naar top
Menu
Logo Print
23/03/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

TIPS VOOR DE INDELING VAN JE KAMERS

Niet elke kamer in huis vergt evenveel nood aan opbergruimte. We overlopen even de ruimtes waar dat het meest van toepassing is: de keuken, badkamer, bureau en natuurlijk: je werkatelier!

KEUKEN
BADKAMER
BUREAU
ATELIER
DRESSING

DE KEUKEN

In de keuken dienen de meest uiteenlopende spullen een plek te krijgen: etenswaren, potten en pannen, bestek, poetsproducten, noem maar op. Daarnaast bestaan er tal van systemen om diverse vuilnisemmers en afvalscheiders in het reguliere keukenmeubilair te integreren.

bestekLADE-INDELING VOOR BESTEK

In de huishoudwinkel koop je kant-en-klare bakjes om het bestek in op te bergen. Handig, maar ze bieden weinig flexibiliteit. Met aparte bakjes, in verschillende lengtes en breedtes, deel je je besteklade volledig naar jouw hand in.

MESSENBLOKKEN

Messen laat je niet zomaar rondslingeren in een lade. Een messenblok is veiliger en meer ruimtebesparend. Een doorsnee messenblok kan plaats bieden aan circa negen messen.

Die messenblokken zijn echter bijna allemaal gestandaardiseerd volgens messen van een bepaald merk, formaat of type. Wil je dat niet? Dan kan je ze ook zelf maken. In de video hiernaast kan je zien hoe je daarbij te werk gaat. 

POTTENLADES

pottenlades

Het klinkt onlogisch, maar met een dwarsverdeling creëer je meer ruimte in een pottenlade. Achter de dwarsverdeling plaats je de deksels, vóór de dwarsverdeling stapel je potten in elkaar. Voorzie hier ook een antislipmat, die verhindert dat de potten en pannen wegschuiven.

LADE ONDER GOOTSTEEN

De lade onder de gootsteen is voor veel mensen verloren ruimte. De wasproducten en de vaatdoek worden er weggeduwd, zonder meer. Met een aangepaste lade kun je de ruimte optimaal invullen. Dankzij een uitsparing in de lade kan de zone rond de spoelbak een zinvolle invulling krijgen. De onderliggende ruimte is een geschikte plek voor een lade met de afvalemmers en een opbergfunctie voor de poetsproducten.

Je kan ook onder de gootsteen zorgen voor inbouwlades die je zelf kan maken. Hoe? Dat zie je in de video hiernaast.

Download bouwplan

KRUIDENREKJES

Het is een stereotiep beeld in de keuken waar de dampkap tegen de wand hangt: de ruimte voor de dampkap wordt steevast ingevuld door een kruidenrek. Dat is niet meteen een aanrader. Door hitte en vettige dampen kunnen de kruiden hun smaak verliezen en aanzetten tegen de kruidenpotjes. Het is overigens meer ergonomisch die in een lade onder of naast het vuur te bewaren. Zo zijn ze binnen handbereik. Er zijn verschillende soorten kruidenrekjes om in lades te plaatsen. Sommige rekjes zijn uitneembaar.

Wil je een beter overzicht behouden en niet onnodig nieuwe potjes bijkopen omdat je nu net dat ene kruid niet meer terugvindt? Dan kan je ook een getrapt kruidenrekje in elkaar knutselen. Hoe doe je dat? Dat kan je zien in de video hiernaast.

BORDENHOUDER

borden

De meest ergonomische oplossing is om borden in een lade onder het werkblad te bewaren. Met een bordenhouder maak je de stapels borden gemakkelijk hanteerbaar.

GEBRUIK DE KASTDEUREN

In de meeste gevallen is de oppervlakte van de kastdeuren totaal onbenut. Het is nochtans een handige plaats om bijvoorbeeld ovenwanten of keukenhanddoeken weg te bergen. Daarvor hoef je enkel haakjes aan je deur te bevestigen. Wil je liever geen gaten schroeven in je deur? Dan kan je ook zelfklevende haakjes gebruiken. Hoe je daarbij te werk gaat zie je in de video hiernaast. 

EEN DIENBLAD

Een dienblad? Natuurlijk! Door iets simpels als een dienblad verander je een groepje flessen in een stijlvolle home bar. Hoe werkt dat? Optisch baken je een zone af. Alles wat binnen die zone past wordt een geheel. En zo wordt het visueel veel minder rommelig. En bovendien ga je in de praktijk ook merken dat, als alles een vaste plaats heeft, dat alles dan sneller op die plaats terecht komt.

Dat dienblad kan je kopen, maar zoals we in de video hiernaast tonen, kan je die ook zelf maken.

DE BADKAMER

badkamerIn de badkamer komt het opbergen vaak neer op twee grote groepen: de handdoeken in alle maten en daarnaast de cosmetica, andere verzorgingsproducten en eventueel medicijnen.

Achter de spiegel vind je vaak al ruimte om die laatste groep weg te bergen. Zowel een spiegel tegen een schuifdeursysteem als een draaideur bieden oplossing. Wie het strak wil houden, kan gebruikmaken van spiegelscharnieren. Die laten zich rechtstreeks op de spiegel lijmen.

Maar ook de zone onder en rond de spoelbak kan een overzichtelijke oplossing bieden door te werken met een sifonlade. Er bestaan zelfs oplossingen met twee uitsparingen in één lade.

BUREAU OF BIBLIOTHEEK

Een bibliotheekkast of een boekenrek dat deel uitmaakt van een maatmeubel met haard en tv in de woonkamer: beide moeten met het oog op hun gebruik ontworpen en gemaakt worden.

MAATVOERING

maatvoerin

Een thuisbibliotheek om de kunstboeken of romans in op te bergen, een maatmeubel om de collectie van vinylplaten, cd's of dvd's te tonen of een functionele kast in het thuiskantoor om ringmappen in weg te zetten … Allemaal dingen met vaak afwijkende formaten.

Een klassieke leggerdiepte van 32 cm volstaat dan niet altijd. Wil je een kast om ringmappen in op te bergen, dan mag je rekenen op een hoogte-afstand van 34 à 35 cm tussen de leggers en een diepte van 32 cm aan de binnenzijde.

Als het enkel om het opbergen gaat en niet zozeer om het showeffect, kan je plaats besparen door met een dubbele rij op één legplank te werken.

NUTTIGE HOOGTE

trapladder

Wanneer je de boeken of platen regematig gebruikt, dan beperk je de nuttige hoogte het best tot 2 m. Moet de volledige hoogte van de kast functioneel benut worden, dan biedt een ladder uitkomst. Een vaste ladder kan aan een baar of rail bevestigd worden, al wordt deze oplossing almaar minder toegepast.

Een alternatief is een smalle kast in het boekenrek waarin er een trapladder of trapje opgeborgen wordt. De zone boven 2 m kan ook als een kast met deuren worden opgevat. Zo kunnen hier andere, weinig gebruikte spullen in worden weggeborgen.

DRAAGKRACHT

draagkracht

Het totaalgewicht van de weg te bergen spullen is bepalend voor de materiaalkeuze of de afstand tussen de steunen. Kies je voor een draagplank van mdf om boeken op te plaatsen, dan plaats je het best om de 60 cm een tussenstijl om het doorbuigen te vermijden.

Zijn er grotere overbruggingen nodig, dan zijn er verschillende opties: een dikkere legger kiezen - richting 5 à 6 cm - of een ander materiaal kiezen met een langere vezelstructuur. Een laatste optie is om een versteviging te voorzien. Dat kan een metalen profiel of koker zijn die in de legplank is ingefreesd, of een lat tegen de (achter)wand van de nis of kast.

STABILITEIT

stabiliteit

Het gewicht op de legplanken kan hoog oplopen. Daardoor creëren de legplanken een zijdelingse druk op de zijwanden. Om te vermijden dat de zijwanden van de kast of het rek uit elkaar gedrukt worden, is het raadzaam om met een of twee vaste leggers te werken.

WERKATELIER

plastic label rekJe hebt nooit opbergruimte genoeg. Een rek gevuld met boxen die je kan labelen, zorgt ervoor dat je alles vlug én overzichtelijk kan opbergen. Het gemak van plastic is dat je het probleemloos kan reinigen. Ideaal dus om ook wat afval voor het containerpark bijeen te houden.

opbergen in de hoogte

Maar soms heb je niet altijd de ruimte om zomaar wat dozen te plaatsen. Met wat inventiviteit kan je in beperkte ruimtes toch nog heel wat kwijt. Wat denk je van een houten rek aan het plafond waar je de box in kan schuiven? Vooral te gebruiken voor materiaal dat je af en toe nodig hebt en dat anders toch maar grotendeels in de weg ligt. Opbergen in de hoogte is dus zeker geen slecht idee.

pvc-buizen aan de wand

Nog wat restjes pvc-buizen over? Bevestig ze aan de muur en je hebt er meteen een houder bij om materiaal aan op te hangen. Met grotere formaten kan je meteen een gereedschapswand maken. Met een stuk buis maak je vlug een houder om er bijvoorbeeld losse kabels of een ladder aan op te hangen.

Een plaats om je accuboor op te bergen? Opnieuw kan een pvc-buis met grote diameter waaruit je een stuk zaagt perfect dienstdoen als boormachinehouder. Nooit meer zoeken naar je machines!

emmers

Bouten of moeren? Die verzamel je in een opbergkoffer die je kan meenemen op locatie, maar spaar ook dozen van schepijs en dergelijke meer. Altijd handig om wat vijzen, moeren … te verzamelen. Duid op de dozen wel telkens de diameter en lengte aan en om welk type vijs, bout of moer het gaat. Dat spaart weer tijd om te zoeken naar de juiste maat. Sorteer je gereedschap ook per klus, dus volgens sanitair of elektriciteit bijvoorbeeld.

Moet je dringend gaan klussen om een vriend of familielid uit de nood te helpen, dan vind je zo alles sneller terug. Grote flacons of emmers kunnen perfect dienstdoen als extra opbergruimte.

DRESSING

dressing

Om je kleren op te bergen is een dressing uiteraard het beste idee. Ook hierin zijn zijn er heel wat mogelijkheden, afhnakelijk van de beschikbare ruimte. Lees hier alles over het inrichten van een dressingruimte.