naar top
Menu
Logo Print
03/04/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE ZELF GRASMATTEN INWERKEN

In plaats van je gazon te maaien, kan je ook opteren voor grasmatten of graszoden. Als je daarmee werkt, sluit je kale plekken uit én is je gazon sneller na het aanleggen beloopbaar.

SOORTEN GRASMATTEN
HOE GA JE TE WERK MET GRASMATTEN?

SOORTEN GRASMATTEN

grasmatten

Grasmatten zijn gekweekt met dezelfde soorten grasmengsels zoals je die terugvindt bij gras dat je moet inzaaien. In dit geval verplant je wel graszoden die opnieuw moeten inwortelen op de ondergrond.

De grasplantjes krijgen ook te maken met een nieuwe windrichting en zullen zich er dus aan moeten aanpassen. Een fosforrijke bemesting en voldoende water zijn cruciaal voor een goede doorstart.

HOE GA JE AAN DE SLAG MET GRASMATTEN?

VOORBEREIDING: EEN VLAKKE EN VASTE BODEM

vlakke bodem

Net als bij het leggen van een vloer, moet je alvorens de grasmatten te leggen zeker zijn van een vlakke ondergrond. Daarnaast dient die ook vast, en vrij van stenen en wortels te zijn. De grond omspitten is altijd aangeraden.

Daarna ga je deze aanstampen om ze goed vlak en vast te maken. Dat kan je met de voet, maar er zijn hier ook walsen – of rollers – voor. Is je ondergrond te zwaar? Dan biedt teelaarde als egaliseermiddel soelaas. Dat egaliseren doe je dan achtereenvolgens met de hark, en dan met een roller.

Heb je een terras? Zorg er dan voor dat de ondergrond een tweetal cm lager ligt dan het terraspeil, zodat je gazon niet hoger uitkomt dan het terras zelf.

DE MATTEN PLAATSEN

grasmatten

Starten met het leggen van grasmatten doe je vanaf de aanvoerlijn, of het verste punt in je tuin. Het is het gemakkelijkst om in een rechte hoek te starten. Om daar zeker van te zijn kan je een plank of een touw gebruiken als geleider.

Druk de grasmatten vervolgens stevig en dicht tegen elkaar aan en rol ze strak uit. Het is het best om een halfverbandpatroon te gebruiken – vergelijkbaar met een gemetselde muur.

grasmatten

De grasmatten zal je meestal moeten versnijden, daarbij kan je overgebleven stukken gebruiken om – net als bij een parketvloer – de volgende rij te beginnen.

Hoewel deze binnen enkele weken goed te belopen zijn, vermijd je dat het best zo vaak mogelijk bij het leggen van de matten.

Na het leggen, besproei je de grasmatten direct. Til ook de grasmaten in het begin regelmatig eens op ter controle van de ondergrond (is deze vochtig genoeg?), doe dit tot ze goed vastgegroeid zijn.