naar top
Menu
Logo Print
02/11/2019 - PASCAL VANDENBERGHE

HOE JE KEUKEN INRICHTEN

We toonden je al hoe je zelf je keuken van kop tot teen kan renoveren, maar misschien wil je wel van nul beginnen en alles vernieuwen. Of misschien wil je enkel een nieuwe vaatwasser of een nieuwe koelkast. In elk geval begeleiden we je in dit artikel bij alles wat je nodig hebt om je keuken volledig in te richten. 

 

HET EUROPESE ENERGIELABEL

energielabel

Nieuwe huishoudtoestellen zijn verplicht voorzien van een Europees energielabel. Op dat label stonden oorspronkelijk 7 klassen: van A tot G, waar klasse A voor de meest energiezuinige toestellen was, en klasse G voor de meest energieverslindende. Sinds 2015 is er hierin een verfijning doorgevoerd. Er zijn nog steeds 7 klassen met dezelfde kleuren, maar de A-klassen zijn opgedeeld in A+ , A++ en A+++, waarvan A+++ de hoogst mogelijke klasse is en D de minst zuinige.

Niet elk type toestel kan op dit moment A+++ verkrijgen, dus wordt er voor bepaalde toestellen nog met aangepaste schalen gewerkt: A++ tot E of A+ tot F - met nog steeds 7 klassen. Tot welke energieklasse het toestel behoort, wordt bepaald aan de hand van het jaarlijkse verbruik. De eisen voor de klasse worden ook voortdurend bijgesteld aan de hand van hoeveel producten op de markt klasse A of B hebben.

 

EEN NIEUWE KEUKEN KIEZEN: VOORBEREIDINGnieuwe keuken

Voor je de toonzalen gaat afschuimen, meet je eerst je keuken op zodat je een grondplan kunt maken. Daarop duid je alles aan: muren, ramen, deuren, stopcontacten, leidingen, lichten, schakelaars, ventilatie en alles wat ook maar enigszins uitsteekt.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE KEUKENWERKBLAD KIEZENwerkblad

Hoe kies je een keukenwerkblad? Wat is volkern? Wanneer kies je voor hout? Welke eigenschappen heeft natuursteen, zoals marmer of graniet? Is keramisch materiaal nu echt de trend? Allemaal vragen die we in dit artikel beantwoorden.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE GOOTSTEEN EN KRAAN KIEZENgootsteen

In het aanrecht zit naast je keukenwerkblad ook de keukenkraan en spoelbak of gootsteen geïntegreerd. Want zelfs al heb je een vaatwas, een goede spoelbak blijft zijn voordelen hebben. Groenten kuisen, je handen wassen, … je gaat er je vaatwas niet voor aansteken. Ook voor je spoelbak moet je enkele keuzes maken. We overlopen ze in dit artikel.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE KOOKPLAAT KIEZENkookplaat

Een nieuwe keuken betekent ook een nieuwe kookplaat, en wat dat betreft kan je wel wat kanten uit. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het gemak en de veiligheideen inductiekookplaat, maar ook ouwe getrouwe gaskookplaten hebben hun voordelen. In dit artikel vergelijken we de verschillende types voor jou.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE OVEN EN MICROGOLFOVEN KIEZENoven

Een heerlijke ovenschotel, een lasagne uit de supermarkt, een pizza … Niet alles kan je klaarmaken op een kookplaat. Daarom zijn de meeste keukens ook uitgerust met een oven en een kleinere microgolfoven voor als het snel moet gaan. Niet elke oven is echter hetzelfde. We geven mee waarop je moet letten wanneer je plant een oven aan te kopen.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE DAMPKAP KIEZENdampkap

Wie kookt, moet ook voor voldoende ventilatie zorgen. De dampen die ontstaan bij het koken moeten naar buiten gevoerd worden, en dat doe je met behulp van een dampkap of afzuigkap boven het fornuis. Er zijn hierin heel wat verschillende designs waaruit je kan kiezen, maar als je een dampkap aankoopt, kijk je niet enkel naar het uiterlijk. Onder andere de capaciteit, de filters en de verlichting spelen ook een rol. Een overzicht.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE KOELKAST KIEZEN EN CORRECT GEBRUIKENkoelkast

Een koelkast, of een frigo, is een eenvoudig toestel waar niet veel mis mee kan gaan, zo lijkt het misschien. Toch staan we even stil bij dit alledaagse stuk witgoed. Of je nu een inbouwtoestel hebt of een losstaand tafelmodel, er zijn enkele dingen die je maar beter kan weten. De tips helpen je als je je oude koelkast wil vervangen door een nieuwe koelkast, of als je zo goed mogelijk gebruik wil maken van je koelkast.

Lees het volledige artikel

 

HOE JE VAATWASSER KIEZENvaatwasser

Wie een vaatwasser heeft in huis, kan op de duur niet meer zonder. Ooit een luxeproduct, nu zijn de meeste keukens er al mee uitgerust. Het gemak is dan ook niet te overzien. Gedaan met na het eten nog eens aan de spoelbak te staan, je hebt het maar in de machine te sorteren en de machine doet het werk. Het belangrijkste dat je moet nagaan voor je een vaatwasser koopt, is het verbruik. Dat staat aangegeven op het Europese energielabel. Maar welke mogelijkheden zijn er nog zoal met een vaatwasser?

Lees het volledige artikel

 

HOE JE KEUKENKASTEN KIEZEN EN OPBERGRUIMTE VOORZIENkasten

Je keukengerief en eten dat niet in de frigo moet moet je ergens kwijt, en daarvoor gebruik je – net als overal – kasten. Daarbij zorg je ervoor dat je niet altijd grote afstanden moet aanleggen – potten en pannen hou je onder het fornuis, bestek, kleine elektro zoals een blender of een snijmachine en snijplanken krijgen een plaatsje onder het werkblad enzovoort. We geven mee hoe je al het nodige materiaal in je keuken kwijt kan.

Lees het volledige artikel

 

HULP NODIG BIJ DE PLAATSING VAN JE KEUKEN?

  • IKEA
  • KIKKO BELGIE