naar top
Menu
Logo Print
12/10/2019 - PIETER CHERLET

KIES DE IDEALE PLAATS VOOR JE KAMERPLANT

Kamerplanten die verschrompelen als je er nog maar naar kijkt, het is een - lichtelijk overdreven - frustratie die je misschien wel bekend in de oren klinkt. Het zijn fragiele wezens, die kamerplanten. Om je kamerplanten gezond te houden, moet je ze eerst en vooral op de juiste plaats zetten. Hoeveel licht heeft elke plant nodig? We overlopen het in dit artikel.

ZON VS. SCHADUW
RUIMTES IN HUIS

ZON VS. SCHADUW

ZONNIGE STANDPLAATS

zonnige standplaatsHeb je een groot raam dat grotendeels op het zuiden is gericht, dan is de plaats voor het raam een zonnige standplaats. Op die plaats heb je minstens vijf volle uren direct zonlicht. Op de informatiekaart van de planten die geschikt zijn voor deze plaatsen, vind je een zonsymbooltje.

Let wel op: zet je kamerplanten niet te dicht bij het glas. Op een zuidelijke standplaats kan de zon, met behulp van het glas, de bladeren van je plant verbranden. Je plaatst je planten dus beter niet op de vensterbank.

Op deze plaats voel je het verschil in seizoenen veel harder dan op andere plaatsen. In de zomer zal je je kamerplant dus vaker water moeten geven dan in de winter.

HALFSCHADUWSTANDPLAATS

halfschaduw

Een halfschaduwplaats heeft minstens een drietal uur direct zonlicht. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • een plaats bij een eerder noordelijk raam;
  • een plaats bij een klein raam;
  • een plaats naast een groot raam; 
  • een plaats dieper in de woning (3 meter weg van een groot raam).

Op het naamplaatje van de plant zie je een zonnetje met een wolk als symbool staan, of een halfgekleurde zon. Op halfschaduwplaatsen hebben kamerplanten iets sterker de neiging naar het licht toe te groeien. Wil je dat vermijden, dan moet je je planten regelmatig een kwartslag draaien.

SCHADUWSTANDPLAATS

schaduw

Een schaduwstandplaats heeft weinig direct zonlicht, minder dan drie uur. Let er wel op dat er zeker wel voldoende (indirect) daglicht aanwezig is.

Een ruimte waar helemaal geen zonlicht binnenkomt, is totaal ongeschikt om planten te zetten, ze kunnen dan niet aan fotosynthese doen. Vaak vind je op de steekkaart van de plant een wolkje als symbool voor een schaduwstandplaats.

RUIMTES IN HUIS

BADKAMER

badkamer

De badkamer is een ruimte waar de luchtvochtigheid hoger is dan in andere ruimtes. Daar kan je gebruik van maken: er zijn zeker planten die graag een hoge luchtvochtigheid hebben.

Méér zelfs, je kan je (tropische) planten ook tijdelijk verhuizen naar je badkamer als je een douche neemt. Zo kunnen de planten via hun bladeren vocht opnemen. Een extra verwenbeurt voor je planten dus.

SLAAPKAMER

slaapkamer

Er werd vroeger wel eens beweerd dat het ongezond is om kamerplanten op je slaapkamer te zetten. Dat is quatsch. De mythe vindt haar oorsprong in het feit dat planten ‘s nachts CO₂ uitstoten en zuurstof verbruiken. (Overdag is dit net andersom.)

Maar als je alles wat in het juiste perspectief plaatst, merk je meteen dat je je geen zorgen hoeft te maken. Je hebt ongeveer 5.000 planten nodig om evenveel zuurstof te verbruiken als een slapende persoon. Zelfs wie van zijn slaapkamer een urban jungle maakt, loopt dus geen gevaar.