SNELLE MANIEREN OM BESCHADIGD HOUT TE HERSTELLEN
Een slecht onderhouden raamkozijn waarvan de verf bladdert. Een oude tafel uit het tuinhuis is ten prooi gevallen aan houtrot. Een vintage kast op de kop getikt maar die is aangetast door houtworm? Zolang het hout niet tot in de kern is beschadigd, is de kans groot dat het hout te redden valt. Enkele tips opgesomd!
HOUTROT
HOUTWORM
KLEINE GATEN WEGWERKEN
VERNIEUWEN
TIP UIT HET ATELIER: BARST WEGWERKEN
TIP UIT HET ATELIER: PUT WEGWERKEN
HOUTROT
Houtrot ontstaat in vochtige omstandigheden. Sporen of microscopische korreltjes kunnen dan gaan kiemen en schimmels vormen.
Wat kan je eraan doen? Kijk eerst hoe groot de aantasting is. Verkruimelt het hout tot in de kern? Dan vervang je best de lade, het tafelblad of de stoelpoot meteen helemaal.
Lokale schade pak je anders aan. Verwijder eerst het aangetaste deel met de beitel of schuurmachine. Ontstof het oppervlak en ontvet alvorens je aan de behandeling begint.
Breng daarna een houtrotimpregneermiddel aan. Dat is doorgaans een kleurloos product dat je meteen kan instrijken met een verfborstel of -rol. Bij sommige merken is dat een tweecomponentenmiddel die je nog even moet aanmaken.
Het product dringt diep door in het hout en doodt alle organismen die voor houtrot zorgen.
HOUTWORM
Antieke meubelstukken. Dakbalken van oude woningen. Je treft er vaak houtworm in terug. Het gaat om een kever die zich een weg doorheen het hout eet waardoor het structureel gaat verzwakken.
Voor dragende constructies is dit zelfs gevaarlijk. Miniscule gaatjes waar boormeel uit valt, toont aan dat de nakomelingen van de houtkever actief zijn.
Hoe bestrijd je houtworm? Verwijder eerst de oude verf, beits- of vernislaag. Dat kan door te schuren, of door het oppervlak met een afbijtmiddel te behandelen. Verwijder daarna stof en vuiligheid vooraleer je aan de slag gaat met een houtwormverdelger. Dit impregneermiddel komt meestal met een injectiespuit of pipet waarmee je gaatje per gaatje moet aanpakken.
In andere gevallen strijk je het product in met een verfborstel. Het impregnerend middel werkt curatief én preventief. Het doodt de aanwezige houtworm en beschermt het hout op lange termijn.
KLEINE GATEN WEGWERKEN
Minimale openingen of scheuren kan je wegwerken met kneedbare houtvulpasta. Je brengt het op dezelfde manier aan als plamuur. De pasta kan na uitharden wat ‘invallen’. Breng dan simpelweg nog een tweede laagje aan.
Eenmaal droog schuur je alles fijn op ter voorbereiding van het schilderwerk. De vulpasta gebruik je eveneens om verzonken nagels of schroefkoppen weg te werken.
VERNIEUWEN
Is je houten werkstuk erg aangetast? Dan zit er niets anders op dan het onderdeel volledig te vernieuwen. Hier komt een beetje de handigheid van de doe-het-zelver van pas. Een nieuw frontpaneel uit resthout met de gerecupereerde scharnieren. Een kapotte achterwand van de kast herstellen door er een nieuwe plaat aan te schroeven of verlijmen. Een nieuw schap inwerken met deuvels …
Het moet alleen de moeite waard zijn voor al het werk dat je eraan hebt. Voor een vintage meubelstuk waar je mee kan pronken heb je al meer moeite over dan een goedkoop kastje uit je atelier.
TIP UIT HET ATELIER: BARST WEGWERKEN
Een kier omdat het hout is gaan kromtrekken? Maak een spie die je makkelijk in de scheur kan laten vallen. Indien mogelijk gebruik je resthout van het hetzelfde hout als je werkstuk. Zo werk je de barst het mooist weg.
Strijk het stukje hout wel eerst in met wat houtlijm. Wat van de spie eventueel uitsteekt, werk je weg met de beitel of schuur je mooi egaal op.
TIP UIT HET ATELIER: PUT WEGWERKEN

Een ferme put door een onvoorzichtigheid? Een constructiefoutje herstellen? Lijm er een klein blokje in vast. Minimale putjes kan je ook opvullen met zelfgemaakte kneedbare pasta. Recupereer houtmeel van je klus en meng het met wat houtlijm om een kneedbare vulling te maken.
De kleur van de pasta zal qua kleur identiek zijn aan de houtsoort die je gebruikte voor de klus. Na uitharden kan je het oppervlak terug glad schuren.