• Primer

Als voorbereiding plaats je een hechtprimer. Deze grondlaag zorgt ervoor dat de egalisatie zich beter zal hechten en regelt het absorptievermogen van het beton eronder.

• Verfrol

Tip! Bevestig je verfborstel op een houten stok, zo kan je blijven rechtstaan tijdens het primeren.

• Emmer of mengkuip

• Egalisatiemortel

Reken ongeveer een verbruik van 1,5 à 2 kg per m² per mm laagdikte.

• Roerijzer

• Spaan of lijmkam

Dit wordt gebruikt om de egalisatiemortel aan te brengen.

• Truweel

• Spijkerrol

STAPPENPLAN

De algemene werkwijze is bij gelijk welke ruimte of vloerafwerking dezelfde. Kortweg gaat het om volgende stappen:Werkwijze

 1. Maak je ondergrond proper en stofvrij.
 2. Breng een hechtprimer aan.
 3. Maak de egalisatiemortel aan.
 4. Giet het mengsel uit over de vloer.
  • Werk vak per vak, nat in nat.
  • Zorg voor een goeie verdeling over het oppervlak met behulp van een lijmkam of spaan.
  • Met een spijkerrol kun je luchtbellen uit je mortel halen, dit zorgt voor een gladder resultaat.
 5.  Laat voldoende drogen voor je de egalisatielaag gaat belasten.

TIPS

 • TipsWacht tot de hechtprimer voldoende droog is tot je de egalisatie aanmaakt!
 • Gebruik een lijmkam om de egalisatiemortel verder te verdelen over het oppervlak.
 • Werk steeds naar de deur toe!
  Heb je meerdere kamers te doen, zorg dan dat je altijd weg kan. Egalisatie wordt nat geplaatst en het best in één keer. Zorg dat je jezelf dus niet insluit en werk naar een deur toe.
 • Respecteer de droogtijd!
  De wachttijd is afhankelijk van de gegoten dikte. Je wacht beter iets langer dan de aanbevolen wachttijd die je terugvindt op de verpakking. Tijdens het wachten betreed je de ruimte beter niet. Doe je dit wel? Dan maak je de ruimte eerst schoon voor je begint.

HOE EGALISEREN

ZORG VOOR EEN PROPERE VLOER

vloer

Egaliseren is een makkelijke klus, het vergt alleen wat tijd omdat je rekening moet houden met de droogtijd tussen het aanbrengen van de hechtingsverbeteraar, primer en uiteindelijke verflaag.

De eerste taak is het vrij maken van alle loszittende delen van de vloer, met een plamuurmes lukt dat aardig. Ruim nadien alle onderdelen netjes op met de stofzuiger.

PRIMER AANBRENGEN

primer

Voor je met de mortel aan de slag gaat, breng je eerst nog een primer aan op de bodem. Dit doe je met een kwast, tot tegen de muren.

Een primer zal er enerzijds voor zorgen dat de mortel beter hecht, en anderzijds dat de dekvloer het vocht ervan minder snel opneemt, waardoor de mortel langer verwerkbaar blijft.

EGALISATIEMORTEL AANMAKEN

mortel maken

Wanneer de primer gedroogd is, plak je alle plaatsen af waar de mortel zich niet mag hechten. Hoeveel mortel je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal millimeters dat je moet egaliseren. Doorgaans leg je het egalisatieproduct in de garage 8 millimeter dik. Wil je een dikkere egalisatielaag, van pakweg 15 millimeter? Breng dan ook randisolatie aan. 

Op de verpakking lees je af hoeveel kilo je nodig hebt per millimeter. De mortel zelf bereid je in een flexibele metserskuip met een hoeveelheid water; de juiste verhouding valt eveneens af te lezen op de verpakking.

Meng de substantie tot er geen klonters meer in zitten. Laat deze dan 3 minuten rusten en meng er nadien nog eens door. Giet dan de mortel zo gelijkmatig mogelijk uit over de vloer en verdeel hem met een lijmkam.

EGALISATIEMORTEL AANBRENGEN

mortel

Breng niet te veel in één keer aan, maar werk strook per strook. Ga er daarna nog eens overheen met een prikrol om luchtbelletjes te verwijderen. Zo krijg je een steviger mortelbed en een egaal resultaat.

Wanneer de mortel bewandelbaar geworden is, controleer je het oppervlak nog eens. Blijkt er dat er op bepaalde plaatsen nog steeds meer dan 3 millimeter diepteverschil is, dan kun je nog een extra laag aanbrengen. Wacht je met die tweede laag tot de eerste laag volledig droog is, dan zul je wel opnieuw een primer moeten aanbrengen.

Je vloer afwerken na het egaliseren? Bekijk hier enkele toepassingen.