naar top
Menu
Logo Print
13/02/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

JE STEIGER VEILIG GEBRUIKEN

Een steiger is dan wel veiliger voor hoogtewerken dan een ladder, ook hier is het belangrijk dat je voorzichtig bent en veilig aan de slag gaat. Je mag dan wel op een platform staan, er zijn toch enkele punten waarmee je rekening moet houden.

PLAATSING
GEBRUIK

Deel dit artikel op Facebook

PLAATSING

Ook een steiger plaats je het liefst op een vlakke, draagkrachtige ondergrond. Bij een zachtere ondergrond leg je planken of tegels onder de voeten, zodat het gewicht beter wordt verdeeld en de constructie niet gaat zakken.

VERANKERING

verankeren

Je plaatst uiteraard geen steiger zonder die deftig te verankeren, dat zowel voor de inwendige als de uitwendige stabiliteit van de steiger. Hoe je die verankert, hangt af van de toegestane belasting van de steiger. Deze wordt vaak voorgeschreven door de fabrikant, of een instantie zoals PTA. 

Een steiger met wielen (een rol- of vouwsteiger) veranker je met zijn remmen wanneer je hem gebruikt. Vooral wanneer de ondergrond niet erg vlak is, is dat onontbeerlijk.

ankerVoor de zwaardere steigers wordt er gebruikgemaakt van schroefoog-, houtdraad- en keilbouten in combinatie met een plug als anker. Ook chemische en capsuleankers kunnen hiervoor worden gebruikt.

Een anker wordt altijd gebruikt in combinatie met een verankeringsbuis of een ligger gekoppeld aan de steiger, het best bij een knooppunt van steigerbuizen.

GEBRUIK

stellingHet is vooral belangrijk dat je je veilig kleedt voor je een steiger beklimt. Draag daarom steeds veiligheidskledij: werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en een helm. Leg het platform niet vol met rommel, maar neem alleen de nodige gereedschappen en materialen mee op de steiger.

Bij het beklimmen van een steiger gebruik je ook altijd de leuningen (als je ze kan beklimmen met een trap) en overschrijd je nooit de maximaal toegestane belasting voorgeschreven door de fabrikant. 

Beklim hoge steigers altijd langs de binnenkant. Daarvoor is een platform nodig met een luik. Wat je zeker niet mag doen, is via de diagonaal geplaatste stangen naar omhoog klimmen. Eens op de steiger, is er voor extra steun ook steeds een borstwering voorzien.

steigerVerplaats de steiger indien nodig op tijd. Het is niet de bedoeling dat je op een steiger nog halsbrekende toeren moet uithalen om je werk goed te kunnen doen.

In theorie kan je tot en met 6 beaufort veilig op een steiger werken. Zwelt de wind aan tot 7 beaufort, dan moet je de steiger ofwel afbreken, ofwel verankeringsbuizen gebruiken om in de gevel te bevestigen.