naar top
Menu
Logo Print
12/10/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE ZELF EEN STOPCONTACT VERPLAATSEN

Soms zit een stopcontact op een bijzonder vervelende plaats, en dat kan een kink in de kabel zijn voor de (her)inrichting van een ruimte. Gelukkig zit een stopcontact vaak niet onherroepelijk vast en kan je die zelf verwijderen en verplaatsen. We tonen hoe je dat stap voor stap zelf kan doen. Dit stopcontact zit in een voorzetwand van gipskarton, dus het kan makkelijk verplaatst worden.

INBOUWDOOS UIT DE MUUR
NIEUWE PLAATS VAN HET STOPCONTACT
GATENZAAG
IJZERDRAAD
STOPCONTACT MONTEREN
GAT DICHTMAKEN

INBOUWDOOS UIT DE MUUR

schroefCentraal in het stopcontact zit een schroef. Die draai je eerst los. Links en rechts zie je nog twee schroeven. Ook die draai je los. Daarna neem je het stopcontect en het afdekplaatje weg.

spanningzoeker

Opgelet: werk hier met een schroevendraaier geschikt voor elektrische klusjes. Zit er ook een spanningszoeker op? Dan controleer je het best nog eens de spanning, zodat je veilig kan werken. Lees hier na hoe je veilig omgaat met een spanningszoeker.

nbouwdeelHet inbouwdeel komt nu uit de muur. Maak dan alle bekabeling los. Onderaan zijn twee schroeven, daarmee los je de fase- en de schakeldraden. Bovenaan vind je nog een schroef, daarmee bevrijd je de aardingsdraden.

klemmenEen inbouwdoos voor een holle wand zit met twee klemmen vast, met een schroef, boven en onder, ontspan je die. Wrik de inbouwdoos uit de muur en haal die over de kabel.

NIEUWE PLAATS VAN HET STOPCONTACT

tikjes

Bepaal nu de nieuwe plaats van het stopcontact. Op zich kan je die vrij kiezen, maar je houdt het best dezelfde hoogte aan. Waarschijnlijk is de hoogte van alle stopcontacten in je kamer even hoog. Dat geeft toch steeds het mooiste effect.

Kies ook een plaats waar geen steunbalk achter zit, dat controleer je met enkele tikjes.

GATENZAAG

gatenzaag

Heb je een geschikte plaats gevonden? Zoek dan een gatenzaag van het gepaste formaat. Zet de gatenzaag op de inbouwdoos om die te controleren. Tenzij je de juiste maat van buiten kent, dat kan ook.

zagenDe juiste maat gevonden? Schroef die dan op de houder. Twee pinnetjes klikken in de gaten en de moer spant het geheel stevig aan de houder in je boormachine. Zet de boormachine op volle snelheid, en boren maar.

IJZERDRAAD

ijzerdraadNeem daarna een stuk flexibele ijzerdraad. Breng de ijzerdraad in het boorgat in, tegelijk vis je in het andere gat naar het uiteinde.

Op korte afstand is dat makkelijk. Moet je langere afstanden overbruggen, dan kan je halverwege een extra opening boren.

wikkelenWikkel vervolgens de ijzerdraad stevig rond de elektrische kabel, dan haal je voorzichtig de kabel achter de voorzetwand door naar het andere gat.

Het is even pulken, maar dan komt de kabel toch tevoorschijn.

STOPCONTACT MONTEREN

klemmenWe gaan het stopcontact opnieuw monteren. Schuif eerst de inbouwdoos over de kabel en schroef de klemmetjes vast, zodat de doos geklemd zit in de muur.

draden monterenOnderaan moet je met de schroefklemmen, de zwarte schakeldraden en de blauwe nuldraden vastzetten. Bovenaan komen dan de geelgroene aardingsdraden. Als ook die vastzitten, kan het stopcontact in de muur.

afdekplaatjesDe schroeven passen in de openingen die daarvoor voorzien zijn, aan de zijkanten van de inbouwdoos. Als laatste kunnen ook de kunststof delen weer worden vastgezet. Daarvoor gebruik je de centrale schroef.

GAT DICHTMAKEN

plank op maatWe zagen nu een plank op maat. We hebben een plank nodig van ongeveer twee en een half, drie keer de grootte van de opening. Want het oorspronkelijke gat moeten we nog dichtmaken.

Op ongeveer drie vierden van een zijde zet je een schroef vast. Kies hiervoor een extra lange schroef. Ook boven en onder de opening draai je alvast een van de lange schroeven.

rondje gipskartonJe kan nu het plankje in de opening steken. De schroef is je handvat. Trek eraan, terwijl je de twee andere schroeven verder indraait. Zorg dat het plankje mooi tegen de achterzijde van het gipskarton drukt. Als dat zo is, kan je het handvat weghalen.

Het rondje gipskarton, het overschot van het zagen van je nieuwe opening, kan je nu tegen het plankje vastmaken. Recycleer je handvat.

opvullenDan blijft alleen wat vulwerk over. Begin met schuren, zo heb je een effen basis om te starten. Neem wat instant vulmiddel op je pleisterspaan. In enkele vlotte bewegingen vul je de naden en trek je de muur weer perfect glad.

Als alles droog is, schilder je de laatste zichtbare sporen weg. Vergeet wel je primer niet.