naar top
Menu
Logo Print
19/10/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

7 TIPS OM ZUINIG OM TE GAAN MET JE THERMOSTAAT

Thermostaten, (ruimte)voelers, regelaars, ofwel ‘dat kastje dat daar in de living hangt’. Veel mensen benoemen die als ‘de verwarming’, maar het is eigenlijk slechts de verbinding met de verwarmingsketel. Thermostaten zijn al jarenlang op de markt, en zijn intussen geëvolueerd van toestellen met kwik tot klokthermostaten, digitale thermostaten en zelfs slimme thermostaten. De digitale en slimme thermostaten genieten het meeste voorkeur. We geven je enkele tips mee om er goed mee om te gaan, wat zal leiden tot een daling op de energiefactuur.

WAT DOET EEN THERMOSTAAT?
1. BEPAAL EEN GOEDE LOCATIE VOOR JE THERMOSTAAT
2. MAAK OPTIMAAL GEBRUIKT VAN DE (KLOK)PROGRAMMATIEFUNCTIES
3. GEBRUIK DE ‘VAKANTIEMODUS’-OPTIE
4. KIES VOOR EEN MODULERENDE THERMOSTAAT
5. OVERWEEG EEN ZELFLERENDE THERMOSTAAT
6. PLAATS THERMOSTATISCHE KRANEN BIJ ELKE RADIATOR
7. BEHEER JE VERWARMING VANOP AFSTAND

WAT DOET EEN THERMOSTAAT?

thermostaat

Een thermostaat heeft drie belangrijke functies:

  • de omgevingstemperatuur meten met een thermometer;
  • een communicatiekanaal met je verwarmingsketel;
  • een programmatiefunctie voor de temperatuur in je ruimte.

De thermostaat zal je verwarmingsketel vertellen of die moet aanspringen of niet.

1. BEPAAL EEN GOEDE LOCATIE VOOR JE THERMOSTAAT

plaatsen van je thermostaatDe plaats van je thermostaat moet je goed overwegen. Je plaatst die bij voorkeur op een hoogte van ongeveer 150 cm van de grond in een ruimte waar je veel tijd spendeert – meestal is dat gewoon de living.

TE VERMIJDEN

Vermijd tochtige ruimtes en de nabijheid van een raam of deur, de wind kan immers invloed hebben om de temperatuur die de thermostaat registreert.

Vermijd ook direct zonlicht, die zal er dan weer voor zorgen dat er een warmere temperatuur wordt gemeten dan de werkelijke temperatuur in de ruimte.

Verder plaats je je thermostaat ook niet in de buurt van radiatoren, want daarvan zou die ook warmte ontvangen, waardoor de thermostaat de temperatuur in de ruimte zal overschatten.

DRAAD OF DRAADLOOS?

draadverbinding

Je hebt thermostaten die via draad verbonden zijn – heel vaak rechtstreeks met de verwarmingsketel met twee draadjes. Er zijn daarnaast ook thermostaten die draadloos werken.

Draadloze thermostaten bestaan heel vaak uit 2 modules: een draadloze module om in de woonruimte te plaatsen, en een ontvangstmodule die bij de ketel wordt geplaatst.

2. MAAK OPTIMAAL GEBRUIKT VAN DE (KLOK)PROGRAMMATIEFUNCTIES

maantje

Je verwarmingssysteem kan maar krachtig en functioneel werken, zodra je die zelf ook regelt. Een eenvoudige thermostaat zonder klokprogramma staat toe om de temperatuur te verhogen en te verlagen.

De meeste thermostaten zijn tegenwoordig echter uitgerust met een klok, die het toelaat om te programmeren wanneer de verwarming aanslaat, en op welke temperatuur, allemaal op basis van wanneer je thuis bent. Wanneer heb je graag meer of minder warmte? Wanneer ben je thuis? Wanneer niet? Wanneer ga je slapen? …

Vaak spreekt men hier dan van een dag- en nachtregime. Meestal wordt hier met icoontjes gewerkt: een zonnetje voor wanneer je warmte wil en een maantje wanneer je een lagere temperatuur wenst. Het is dus belangrijk – én voordelig voor je energiefactuur – dat je deze juist instelt naar jouw wensen.

open haardSommige thermostaten hebben ook een apart klokprogramma voor sanitair warm water. Douchen, een bad nemen, afwassen, … Je doet het allemaal niet op elk moment van de dag. Net door die momenten goed te programmeren in de thermostaat ga je op de juiste momenten je comfort verhogen wanneer het nodig is, en heb je tevens de hoogst mogelijke besparing.

Sommige thermostaten hebben ook een open-haardfunctie. Heb je thuis een kachel of open vuur? Dan is het best dat je die functie aanzet wanneer die actief is, op die manier zal de thermostaat weten dat het in de andere ruimtes ook nog warm gemaakt moet worden.

buitenvoelerDoor ook rekening te houden met de buitentemperatuur, kan je nog meer besparen en kan je verwarmingsketel op de efficiëntste manier je woning verwarmen. Die weet dan namelijk dat die harder zijn best moet doen bij een koude temperatuur dan bij warmere buitentemperaturen.

Dat kan je doen door een buitenvoeler te plaatsen, die zowel met draad als draadloos kan worden verbonden met de verwarmingsketel.

3. GEBRUIK DE ‘VAKANTIEMODUS’-OPTIE

vakantiemodusMensen vragen zich vaak af wat ze moeten doen wanneer ze enkele weken niet aanwezig zijn in hun woning en bijvoorbeeld op vakantie zijn. Een eerste reflex zou zijn om het hele verwarmingssysteem uit te schakelen. Dat is echter niet aan te raden.

Heel wat thermostaten zijn daarom tegenwoordig uitgerust met een vakantiemodus (het icoon daarvan is meestal een valies of parasol). Daarmee kan je de dagen instellen waarop je afwezig bent.

Door dat te doen zal de verwarming in die periode niet nodeloos aanspringen om je woning op te warmen, maar zal die op een laag regime je systeem wel in evenwicht houden. Het grootste voordeel daarvan is dat je bespaart op je energiefactuur. Indien je werkt met een boiler (gevuld met sanitair warm water) voorkom je op die manier ook legionellavorming.

4. KIES VOOR EEN MODULERENDE THERMOSTAAT

warmtevraag creatieEr zijn 2 groepen thermostaten: degene die met een aan/uit-schakeling werken, en thermostaten die werken op een modulerend principe. Een aan/uit-schakelende thermostaat zal enkel aangeven aan de ketel wanneer die moet branden of niet, een modulerende thermostaat zal ervoor zorgen dat er veel dan niet een heel klein beetje warmtevraag wordt gecreëerd, wanneer bijvoorbeeld het verschil tussen de gewenste en de huidige temperatuur klein is.

Het spreekt voor zich dat een ketel die 100 keren per dag aan en uit dient te springen veel meer energie zal verbruiken dan een ketel die modulerend wordt aangestuurd.

5. OVERWEEG EEN ZELFLERENDE THERMOSTAAT

zelflerende thermostaatEr zijn thermostaten die het je nog makkelijker maken om jouw week in te stellen. Een zelflerende thermostaat heeft een aantal sensoren die weten of er iemand thuis is of niet, en leert op die manier je leefpatroon kennen.

Dankzij die gegevens zal die ook je woning verwarmen wanneer je thuis bent en wat kouder maken wanneer je weg bent.

6. PLAATS THERMOSTATISCHE KRANEN BIJ ELKE RADIATOR

Dthermostatische kraanoor je woning stroomt een circuit met warm water – een verwarmingskring – die warm water overbrengt van de verwarmingsketel naar de radiatoren.

Werk je met manuele kranen? Dan wil dat zeggen dat er in elke ruimte eenzelfde afgifte zal zijn. Werk je met thermostatische kranen? Dan kan je daar de temperatuur op instellen. Een dergelijke kraan is ook uitgerust met een thermometer, die ervoor zal zorgen dat ze stopt met warmte opgeven wanneer een bepaalde warmte is bereikt.

thermostatische kraanDankzij zo’n thermostatische kraan kan je het niet enkel open zetten om alle warmte te krijgen, maar kan je ook bijregelen om minder warmte te krijgen in een bepaalde ruimte.

In de slaapkamer wens je bijvoorbeeld een eerder gematigde temperatuur, en hoeft het helemaal niet zo warm te zijn. Door de kraan bij te regelen krijg je dan gewoon minder warmte, waardoor het kouder wordt in de ruimte.

7. BEHEER JE VERWARMING VANOP AFSTAND

afstandEen verwarming en een thermostaat hebben is één ding, je verwarming configureren is iets anders. Veel thermostaten zijn uitgerust met een display en verschillende knopjes, maar ze zijn niet allemaal even gebruiksvriendelijk. Dat is dan ook waar fabrikanten tegenwoordig sterker op inzetten: grotere displays, minder knoppen, icoontjes op het display.

De nieuwste thermostaten – zogenaamde slimme thermostaten – werken tegenwoordig ook via WiFi, en zijn op die manier via een app of een computer vanop afstand te configureren.