naar top
Menu
Logo Print
21/09/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

WARM WATER WINNEN MET ZONNE-ENERGIE

Zonnepanelen zijn er niet alleen voor elektriciteit, maar vormen ook een goede manier om sanitair warm water te voorzien. Dan spreken we over zonnecollectoren of thermische zonnepanelen. Een sanitaire installatie met thermische zonnepanelen wordt een zonneboiler genoemd. In dit artikel overlopen we hoe een dergelijke installatie werkt en welke soorten panelen je hebt.

HOE WERKEN THERMISCHE ZONNEPANELEN?
SOORTEN THERMISCHE ZONNEPANELEN
SOORTEN ZONNEBOILERS
RENDEMENT

HOE WERKEN THERMISCHE ZONNEPANELEN?

ZONLICHT OPVANGEN

thermisch paneel

Thermische zonnepanelen zijn zonnepanelen die gebruikt worden voor warm water. Door deze panelen lopen leidingen die water of glycol (een soort koelvloeistof) bevatten.

Daarbovenop ligt een absorptieplaat om zonlicht op te vangen en een afdekplaat die alles beschermt. Doordat de absorptieplaat de warmte van het zonlicht opvangt, zal het water in de leidingen opwarmen.

VAN PANEEL NAAR KRAAN

voorraadvat zonneboiler

Dat water stroomt op zijn beurt naar een voorraadvat en dan naar de zonneboiler, waar het water verder kan worden opgewarmd.

Dat water kan dan worden gebruikt voor warm water in de badkamer, keuken en voor je verwarming.

SOORTEN THERMISCHE ZONNEPANELEN

VLAKKEPLAATCOLLECTOR

Prijs per paneel: € 500 - € 600 (oppervlakte = 2,5 m²)

vlakkeplaatcollector

Een vlakkeplaatcollector bestaat uit een vlak absorberend paneel met een leidingenconstructie, isolatiemateriaal en een glazen afdekplaat die zonlicht doorlaat.

Het absorberende paneel geeft de gewonnen warmte af aan het water in de leidingen dat circuleert tussen de collectoren en de boiler.

VACUÜMCOLLECTOR

Prijs per paneel: € 700 - € 800 (oppervlakte = 2,5 m²)

vacuümcollector

Vacuümcollectoren hebben dubbelwandige glazen buizen met daartussen een vacuüm dat de zonnestralen opvangt en verbonden is met een gesloten buis.

Deze collectoren kunnen nog steeds veel warmte produceren wanneer het buiten koud is. Bij dit soort panelen spelen de hellingsgraad en de oriëntatie van het paneel een kleinere rol.

DRUKLOOS OF DRUKGEVULD SYSTEEM?

drukloos

DRUKLOOS SYSTEEM

Bij panelen met een drukloos systeem of leegloopsysteem (foto) zijn de zonnecollectoren gedeeltelijk gevuld met een mengeling van water en antivriesvloeistof. Wanneer de zon genoeg schijnt en de temperatuur van de collectoren warmer is dan het water in het boilervat, werkt de pomp en circuleert het water.

De vloeistof wordt naar de collector(en) gepompt en warmt het boilervat op. Wanneer die op temperatuur is, stopt de pomp en loopt het water terug in het voorraadvat. Dat voorkomt oververhitting en vorst. De pomp start immers maar wanneer de temperatuur in de collectoren hoger is dan het water in de boiler. De leidingen moeten hiervoor wel onder een helling worden geplaatst.

DRUKGEVULD SYSTEEM

Drukgevulde systemen bevatten noch water, noch een antivriesvloeistof (glycol). In koudere oorden zullen deze efficiënter zijn. Hier lopen de leidingen nooit leeg. Een drukgevuld systeem heeft wel meer onderhoud nodig, daar glycol zijn antivrieskracht na verloop van tijd verliest.

De koelvloeistof moet om de vier jaar gecontroleerd en zo nodig worden vervangen. Drukgevulde systemen zijn interessant voor wie veel water nodig heeft.

SOORTEN ZONNEBOILERS

Prijs (afhankelijk van aantal collectoren): € 2.000 - € 5.000

KLASSIEKE ZONNEBOILER

zonneboiler$

De standaardzonneboiler bestaat uit enkele collectoren en een losstaande opslagtank. Het water wordt in de tank gepompt wanneer de temperatuur in de leidingen hoger is dan in de boiler.

Het koude water van de boiler koelt de zonnecollectoren en de boiler wordt door het warme water van de collectoren verwarmd. Wanneer de collectoren en de boiler eenzelfde temperatuur hebben, stopt de pomp. Zo is er beschikbaar warm water voor gebruik.

COMPACTE ZONNEBOILER

compacte zonneboiler

Bij een compacte zonneboiler is er geen opslagtank aanwezig, maar wordt het leidingwater rechtstreeks verwarmd in een collector.

Een compacte zonneboiler is vooral interessant voor kleinere dakoppervlaktes.

ZONNEBOILER KOPPELEN AAN CENTRALE VERWARMING

zonneboilercombi

Bij zowel een klassieke als een compacte zonneboiler zal je nog een klassieke boiler nodig hebben om het water na te verwarmen. Je kan in de plaats daarvan je zonneboiler ook koppelen aan je verwarming. Hierbij is het opslagvat van een standaardzonneboiler uitgerust met een extra warmtewisselaar, aangesloten op de cv-ketel.

COMBIKETEL

Een zonneboiler wordt doorgaans strikt gebruikt voor sanitair warm water. Wil je deze toch gebruiken voor centrale verwarming, dan ga je voor een zonneboilercombi. Dit systeem heeft naast een opslagvat ook een ingebouwde cv-brander.

RENDEMENT

rendementEen zonneboiler kan jaarlijks tot 70% van de warmwaterproductie op zich nemen, wat een fikse besparing betekent op je energiefactuur. Daarvoor moet je ook rekening houden met de volgende zaken:

  • de staat van je cv-ketel: voor een maximale opbrengst is het beter om zonnepanelen aan te sluiten op een systeem met een condensatieketel dan een met een klassieke gas- of stookolieketel. Een condensatieketel zorgt immers al voor een flinke besparing op verwarming;
  • isolatie: als je een zonneboiler gebruikt voor je verwarmingsbuizen, dan zorg je er uiteraard voor dat je woning goed geïsoleerd is, zodat de warmte niet meteen verdwijnt;
  • de temperatuur: zonnepanelen presteren het best bij een temperatuur van 25 °C, als de temperatuur te hoog is, kunnen de zonnecollectoren minder absorberen;
  • aantal zonne-uren: plaats je zonnepanelen op een locatie waar de zon meer schijnt, dan zullen ze uiteraard meer opbrengen. Ze kunnen ook warmte absorberen bij bewolking, maar dat zal – logisch – minder zijn;
  • schaduw: op schaduwrijke plekken moet je geen zonnepanelen plaatsen om de lichtinval zo min mogelijk te verstoren;
  • de helling van je dak: het hoogste rendement zal je halen bij een helling van 30° tot 40°. Bij minder of meer zullen ze minder absorberen. Bij platte daken kan je ze op een frame plaatsen;
  • oriëntatie: een zonnepaneel oriënteer je best op het zuiden voor het hoogste rendement. In het oosten of het westen is ook een mogelijkheid als het niet anders kan, maar wanneer de zon het sterkst schijnt, zal je er minder uit halen.