naar top
Menu
Logo Print
03/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

IN 6 STAPPEN ZELF JE VENTILATIE PLAATSEN

Om je ventilatie te plaatsen kan je uiteraard ook zelf aan de slag. We overlopen even de stappen die je daarvoor moet doornemen.

1. VERDELER CONTACTEREN
2. PLAN OPSTELLEN EN DEBIETEN BEPALEN
3. BOREN
4. BOUWPAKKET SAMENSTELLEN
5. SYSTEEM INREGELEN
6. ONDERHOUD

1. VERDELER CONTACTEREN

verdeler contacterenDe verdeler helpt je op weg met het zoeken van het juiste systeem voor je woning, of het nu gaat om renovatie of om nieuwbouw. Heb je een afspraak kunnen regelen? Neem dan zeker je bouwplan mee. Hierop staat de nodige info die de verdeler nodig heeft om zijn plan te maken en de debieten te berekenen. Wil je zelf al eens je benodigde debiet berekenen, dan kan je dat doen via deze calculator
2. PLAN OPSTELLEN EN DEBIETEN BEPALEN

plan opstellen

Aan de hand van het bouwplan bepaalt de verdeler welke unit geschikt voor je is. Laat de expert hier zijn werk doen. Het is namelijk niet altijd goed om tegen het maximumdebiet van je unit aan te zitten. Soms werkt een unit beter en zuiniger als ze wat overberekend is.

Hier vind je een voorbeeld van zo’n plan.

3. BOREN

boren

Bij je ventilatieplan zit ook een boorplan. Dit zijn de gaten die je moet boren om de grote ventilatiebuizen door te boren. Het boorplan geeft je een gids over waar je moet boren voor welke diameter. Met dit boorplan kan je zelf aan de slag. Je zal vast wel nog andere gaten door je gewelven en muren moeten boren. Daarvoor kan je een diamantboor voor grote diameters huren. Hiermee kan je zelf aan de slag. Je kan dit, als je wilt natuurlijk, ook laten uitvoeren door iemand met wat meer ervaring.

Hier vind je een voorbeeld van zo’n boorplan.

4. BOUWPAKKET SAMENSTELLEN

bouwpakketAan de hand van het plan wordt er een bouwpakket samengesteld met de juiste stukken en de juiste ventilatie-unit. Die kan je, mits wat handigheid, zelf in elkaar puzzelen tot een volwaardig ventilatiesysteem. Sommige verdelers leveren ook nog gespecialiseerd materiaal aan voor de installatie en bieden je een uitgebreide opleiding om hiermee aan de slag te gaan. Het juiste materiaal kan immers een groot verschil maken.

5. SYSTEEM INREGELEN

systeemJe moet eerst de ruimtes verder afwerken voor het systeem ingeregeld kan worden. Tijdens de werken dek je het best de luchtkanalen af. Daar kan je de meegeleverde beschermkappen voor gebruiken.

grootste werken

Als de grootste werken achter de rug zijn en de deuren geplaatst zijn, kan de verdeler het systeem komen inregelen. Hij regelt de unit in en regelt de ventielen af, zodat je ventilatiesysteem optimaal werkt en elke kamer voldoende luchtaanvoer of luchtafvoer krijgt. 

6. ONDERHOUD

onderhoudEven belangrijk als een goed werkend ventilatiesysteem is een goed onderhouden ventilatiesysteem. Kijk de filters eens per maand na. Indien nodig, kuis je ze uit. Doe dit altijd droog en nooit met behulp van water. Dan gaat er schimmel op de filters komen en de gevolgen laten zich raden voor de luchtkwaliteit in huis. Ondanks de maandelijkse controle vervang je het best jaarlijks de filters om een goede binnenluchtkwaliteit te garanderen. De beste tijd van het jaar om dat te doen is in de herfst, net voor het stookseizoen.