naar top
Menu
Logo Print
06/02/2019 - SOETKIN DE VREESE

STAP 2: WELK HUIS ZOEK JE?

Je weet nu wat je budget is, dus kan je aan de slag. Je kan meteen al gaan bekijken wat er op de markt is, maar beter is om je zoektocht iets gerichter te doen. Bepaal daarom eerst waar je precies naar op zoek wil gaan door jezelf enkele vragen te stellen.

WAAR WIL JE WONEN?

locatieEen eerste vraag is waar je precies wil wonen of waar je precies wil gaan zoeken. Bepaal op voorhand bijvoorbeeld hoe lang je maximaal onderweg wil zijn om op het werk te geraken of bij bepaalde familieleden. Aan de hand van verschillende factoren kan je dan een regio afbakenen waarin je op zoek wilt gaan naar een woning.

Daarnaast moet je jezelf ook de vraag stellen of je liever in een bruisend stadscentrum gaat wonen, dan wel op de stille buiten. Ook dat kan je zoektocht al beduidend versmallen.

Hou er rekening mee dat bepaalde keuzes een ander prijskaartje kunnen betekenen en je dus minder of meer voor je beschikbare budget zal krijgen. Een huis in de Brusselse regio zal meer kosten dan een huis in Vlaanderen of Wallonië. Een huis in de stadskern kost doorgaans meer dan een huis in een lokaal gehucht. Een overzicht van de gemiddelde kostprijzen kan je hier vinden.

WELKE WOONST WIL JE?

huisEen tweede vraag die je zoektocht kan vernauwen is het soort woning waarin je wilt wonen. Wil je een appartement of een huis? Wil je gesloten, halfopen of open bebouwing? En wat is de bewoonbare oppervlakte die je zou willen? Je kan uiteraard je beslissingen laten afhangen van wat er op je pad komt, of toch in die mate dat het binnen je budget valt, maar het kan goed zijn om op voorhand al te bepalen wat je wel wilt overwegen en wat je zeker niet wilt.

Naast de eerder standaardbebouwingen, zijn er ook steeds meer alternatieve woningen zoals een kangoeroewoning (waar je een of enkele verdiepingen van je woning voorziet voor je ouders of kinderen), een wooncoöperatie (waar je enkele gemeenschappelijke ruimtes deelt), een seniorenwoonst (waar alles is afgestemd op de leeftijd van de bewoner), een containerwoning (waaraan je modulair kan bijbouwen) … Je moet ervoor openstaan, maar ook dat kan het overwegen waard zijn bij je zoektocht naar een nieuwe woonst.

WELKE AFWERKINGSGRAAD WIL JE?

afwerkingsgraadWil je een afgewerkte woning of eerder bouwgrond? Ga je de woning volledig verbouwen of ben je enkel bereid om te schilderen? Bepaal op voorhand in welke mate je de woning nog wilt aanpassen na aanschaf en bekijk meteen ook hoeveel je hiervoor van je budget wilt voorzien. Hou er rekening mee dat je een deel van je spaarpot opzij zal moeten houden of zal moeten gebruiken voor een bijkomende renovatielening, waardoor je deze niet kan inbrengen in je lening.

WAT ZIJN JE VOORWAARDEN?

wish listMoet je woning een garage hebben? Of een tuin? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een bewoonbare zolder? Het is goed om op voorhand te bepalen welke elementen een must zijn in je nieuwe woning en welke bijkomende elementen een meerwaarde kunnen zijn. Je kan hier eventueel zelfs een checklist van maken. Op die manier kan je opnieuw je zoektocht vernauwen en kan je ook beter beslissen of een woning geschikt is of niet.

Verlies bij het opmaken van je wishlist ook de toekomst niet uit het oog. Als je van plan bent te veranderen van werk of je wilt kinderen, dan moet je ook hiermee rekening houden.

Bij de zoektocht is het belangrijk om op voorhand te bepalen wat je wilt, rekening houdend met het feit dat bepaalde wensen een invloed zullen hebben op wat je krijgt voor een bepaalde prijs. Wie drie kamers wil, zal meer betalen dan wie één kamer wil. Tenzij je dan bereid bent om te gaan renoveren, want een nieuwbouwwoning of een afgewerkt huis kost, zeker op korte termijn, meer dan een verouderde woning. Je budget en je wensen moeten dus op elkaar afgestemd zijn.