naar top
Menu
Logo Print
12/10/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

WERKEN MET HOUT

De gemiddelde doe-het-zelver heeft een hart voor hout, zij het nu in zijn massieve vorm of verwerkt als plaatmateriaal. Het is nu eenmaal een materiaal waar je veel mee kan, en quasi elk soort gereedschap heeft wel een toepassing voor hout. Mits de juiste behandeling - afhankelijk van de houtsoort - kan hout ook zeer lang meegaan. Hout kent uiteraard duizenden toepassingen, maar als je nu zelf iets uit hout wil maken, zijn er een aantal zaken waar je bij praktisch elke klus rekening mee moet houden. Welke houtsoort kies je? Hoe zorg je ervoor dat je werkstuk niet bij het minste tikje uit elkaar valt? Hoe zorg je voor een mooie afwerking? En wat als je hout beschadigd is? ... Allemaal dingen waar we in dit artikel ons licht op schijnen.

 

EERST: KIES HET GESCHIKTE HOUT

KIES DE GESCHIKTE HOUTSOORT

houtsoort

De belangrijkste keuze die je moet maken, is of je opteert voor zachthout of hardhout. Hardhout is van een hogere kwaliteit, maar dus ook duurder. Zachthout is goedkoper en van een mindere kwaliteit. Daarnaast zijn er nog een aantal bewerkte houtalternatieven mogelijk.

Lees het volledige artikel

KIES HET GESCHIKTE PLAATMATERIAAL

plaatmateriaal

Massief hout komt rechtstreeks van de boom, plaatmateriaal wordt dan weer verwerkt door de mens. Daarin bestaan er echter nog verschillende soorten. In dit artikel lijsten we ze voor je op.

Lees het volledige artikel

 

KIES DE JUISTE HOUTLIJMhoutlijm

Met houtlijm kan je een heel sterke verbinding maken. In heel wat gevallen is de lijmverbinding zelfs sterker dan het hout. Toch zijn er enkele zaken die je moet weten voor je met houtlijm aan de slag gaat. We zetten een en ander op een rijtje.

Lees het volledige artikel

 

6 MANIEREN OM EFFICIENT HOUT TE VERBINDENhoutverbindingen

Wie iets maakt uit hout, wil ook dat het goed en stevig in elkaar zit. Daarvoor bestaan er verschillende houtverbindingen. We overlopen in dit artikel enkele courante types die je een stuk verder zullen helpen.

Lees het volledige artikel

 

3 ONMISBARE AFWERKINGSTOOLS VOOR JE HOUTKLUSafwerking

Tijdens het klussen aan je werkstuk moet je ook nadenken over de afwerking. Met een vijl, rasp en schraapstaal heb je enkele klassieke tools ter beschikking om een teveel aan materiaal weg te werken, of te zorgen voor een fijnere afwerking. Lees meer over de verschillen tussen deze gereedschappen en hoe je ze gebruikt.

Lees het volledige artikel

 

6 VAAK VOORKOMENDE PROBLEMEN BIJ HOUT EN HOE ZE OP TE LOSSENproblemen

Een slecht onderhouden raamkozijn waarvan de verf bladdert. Een oude tafel uit het tuinhuis is ten prooi gevallen aan houtrot. Een vintage kast op de kop getikt, maar die is aangetast door houtworm? Zolang het hout niet tot in de kern is beschadigd, is de kans groot dat het hout te redden valt. Enkele tips opgesomd!

Lees het volledige artikel