naar top
Menu
Logo Print
25/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

KIES DE JUISTE SOORT CHAPE

Kies je voor een traditionele chape op basis van cement voor in je nieuwbouwwoning? Of zit je met renovatiewerken en een beperkte opbouwhoogte? In dat geval ga je het best voor een vloeibare variant. We lijsten even de verschillende soorten chape voor je op.

EERST: DE UITVULLINGSLAAG
SOORTEN CHAPE

Deel dit artikel op Facebook

EERST: DE UITVULLINGSLAAG

schuimbetonTussen de elektrische en sanitaire leidingen en de chape komt er eerst nog een uitvullingslaag. Deze doet dan dienst als isolatie, egalisatielaag, of om leidingen te verbergen.

Wil je zowel isoleren als egaliseren, dan is schuimbeton (een mengsel van cement, zand, water en schuim) het materiaal bij uitstek. Het is een licht materiaal dat lang meegaat en snel geplaatst kan worden.

SOORTEN CHAPE

1. CHAPE OP CEMENTBASIS

cement

Chape op basis van cement wordt gezien als de ‘traditionele chape’. Deze soort bestaat uit een mengsel van zand, cement en water. Deze wordt zowel toegepast bij nieuwbouwwoningen als bij renovaties.

Hoewel deze nog steeds vaak gebruikt wordt, moet ze tegenwoordig steeds meer de duimen leggen voor andere varianten die sterker zijn, dunner zijn opgebouwd en sneller de chapewerken gedaan krijgen. Traditionele chape heeft namelijk een vrij lange droogtijd.

Afhankelijk van de dikte van je chapelaag, de temperatuur van de kamer waarin je die legt en de luchtvochtigheid, kan het gemakkelijk 1 tot 3 maanden duren voor ze droog is.

2. SNELDROGENDE CHAPE

sneldrogende chape

Er zijn tegenwoordig varianten op de markt waaraan droogversnellers worden toegevoegd, zodat de dekvloer sneller uithardt. Het gaat hier om dezelfde samenstelling als bij een traditionele chape, maar dan met speciale additieven eraan toegevoegd. Deze kunnen de droogtijd van om en bij vijf weken dan verkorten tot een tweetal weken of zelfs een paar dagen.

Sneldrogende chape wordt vaak toegepast wanneer er een parketvloer moet worden gelegd.

Droogtijd versnellen met bouwdroger?

bouwdroger

Sneldrogende chapes zijn ideaal wanneer je een strak tijdschema moet volgen bij je bouw- of renovatiewerken, maar het is ook best prijzig tegenover traditionele chape. Dus zou je al snel denken: waarom geen bouwdroger gebruiken op mijn traditionele chapelaag?

Hoewel het op zich kan, is een bouwdroger daarvoor toch niet meteen aan te raden. Chape laat je altijd het best op een natuurlijke manier uitdrogen. Met een bouwdroger zou alles té snel gaan, waardoor de chape niet voldoende kan hydrateren en uitharden. Dat werkt op zijn beurt scheuren in de hand en zorgt ervoor dat de vloerbedekking kan loskomen.

3. ANHYDRIETVLOEICHAPE

anhydriet

Bij anhydrietvloeichape bestaat het mengsel uit zand, water en anhydriet (calciumsulfaat), een soort gips, in plaats van cement. Een anhydrietchape heeft een sterkere en beter belastbare structuur dan een traditionele chape.

Dikte

Deze kan vanaf 30 mm gelegd worden, wat het een interessante optie maakt voor de renovatie van een vloer met beperkte opbouwhoogte. 

De minimale dikte van een hechtende laag (direct op de vloerplaat) bedraagt slechts 30 mm. In het geval van een niet-hechtende chape (gegoten op een dampscherm) wordt een dikte tot 50 mm aangeraden. Voor een zwevende chape is dat 45 mm.

Voordelen

anhydriet vloeichape

Anhydriet heeft ook een hogere buigsterkte, waardoor een wapening niet altijd noodzakelijk is. Doordat ze niet snel zal krimpen of uitzetten, is de kans op scheurvorming ook zeer gering.

Anhydrietchape kan daarnaast ook zonder problemen gecombineerd worden met vloerverwarming doordat ze een goede thermische geleidbaarheid heeft.

Anhydriet is verder ook minder arbeidsintensief. Het kan snel verwerkt worden doordat het een vloeichape is en dus niet uitgesmeerd hoeft te worden – wat het interessant maakt voor grote oppervlaktes. Door de zelfnivellerende eigenschappen zal je snel een gladde, effen vloer bekomen. Je kan ze met een drijfrei ook volledig waterpas maken.

Nadelen

vloeichape

Een minpuntje ten opzichte van traditionele chape is dat ze enkel voor binnentoepassingen kan worden gebruikt. Het is ook een meer vochtgevoelige dekvloer dan chape op basis van cement – hoewel hier een mouw aan gepast kan worden met een waterbestendige coating onder de vloerafwerking.

Anhydriet draagt uiteindelijk ook een duurder prijskaartje en heeft een hogere droogtijd.

4. CEMENTVLOEICHAPE

cement vloeichape

Naast de gewone cementgebonden chape bestaat er ook chape op basis van vloeibaar cement. Hier bestaat de samenstelling uit zand, grind en een additief.

Chape op basis van vloeicement kan ook een stuk sneller geplaatst worden dan een traditionele dekvloer. Daardoor is het een zeer geschikte optie voor nieuwbouwprojecten waar in korte tijd grote volumes gedekt moeten worden. Cementvloeichape is eveneens zelfnivellerend.

5. ISOLERENDE CHAPE

isolerende chapeEen populaire chape tegenwoordig is de isolerende variant. Isolerende chapes zijn vooral thermisch isolerend en kunnen aangevuld worden met verschillende isolatiematerialen.

De basis van het mengsel is hetzelfde (water, cement en zand), maar daar kunnen dan kleikorrels, polystyreen (EPS) parels, schuimbeton of purschuim aan toegevoegd worden.

Het is over het algemeen echter beter om zand uit de mengeling te weren, aangezien dat de werking van de isolatie kan verstoren.

isolerende chape

Doordat het isolatiemateriaal in de chape zelf zit verwerkt, is het een interessante optie voor renovatieprojecten waarbij een dunnere vloeropbouw gewenst is. De uitvul- en chapelaag worden als het ware gecombineerd. Wanneer je chape combineert met isolatieplaten, is er wel nog een uitvullingslaag nodig.

Isolerende chape zal ook sneller drogen dan traditionele chape en zal minder kans geven op koudebruggen dan de combinatie van chape met isolatieplaten. Al zal de combinatie van een traditionele chape met isolatieplaten over het algemeen wel beter isoleren.