naar top
Menu
Logo Print

IN 6 STAPPEN ZELF DAKGOTEN PLAATSEN

Na een droge zomer zal het belang van dakgoten nog duidelijker zijn. Enerzijds gebruik je dakgoten om het water af te voeren. Alle neerslag die op je dak terechtkomt, moet weg­gehaald worden, zodat de muren geen waterschade oplopen. Anderzijds gebruik je dakgoten ook als toevoer, om het regenwater door te laten stromen naar de waterreserve van de regenput. Ook dan blijkt een efficiënte dakgoot van cruciaal belang.

OPMETEN EN WEGHALEN
GOOTHAKEN HANGEN
OP MAAT ZETTEN
EINDSTUK
AFVOER
UITLOOPSTUK
BAKGOTEN

1. OPMETEN EN WEGHALEN

opmeten

Controleer je dak even voor je aan de slag gaat. Het dak zelf moet uiteraard goed afwateren. Haal, indien nodig, de resten van je oude dakgoot weg. Let er ook op dat de structuur waaraan je de nieuwe dakgoot gaat hangen, in goede staat is.

Meet de juiste lengte van de dakgoten op, dan kan je de juiste maat bestellen. In sommige gevallen ga je twee stukken aan elkaar moeten zetten.

2. GOOTHAKEN HANGEN

goothakenEen dakgoot hang je op aan goothaken. Je hebt een haak nodig om de halve meter. Plaats ze hoe dan ook zo dat er overal een gelijke afstand tussen de haken is. Let ook op dat je genoeg afschot hebt. Per lopende meter moet je minstens een centimeter zakken.

Een slimme manier van werken is je eerste en laatste haak ophangen en dan met een smetkoord de verbinding maken. Dan heb je bij elke haak meteen de juiste hoogte te pakken.

3. OP MAAT ZETTEN

op maat zettenDe stukken dakgoot moeten vervolgens op maat gezet worden, afhankelijk van de maat die je nodig hebt voor je woning. Afkorten is het makkelijkst: met een slijpschijf haal je het stuk weg dat te veel is. Verlengen, dat is ietsje moeilijker. Je moet er namelijk op letten dat de overgang tussen de twee delen waterdicht is.

Enerzijds verzorg je de dichting tussen de twee stukken, bijvoorbeeld met een rubberen koppelstuk. Anderzijds let je er ook op dat de twee stukken goot bij het plaatsen netjes in één lijn liggen. Een knik vergroot de kans op lekken en maakt het wegstromen van het water ook een stuk minder vlot.

4. EINDSTUK

eindstukAan het begin en aan het einde van de dakgoot komt een eindstuk. Dit kan je erop plaatsen voor je de goot monteert, of je kan kiezen om dit pas te doen als de goot al op haar plaats zit.

Ook nu zorg je voor een waterdichte sluiting van het begin- en eindstuk. Ook nu kan je gebruikmaken van een rubberen dichting. Die zal volstaan om het water tegen te houden.

5. AFVOER

afvoer

Om het uitloopstuk te plaatsen, kan je het best wachten tot de goot gemonteerd is, zo heb je een beter zicht op de juiste positie van het gat.

Maak eerst een opening in de goot. Je kan met een slijpschijf een vierkant weghalen. Of je kan met een boormachine enkele gaten maken. Zorg in dat laatste geval wel dat er voldoende debiet mogelijk is, afhankelijk van het formaat van je dak.

6. UITLOOPSTUK

uitloopstukPlaats vervolgens het uitloopstuk over de goot. Zo maak je een mooie aansluiting tussen de goot en de afvoerbuis. Dicht alles af tijdens het plaatsen, zodat er geen lekken zijn.

Uiteraard zorg je ervoor dat je regenwater op de juiste manier wordt afgevoerd, liefst naar de regenput of regenton, maar zeker gescheiden van het rioolnetwerk.

BAKGOTEN

bakgotenJe kan ook opteren voor een bakgoot. Op zich verschilt dit niet erg veel van een halfronde dakgoot. Traditioneel bestaat een bakgoot uit een houten bekisting met daarin de eigenlijke goot.

Tegenwoordig gebruiken professionele plaatsers ook een systeem dat bekisting en goot in een element samenbrengt. De bakgoten worden, met het nodige verloop, opgehangen.

AAN ELKAAR

aan elkaar bakgoten

Ook dit type bakgoten kan aan elkaar gemonteerd worden. Aan de binnenzijde moet ervoor gezorgd worden dat de verbinding waterdicht is. Daarvoor wordt dan silicone aangebracht. Aan de buitenkant is de waterdichtheid minder belangrijk, daar is het esthetische aspect doorslaggevend: een onopvallende afwerkings­strook verbergt de naad.

De plaatser let er zeker op dat de bakgoot in één lijn doorloopt. Daarvoor monteert hij tijdelijk een houten blokje als ondersteuning.

AFVOER

afvoer

Ook bij het aansluiten van de afvoer let hij op de waterdichtheid. Naast klinknagels wordt dus ook silicone gebruikt om de verbinding te maken.

Je zal ook zien dat je afvoer dieper zit dan de rest van de goot, zo kan het water makkelijk wegvloeien.