naar top
Menu
Logo Print
05/10/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE BAD KIEZEN

Steeds vaker wordt een douche geplaatst in plaats van een bad. Toch heeft een bad ook zijn nut. Jonge kinderen wassen lukt makkelijker in een klassieke kuip dan onder de douchestraal. Bovendien zijn er ook genoeg mensen die er gewoon van houden om als ontspanning urenlang te weken. Ook baden heb je in verschillende uitvoeringen. We overlopen ze in dit artikel.

INBOUW VS VRIJSTAAND
AANGEPASTE UITVOERINGEN
VORM
MATERIALEN

INBOUW VS VRIJSTAAND

Ben je een badkamer volledig aan het renoveren, dan moet je hoe dan ook zo vlug mogelijk kiezen welk type bad je wil. Voor het plaatsen van de vloerbekleding, de wandafwerking en voor de positie van de waterleiding moet je rekening houden met het type bad.

INBOUWBAD

inbouwbad

Een inbouwbad of ligbad is een bad dat langs de badkamerwand wordt geplaatst. Het bad staat op dragende badpoten. De zijden die niet tegen de muur geplaatst worden, zijn voorzien van een waterdichte ombouw. Die ombouw bestaat uit blokken of panelen van kunststof of waterdicht gipskarton. Achteraf kan je deze nog betegelen of afwerken met PVC-panelen. Plaats je een bad in de hoek van je badkamer, dan wordt er gesproken van een hoekbad – hoekbaden zijn echter vaak geen lig-, maar zitbaden.

Het verschil tussen een ligbad en een zitbad zit hem - logisch - in de beschikbare ruimte in het bad. Een zitbad kan trouwens gemakkelijk ook als douche worden gebruikt.

VRIJSTAAND BAD

vrijstaand bad

De naam zegt het al zelf, het vrijstaand bad staat niet vast aan een badkamerwand. Deze zijn vooral interessant in ruime badkamers, of badkamers waar er geen plaats is om een bad tegen de wand te plaatsen.

Vrijstaande baden vergen wat extra aandacht bij de plaatsing voor kranen en watertoevoer, maar ze zijn wel gemakkelijker te onderhouden omdat je rondom rond het bad kan gaan. Je zal ook meer spatwater hebben op de badkamervloer dan bij een inbouwbad. Je hebt vrijstaande baden die geen ombouw nodig hebben, en vrijstaande baden die wel van een ombouw zijn voorzien. Die eerste bevinden zich vaak in een duurdere prijsklasse.

 INBOUW

 • Weinig origineel karakter
 • Goed in te passen
 • Makkelijk bij renovatie

 VRIJSTAAND

 • Indrukwekkende look
 • Veel plaats nodig
 • Vraagt extra aandacht wat betreft kranen en watertoevoer

AANGEPASTE UITVOERINGEN

DOUCHEBAD

douchebad

Heb je geen plaats om een afzonderlijke douche of een afzonderlijk bad te plaatsen, maar wil je wel graag alletwee in de badkamer? Dan kan je ook kiezen voor een douchebad. Hiervoor kan je op de badrand een spatwand plaatsen (uit glas of panelen) zodat de rest van de badkamer spatvrij blijft.

Een douchebad kan in verschillende uitvoeringen, zowel in een klassiek ligbad als hoekbad, als in een volledig ingesloten douchebadcabine. Meestal springt de badrand wat uit en is het douchebad iets breder op de plaats waar de douchekop hangt.

INSTAPBADinstap

Wie slecht te been is en graag een bad neemt, kan kiezen voor een instappad. Een instapbad is uitgerust met een opening (vaak met een deurtje), zodat je niet over de rand moet stappen om erin te geraken.

Instapbaden bestaan qua uitvoering in alle voorgaande vormen van baden.

VORM

vorm

Ronde vormen hebben een zachtere uitstraling, en zijn makkelijker in een klassiek badkamerinterieur te passen dan in een modern geheel. Rechtere modelen zijn dan weer perfect voor die meer edgy look.

Hoe beter het bad aansluit op de lichaamsvormen, hoe minder water je nodig hebt om het bad helemaal te laten vollopen. Zorg er wel voor dat het bad aangepast is aan je lengte. Wie weinig plaats heeft kan kiezen voor een zitbad, je combineert de praktische aspecten van een bad met de ruimtebesparende eigenschappen van een douche.

 ROND

 • Lager waterverbuik
 • Makkelijk schoon te maken
 • Zachtere uitstraling

 RECHTHOEK

 • Veel water nodig
 • Vuil kan in hoeken ophopen
 • Edgy look

MATERIALEN

materialen voor je badHet vaakst vind je nog baden van geëmailleerd staal. Dat was zeker vroeger het meest gebruikte materiaal. Tegenwoordig vind je, ook in betaalbare prijsklassen, ook acrylbaden. Die voelen wat zachter aan, houden de warmte beter vast en zijn bestand tegen kleine inslagen.

Ook de nieuwe composietmaterialen worden populairder. Ook die kunnen duurzaam, onderhoudsvriendelijk en goed isolerend zijn. Vergeet dat echter niet te checken wanneer je je bad kiest.