naar top
Menu
Logo Print

HOE ZELF EEN VLIEGENRAAM MAKEN

Niemand heeft graag vliegen, bijen of wespen in zijn huiskamer. Om nog maar te zwijgen van muggen. Je kan je jachtinstinct bovenhalen en elke dag even rond gaan met de vliegenmepper, je kan de grove middelen inzetten en een wolk vergif spuiten, maar de beste methode blijft natuurlijk vermijden dat de kleine lastpakken binnenkomen. Daarvoor maak je een hor.

OP MAAT
HOUTEN PROFIELEN
METALEN PROFIELEN

OP MAAT

opmetenWie een vliegenraam op maat wil maken, begint met het opnemen van de maat. Veel logischer kan je niet beginnen.

Je hebt, overbodig te zeggen, de hoogte- en de breedtemaat van het raam nodig. Meet zeker ook de diepte van het raam op, zo kan je inschatten hoe dik je hor mag zijn. Het zou zonde zijn dat je het rolluik niet meer kan laten zakken als het horraam gemonteerd is.

HOUTEN PROFIELEN

BALKEN OP MAAT

op maat zagenWe werken met een hardhoutsoort, meer bepaald meranti. We hebben hiervoor gekozen omdat die geen extra verduurzaming nodig heeft. Het hout blijft relatief stabiel onder de weersomstandig­heden.

De balken op de juiste maat afkorten is echt wel kinderspel. Wij gebruiken een handzaag in combinatie met een verstekbak, zo zagen we zeker haaks. Je kan ook een afkortzaag gebruiken als je liever elektrisch werkt.

DEUVELVERBINDING

deuvelDe balken zetten we aan elkaar met een deuvelverbinding. Je kan ook werken met deuvelpinnen. Waar je zeker op moet letten, is dat je voldoende diep boort, even afmeten en een stukje tape kleven is een goede oplossing.

Zorg ervoor dat je bij het maken van de verbinding twee deuvels plaatst. Zo vang je mogelijke torsiekrachten op.

TUSSENBALKJE

tussenbalkEen extra horizontaal balkje halverwege heeft verschillende functies. Eerst en vooral, maakt het je raamwerk wat steviger.

Het is ook een optische barrière: zo’n balkje springt wat meer in het oog, verstrooide gasten zullen dus niet door het vliegengaas proberen te lopen.

SAMENSTELLEN

samenstellenAls alle deuvels, met een drupje lijm op hun plaats zitten, rest je enkel nog het raamwerk helemaal in elkaar te schuiven. ‘Schuiven’ klinkt wat gemakkelijker dan het is, je zal hoogstwaarschijnlijk wat kracht moeten uitoefenen.

Een paar welgemikte tikken van de hamer zullen soelaas brengen.

GAAS

gaasGaas voor een vliegenraam is makkelijk te verkrijgen. Uiteraard wil je een soort gaas met kleien mazen, zodat er geen vliegen binnen komen, anderzijds wil je toch zo veel mogelijk vrij zicht. Het vliegengaas dat je in de handel kan krijgen is op die manier ontworpen.

Rol het gaas uit bovenop het frame. Plaats er enkele gewichten op zodat het mooi open blijft liggen. Tack het vast op de lat. Werk daarbij van het midden naar de hoek. Snij vervolgens op maat met een breekmes.

PLAATSEN

plaatsenOm een vast horraam te bevestigen monteren we haken aan de rand.  Om de hor te bevestigen aan het raam kiezen we schroeven boven spijkers. Zo kan het horraam na de zomer makkelijker opnieuw weggenomen worden.

METALEN PROFIELEN

metalen profielen

Je kan ook beslissen om een hor te maken met metalen profielen. Je koopt die als pakket, met alle benodigdheden om het vliegenraam te maken. De metalen profielen moet je ook eerst op maat zagen, je gebruikt er een ijzerzaag voor.

Metaal zagen kan vervelende bramen opleveren, die haal je weg met een vijl. Let wel op dat je niet te veel van de beschermende verflaag weghaalt.

INEENKLIKKEN

ineenklikken

Om het raam ineen te zetten heb je nu geen deuvels nodig. Het systeem werkt met kunststof koppelstukken. Je hoeft ze in principe enkel vast te klikken.

Bij grote ramen kies je er ook in dit geval beter voor om halverwege een dwarsverbinding te plaatsen.

GAAS PLAATSEN

gaas plaatsen

Ook het gaas plaatsen verloopt iets anders. Probeer het niet te tacken in de metalen structuur, dat gaat niet lukken. Je werk hier met een rubberen draad. Die past net (of net niet) in de gleuf die voorzien is in het metalen profiel.

Spreidt het gaas uit over het profiel en pers het met de rubberdraad in de gleuf. Er is een speciale tool voorzien om dit te doen lukken. Doordat je het gaas in de gleuf drukt spant het gaas automatisch strak op.