naar top
Menu
Logo Print
26/10/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

ALLES OVER BRANDVEILIGHEID

Een brand in je woning wil je te allen tijde voorkomen. Gebeurt het dan toch, dan is het belangrijk dat je woning erop is uitgerust, wil je de meubelen nog redden. Dat kan je doen door in te zetten op branddetectie en brandbestrijding. In dit artikel geven we mee welke mogelijkheden er zijn voor beide, en hoe je de passende toestellen kan plaatsen.

 

ROOKMELDER VANAF 1 JANUARI 2020 VERPLICHT VOOR ELKE WONING IN VLAANDEREN

rookmelder

Op uiterlijk 1 januari 2020 zullen alle woning in Vlaanderen – zowel huurwoningen als woningen die de eigenaar zelf bewoont – over mininum één rookmelder per verdieping of rookdetectiesysteem moeten beschikken. In Wallonië was dat reeds het geval - verplicht per verdiep en per 80m² - en in Brussel blijft het gewoon verplicht voor alle huurwoningen.

Als een woning daar niet over beschikt, wordt deze beschouwd als ‘niet-conform’. Bij een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk. Bevat een huurwoning geen rookmelder, dan zal de verhuurder bij vraag van een conformiteitsattest, dat attest worden geweigerd en riskeert deze sancties zoals het uitvoeren van verplichte werken, herbestemming of sloop.

 

BRANDRISICO’S, BRANDDETECTIE EN BRANDBESTRIJDINGbranddetectie

Voor een brandveilige woning is het eerst en vooral belangrijk dat je op de hoogte bent van alle brandrisico’s in huis. Verder is ook een goede detectie onontbeerlijk – en vanaf 2020 zelfs verplicht – en haal je best ook een brandblusser of een blusdeken in huis. Een overzicht.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE BRANDDETECTIE- EN BESTRIJDINGSTOESTELLEN PLAATSENbranddetectie

Een rookmelder installeren houdt over het algemeen niet veel in. Grosso modo zijn er twee systemen op de markt: met schroeven of met een magneet. We geven mee hoe je beide installeert. Een brandblusser kan je gewoon op de grond plaatsen, maar dat is niet aan te raden. We overlopen hoe je die zelf kan ophangen.

Lees het volledige artikel