naar top
Menu
Logo Print
13/07/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

WAT IS CIRCULAIR BOUWEN?

Bouwen wordt almaar duurder en grondstoffen almaar schaarser en dus moet er slim nagedacht worden over het (her)gebruik van materialen en grondstoffen. Dat kan via circulair bouwen. Maar hoe werkt dat precies?

CIRCULAIRE ECONOMIE VS LINEAIRE ECONOMIE
CIRCULAIR BOUWEN?
BEWUSTWORDING

CIRCULAIRE ECONOMIE VS. LINEAIRE ECONOMIE

circulair

De lineaire economie slaat op de gebruikelijke levensloop van een product. Bij de gewone economie vertrekken we van grondstoffen, waarvan een product wordt gemaakt. Dat product wordt verkocht, en op een bepaald moment heeft het zijn levenseinde bereikt en gooit iemand het in de vuilbak en komt het op de afvalberg terecht. 

De circulaire economie heeft een duurzamere insteek. In een dergelijk systeem worden namelijk geen grondstofvoorraden uitgeput en worden materialen en reststoffen opnieuw ingezet in het systeem. Er wordt gekeken op welke manieren materialen terug kunnen gaan naar de producent, of hoe die op een andere plek of manier opnieuw kunnen worden gebruikt. Zo wordt er een kringloop gevormd waarbij verschillende materialen of componenten opnieuw kunnen worden ingezet in de economie zonder bijkomend afval te creëren.

CIRCULAIR BOUWEN?

circulair bouwen

Bij circulair bouwen wordt de kringloopeconomie in gedachten gehouden tijdens alle fasen van het bouwproces. De grond waarop een woning wordt gezet, gaat eeuwig mee, de structuur van de woning zelf misschien een paar 100 jaar. Maar de gevel slechts een tientallen jaren en de installaties tien tot twintig jaar maximaal.

OP DE GEBOUWSCHIL EN DE STRUCTUUR

mobble

Bij circulair bouwen wordt de levensloop van alle elementen die nodig zijn voor de bouw van een woning, in kaart gebracht. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar hoe de bouwmaterialen geproduceerd zijn, maar ook naar hoe ze afgebroken en verwerkt kunnen worden.

Er wordt ook zo veel mogelijk gebruikgemaakt van duurzame, gerecycleerde materialen, bijvoorbeeld aluminium gevels. Ongeveer 80% van het aluminium dat ooit al op de markt is geweest, is immers hergebruikt en wordt op dit moment nog altijd gebruikt in projecten met ramen, deuren en gevels.

mobbleHet doel is om alles wat waarde heeft, ook waardevol te houden. Een woning wordt dus gebouwd met gerecycleerde of biogebaseerde materialen en zal nadien gedemonteerd worden, zodat alle elementen opnieuw gebruikt of gerecycleerd kunnen worden.

Een voorbeeld van deze manier van bouwen is The Mobble. Dit is een modulaire woning ontworpen door enkele studenten van de UGent in het teken van de studentenwedstrijd Solar Decathlon.

Door modulair te werken, kunnen alle onderdelen opgesplitst worden, zodat je zeer eenvoudig bijvoorbeeld een andere waterpomp kan installeren of andere verlichting kan plaatsen, zonder dat er afbraakwerken nodig zijn. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de materialen niet moeten worden gerecycleerd. In plaats daarvan kunnen alle onderdelen van het gebouw elders opnieuw worden gebruikt. Op die manier is er geen bijkomende schade en geen bijkomende vervuiling.

BINNEN IN HET GEBOUW

mobble

Circulair bouwen stopt niet bij de ruwbouw of bij de installaties, dat gaat ook door in de inrichting. Zo kan je meubels halen bij de kringloopwinkel. Deze kan je indien nodig simpelweg herstellen en opnieuw gebruiken in het interieur. 

Naast meubels kan je dit concept ook toepassen op elektrische toestellen. Een oude wasmachine verbruikt zeer veel energie, maar als je het verwarmingselement eruit haalt en de machine koppelt aan de warmtepompboiler, kan je er toch een energiezuinig toestel van maken. Je moet er dus ook rekening mee houden dat niet enkel het energieverbruik van het toestel onmiddellijk van belang is, maar ook de energie die je nodig hebt om al die toestellen te gaan produceren.

BEWUSTWORDING

Het concept is nog niet ingeburgerd, maar het bewustzijn groeit wel gestaag. Er worden van klanten uit bijvoorbeeld vragen gesteld om garanties te krijgen omtrent het aandeel gerecycleerd aluminium in een bepaald product. Er is echter nog een heel grote groep die helemaal niet op de hoogte is.

Voor degenen voor wie het nog helemaal nieuw is, er dus veel nood aan informatie. Om die nood op te vangen, worden events zoals BuildUp georganiseerd. Bekijk in de video hiernaast een verslag van de eerste editie van BuildUp.