naar top
Menu
Logo Print
06/02/2019 - SOETKIN DE VREESE

13 TIPS BIJ HET ZOEKEN NAAR EEN WONING

1. Bezint eer ge begint.

bezinDoorloop de voorgaande stappen één voor één en denk goed na over je beslissingen. Op die manier kan je zelfzeker de keuze maken tot de aankoop van je woning. Laat je ook voldoende informeren en luister naar de ervaringen van je collega's, vrienden en familie.

2. Communiceer met je partner.

Samen een woning kopen is een grote stap. Het is dus belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn. Je moet gaan bepalen wie wat zal inbrengen en hoe de eigendom bijgevolg verdeeld zal worden. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat elkaars wensen zijn en waar compromissen mogelijk zijn.

3. Reken voldoende marge.

rekenJe weet wat je maximum kan lenen, maar dat wil niet zeggen dat je dit bedrag ook moet lenen. Je speelt beter op veilig, zodat je zeker bent dat je de aankoop en de eventuele bouw of renovatie zal kunnen bekostigen.

4. Hou rekening met premies.

Van plan om te bouwen of verbouwen? Kijk dan naar de premies waar je misschien recht op hebt en laat die meetellen in je budgetbepaling.

5. Doe een marktstudie.

Bekijk wat er op de markt te vinden is. Bezoek een paar woningen binnen de categorieën die je uitgestippeld hebt of in de regio waar je zou willen wonen. Zo krijg je zicht op wat iets kost en kan je beter inschatten wat een correcte prijs is voor een bepaalde woning.

6. Schrijf je in op nieuwsbrieven.rekenen

De meeste sites en makelaars hebben nieuwsbrieven waarop je je kan abonneren. Bij velen kan je zelf je voorkeuren opgeven en krijg je op basis hiervan een mail wanneer er een nieuwe woning is die aan je voorkeuren voldoet. Zo ben je meteen op de hoogte van een nieuwe potentiële woning.

7. Reageer snel.

Zie je een interessant zoekertje? Bekijk dit meteen en maak een afspraak. Zeker wanneer je in een drukke regio zoekt, is het de boodschap om snel te reageren.

8. Doe je research.

researchEen woning gevonden die je wel interesseert? Doe dan eerst wat research naar de ligging, de toegankelijkheid, de beschikbare documentatie ... Zo ben je voldoende voorbereid tijdens je bezoek aan de woning.

9. Neem iemand mee.

Twee paar ogen zien meer dan één. Tijdens je zoektocht neem je het best iemand mee, liefst dan nog iemand met verstand van zaken. Zo kan je niet alleen overleggen over het huis dat je hebt bezocht, maar zullen de kwaliteiten en problemen van het huis ook veel duidelijker zijn. Van plan om te verbouwen? Schakel al van in het begin een architect in, die mee kan helpen tijdens je zoektocht. Hij of zij kan dan meteen advies geven over wat er precies mogelijk is met een bepaalde woning en met een bepaald renovatiebudget.

10. Stel voldoende vragen.

vraagZowel voor, tijdens als na is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie te verkrijgen. Wees dus niet bang om je vragen te stellen en stel er ook voldoende, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

11. Doe wat water bij de wijn.

Je kan voor een bepaald budget niet alles krijgen. Dat is iets wat veel mensen pas tijdens hun zoektocht beseffen. Wees dus bereid om wat water bij de wijn te doen. Maar wijk ook niet zomaar af van je must haves en ga bedachtzaam te werk. Een huis kan dan precies je goesting zijn, als de locatie niet goed is, zal je later misschien toch spijt krijgen van je aankoop.

12. Neem je tijd.

timeSnel reageren op zoekertjes is één ding, maar een woning is een grote kost en die koop je niet zomaar. Neem dus voldoende tijd om de juiste beslissing te nemen en laat je geen druk opleggen door anderen. Hou er rekening mee dat het een tijdje kan duren voor je de geschikte woning hebt gevonden. Dit zal minimum een paar maanden en bij sommigen zelfs een paar jaar duren. Blijf dus geduldig en maak geen impulsieve beslissingen. 

13. Hou je aan je budgetten.

Het hart haalt het soms van het hoofd, maar bij de keuze van een woning is dat niet altijd goed. Om zeker te zijn dat je alles kan betalen, hou je je het best binnen de budgetten. Je kan een woning met een duurdere kostprijs bezoeken, maar ga dan niet meer bieden dan wat je kan betalen.