naar top
Menu
Logo Print
06/04/2019 - PIETER CHERLET

KIES DE JUISTE SCHROEFSLEUTEL

Als doe-het-zelver moet je wel eens aan het een en ander sleutelen, maar welke sleutel gebruik je dan precies? Sleutels zijn er namelijk in allerlei varianten. In dit artikel overlopen we de meest courante types. We kijken hoe je ze gebruikt en waarop je moet letten.

Hier vind je alles terug over de passende moeren en bouten.

STEEKSLEUTEL
ENGELSE SLEUTEL
RINGSLEUTEL
DOPSLEUTEL
BOUGIESLEUTEL
INBUSSLEUTEL
TE VAST?

STEEKSLEUTEL

steeksleutel

Een steeksleutel is het standaardgereedschap om bouten en moren los of vast te draaien. Je schuift de sleutel gewoon over de zeskantige kop.

Kies steeds de juiste maat. Probeer je met een te grote sleutel een bout of moer vast te zetten dan beschadig je de kop. Er bestaat geen vaste verhouding tussen de schroefmaat (uitgedrukt in metrische draad, dus met een M-code) en de grootte van de kop (uitgedrukt in mm). Passen is dus de boodschap.

ENGELSE SLEUTEL

engelse sleutel

Steeksleutels kan je kopen in een set. Idealiter heb je een reeks van 6 tot 19 mm.

Je kan ook een verstelbare steeksleutel (of engelse sleutel) is erg handig. Daarvan kan je de opening met een stelwiel aanpassen. Zo’n sleutel komt bijvoorbeeld van pas voor extra grote maten, of als je een bepaalde maat dubbel nodig hebt, om de moer vast te houden terwijl je de bout losdraait bijvoorbeeld.

RINGSLEUTEL

ringsleutelDe naam van de ringsleutel verraadt het al: je herkent hem aan de ring op het uiteinde van de sleutel. Die ring heeft aan de binnenzijde een 12-zijdige kop, hierdoor kan je de ring op 12 punten laten invallen op je moer of bout.

Je vindt dus steeds een ideale positie waarop dat makkelijk lukt.

DOPSLEUTEL

dopsleutelEen dopsleutel bestaat uit een houder en een reeks doppen. Je kiest de dop uit van het formaat dat je nodig hebt en monteert die in de houder.

Een dopsleutel kan je, net als een ringsleutel, enkel gebruiken als je de dop helemaal over de bout of moer kan schuiven.

Dopsleutels hebben steeds een ratelfunctie. Dat wil zeggen dat je in één richting kracht op de bout of moer uitoefent, in de andere draairichting niet.

BOUGIESLEUTEL

bougiesleutelEen bougiesleutel is een dopsleutel met een vaste maat. Je gebruikt die bij het verwijderen of aanbrengen van bougies in een motorblok.

De sleutel heeft een zeskantige opening met een sleutelwijdte van 14, 16, 18 of 21 mm, deze laatste is het meest gang­baar bij bougies voor auto’s. Voor een gras­machine of een bromfiets gebruik je een bougiesleutel in de vorm van een pijpsleutel.

Garagisten gebruiken vaker een bougiesleutel met dop die voorzien is van een T-greep en dubbel kniegewricht. Daarmee kunnen ze moeilijk bereikbare bougie toch losschroeven.

INBUSSLEUTEL

inbussleutelDe inbussleutel is een beetje een buitenbeentje. Hij past niet om een bout of moer, maar net in een (specifieke) schroefkop. De inbussleutel is een zeskantige staaf.

Om er tijdens het draaien kracht op te kunnen uitoefenen is de zeskantige staaf gebogen in een hoek van 90°. Of is hij voorzien van een handvat. De inbussleutel gebruik je vaak bij het monteren van meubels.

TE VAST?

te vast?

Zit je bout of je moer te vast? Denk dan aan deze tips:

  • Hoe langer de hefboom, hoe meer de kracht vergroot wordt. Zet de kracht dus op het einde van het handvat.
  • Spuit onwillige schroeven in met kruipolie. Die zal zich een weg tussen de schroefdraad vinden, en zorgen dat het losmaken gesmeerd verloopt.
  • Soms helpt het om vastzittende schroeven eerst wat harder aan te spannen. Dit kan Roestverbindingen lossen, of obstruerende deeltjes verplaatsen.